*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

*** Φαντάζομαι ότι συχνά και μάλλον πυκνά ακούτε από κάθε κυβέρνηση και τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς τη λέξη “ΑΝΑΠΤΥΞΗ”. Πάει με…όλα και όλους και…σερβίρεται στο φιλοθεάμον κοινό σε κάθε ευκαιρία και περίσταση, από τους πολιτικούς μας

*** Τι γίνεται, όμως, στην πράξη αγαπητοί μου συνοδοιπόροι, υπάρχει πράγματι μέριμνα, φροντίδα, σπουδή, ώστε η συγκεκριμένη λέξη να έχει ουσία και να μην αποτελεί συνήθως πυροτέχνημα πολιτικής και ψηφοθηρικής χρήσης; Η πολιτεία μας, δηλαδή, δια των εκλεγμένων κυβερνήσεων της και των εκπροσώπων που στέλνει ο κάθε ψηφοφόρος στο κοινοβούλιο, πρέπει να φροντίζει με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να νομοθετεί, να στηρίζει, να προτρέπει, να διευκολύνει και να διεκπεραιώνει με ταχύτητα τα όποια αναπτυξιακά σχέδια υποβάλλονται. Σωστά;

*** Έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει, αλλά, δυστυχώς, κυρίες μου και κύριοι, εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε.

*** ΑΝΑΠΤΥΞΗ χωρίς ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ υπάρχει; Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά εν προκειμένω, απολύτως δικαιολογημένο. Η Ελλάδα, λοιπόν, σήμερα, παραμένει χωρίς το βασικό εργαλείο των επενδύσεων, στερείται Αναπτυξιακού νόμου!!!

Δεν έχει γίνει καν η προκήρυξη του!!!

*** Επί ένα χρόνο τώρα, οι διάφοροι αρμόδιοι τον…λιβανίζουν και παρά τις διάφορες ηχηρές εξαγγελίες, υπάρχει αυτό το τεράστιο κενό. Πριν ένα περίπου χρόνο, πέρυσι την άνοιξη, υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος, το καλοκαίρι πέρυσι τον άλλαξαν, δηλαδή τις σχεδιαζόμενες διατάξεις του και τώρα, εν έτη 2022, τέλος Ιουνίου, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ!!!

*** Η επιχειρηματική κοινότητα, ακόμα περιμένει να κατασταλάξουν οι κάθε λογής “αρμόδιοι” και συμβουλάτορες και να γίνει η νέα προκήρυξη, μήπως και καταστεί δυνατή η ένταξη έστω των επενδυτικών τους σχεδίων στις εμπίπτουσες διατάξεις του.

*** Η αρμοδιότητα, είναι φυσικά του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα του συμπαθούς κ. Παπαθανάση, ο οποίος φυσικά και γνωρίζει πόσο καταστροφικό είναι για την οικονομία και την ανάπτυξη, να στερείται η χώρα ενός τέτοιου εργαλείου και μάλιστα σε τέτοια περίοδο, που η οικονομική και ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και ο τρελός πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ανικανότητα; Παρεμβάσεις; Σκοπιμότητα;

*** Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, το οποίο φυσικά το θέτουν πρώτοι οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι της χώρας, την κραυγή απόγνωσης μερικών εξ αυτών άλλωστε μεταφέρω. Αφού ο κ. Παπαθανάσης, ως έχων την αρμοδιότητα και ως γνώστης όσο λίγοι της αγοράς, δεν προχωράει στη νέα προκήρυξη, τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και πάει συνέχεια πίσω αυτή η μείζον εθνική υπόθεση; Ανικανότητα υπευθύνων, παρεμβάσεις και σκοπιμότητες (από ποιους, άραγε;), πολιτική ατολμία (…), κυβερνητικό αλαλούμ και άλλες προτεραιότητες, τι άλλο να υποθέσει κάθε καλόπιστος άνθρωπος;

Από τα 5 εκατ. μάξιμουμ επιδότησης στα 3!

*** Σημειώνω ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της πρώτης προκήρυξης του Αναπτυξιακού, κάθε σχέδιο θα είχε μάξιμουμ επιδότηση τα 5 εκατ.ευρώ, ενώ στα τωρινά σχέδια μειώνεται στα 3 εκατ. ευρώ, προφανώς για να ωφεληθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Στρεβλώσεις υπήρξαν φυσικά και στον παλιό αναπτυξιακό, καθώς αρκετές φορές τα κεφάλαια που αναλογούσαν στις επιχειρήσεις, δίνονταν μετά από 2 και 3 χρόνια και η επένδυση ουσιαστικά γινόταν με τραπεζική χρηματοδότηση.

Λιμνάζουν εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια!

*** Με κλειστές ουσιαστικά τις στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού για τις περισσότερες επιχειρήσεις και με το κόστος χρήματος σε πολύ υψηλά έως απαγορευτικά επίπεδα και χωρίς Αναπτυξιακό νόμο τώρα, λιμνάζουν εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια, στερώντας πολύτιμα έσοδα από το ΑΕΠ της χώρας και ακυρώνοντας εκατοντάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας

*** Και η μεγάλη απορία μετά από όλα όσα σας παρέθεσα: Θα προχωρήσει κάποια στιγμή η νέα προκήρυξη, έστω και εν μέσω έντονου προεκλογικού κλίματος ή θα αποτελέσει άλλη μία υποσχετική της επόμενης – όποια κι αν είναι – κυβέρνησης; Και μέχρι τότε η ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα περιμένει υπομονετικά και θα ακούει τις κορώνες περί (ανύπαρκτης)…ανάπτυξης.

Το τρίγωνο «Βενεζουέλα- Ιράν- Ρωσία», οι εφοπλιστές, τα ραντάρ των Αμερικανικών Αρχών και η δεξίωση (με τους …περίεργους καλεσμένους) στην πρεσβευτική κατοικία του Τζόρτζ Τσούνη! Και ο Ιβάν Σαββίδης στη νέα λίστα των ολιγαρχών! Η διαδικασία στρατολόγησης…

Μου έκανε πραγματικά εντύπωση, βλέποντας μέσα από την επιλεκτική διαρροή φωτογραφιών σε συγκεκριμένο σάιτ (γεια σου ρε παπαδοπαίδι Μάικλ…), η λίστα των καλεσμένων στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, όπου παρατήρησα μεταξύ άλλων και πρόσωπα τα οποία έχουν στην κυριολεξία ξετινάξει οι Αμερικανικές Αρχές και υπηρεσίες, για τον φιλορωσικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει!

Για πράξεις, παραλείψεις, πρακτοριλίκια, μεγάλη κονόμα από την κρίση, κατάχρηση θέσης εξουσίας προς ίδιον όφελος! Βεβαίως, θα μου πείτε, αυτό σε παραξένεψε; Εδώ ο βασικός «πράκτορας» του Κρεμλίνου στην Ελλάδα, που πήγε να αναπτύξει το φιλορωσικό δίκτυο προπαγάνδας με τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την επαρχία, ξαφνικά μετέφερε το κατασχεμένο πετρέλαιο από την Κάρυστο στο Τέξας!!!

Κλασική περίπτωση στρατολόγησης λοιπόν… Και ευλόγως υποθέτω: μήπως οι 2 τουλάχιστον ύποπτες έως περίεργες παρουσίες τόσο στη δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία, όσο και στο γεύμα στο Ίδρυμα Νιάρχος προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου εντάσσονται στην λογική της στρατολόγησης; Recruitment το λένε οι Αμερικανοί!

(Γεια σου ρε παπαδοπαίδι Μάικλ με τις προσκλήσεις σου, της διαρροές σου, τα Πατριαρχεία σου και τα νταραβέρια σου…)!

Ο Ιβάν και η καταγραφή όλων των κινήσεων και εμπορικών συναλλαγών Ελλήνων εφοπλιστών

Σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία κλιμακώνεται η σύγκρουση Δύσης – Μόσχας, ενώ επίκειται μέρα με τη μέρα η ανακοίνωση της νέας λίστας Ρώσων ολιγαρχών (στην οποία θα περιλαμβάνεται και το όνομα του Ιβάν Σαββίδη κατά πληροφορίες) στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις (από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μέχρι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών), οι Αμερικανικές Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο και παρακολουθούν προσεκτικά καταγράφοντας τις κινήσεις, όλες τις εμπορικές συναλλαγές Ελλήνων εφοπλιστών με την Ρωσία και ειδικότερα την μεταφορά πάσης φύσης Σοβιετικών προϊόντων από Ρωσικά λιμάνια προς την Δύση σπάζοντας το …εμπάργκο!

Η ανεξέλεγκτη κατάσταση στο Άγιον Όρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανικές Υπηρεσίες παρακολουθούν με μια προκατάληψη τις κινήσεις Ελλήνων εφοπλιστών για δύο λόγους:

Πρώτον, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο Άγιον Όρος, όπου στην κυριολεξία παρατηρείται ένα «μπες – βγες» Ρώσων κατασκόπων με «ψεύτικα διαβατήρια», οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν μοναχοί σε Ιερές Μονές!

Και σημειώνεται ότι Διοικητής του Αγίου Όρους είναι ο εφοπλιστής Μαρτίνος, (που φέρει ευθύνη για τον ανεπαρκέστατο έλεγχο) προβεβλημένο μέλος της περίφημης οικογένειας των καραβοκύρηδων, τα καράβια του οποίου φέρονται να μεταφέρουν προϊόντα από ρωσικά λιμάνια! Καθώς ο εν λόγω εφοπλιστής μέσω της θέσης που κατείχε στο Άγιον Όρος φέρεται να καλλιέργησε προνομιακές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα.

Το πήγαινε – έλα σε Καράκας, Τεχεράνη – Αγία Πετρούπολη

Δεύτερον, λόγω της κατ’ επανάληψη φημολογούμενης επιθετικής δράσης Ελλήνων εφοπλιστών σε Βενεζουέλα και Ιράν σπάζοντας το εμπάργκο στη μεταφορά πετρελαίου, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις διεθνείς αρχές!

Υπό αυτό το πρίσμα οι Αμερικανικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλά ιστάμενες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, έχουν θέσει στο στόχαστρο το τρίγωνο «Βενεζουέλα – Ιράν – Ρωσία» εντός των ορίων του οποίου παρακολουθούν με πολύ μεγάλη προσοχή τις (εμπορικές) κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, όλων όσοι αναπτύσσουν σχέσεις και διενεργούν μεταφορές πάσης φύσης προϊόντων από τις εν λόγω χώρες που έχουν απομονωθεί για τους γνωστούς λόγους από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο και την Δύση!

Γιατί οι Αμερικάνοι «σκανάρουν» τον εφοπλιστή Διοικητή του Αγίου Όρους!

Είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται, πως το Άγιον Όρος, η διοίκηση του οποίου έχει ανατεθεί στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο από την κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπ. Εξωτερικών, έχει μπει για τα καλά στο «κάδρο» των Αμερικανικών Αρχών!

Και τούτο διότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν βάσιμες υποψίες μέσα από την έρευνα που διενεργούν, πως το τρίτο ιερό πόδι της χερσονήσου της Χαλκιδικής έχει μετατραπεί σε άντρο Ρώσων κατασκόπων που μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα τρυπώνοντας από Μονή σε Μονή ρωσικών συμφερόντων και επιρροής!

Χωρίς η Διοίκηση του Αγίου Όρους να έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου ούτως ώστε το πέρα δώθε ύποπτων και σκοτεινών προσώπων εν μέσω πολέμου να σταματήσει!

Υπό το πρίσμα αυτό, στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα έχει σημάνει «συναγερμός», έχουν ήδη υπάρξει οχλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Διοικητής του Αγίου Όρους και συνομιλητής του ηγουμένου Εφραίμ, στενού φίλου του προέδρου Πούτιν, εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος, «σκανάρεται» από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ!

Οι αμερικανοί ερευνούν τη σύνδεση της τυχόν ύπαρξης κατασκόπων στο Άγιο Όρος, με την ανυπαρξία αυστηρού ελέγχου ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, η οποία βαρύνει τον Διοικητή, καθώς και με τη μεταφορά ρωσικών πετρελαίων μέσα από τα καράβια του εφοπλιστή Μαρτίνου, κεντρικού και πρωταγωνιστικού μέλους της γνωστής οικογένειας!

Καθίσταται αντιληπτό ότι το ζήτημα είναι μείζον καθώς αναδεικνύονται σχέσεις, ρόλοι, συμφέροντα, επιρροές σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Δημοκρατία …

Το νομικό γραφείο και η μπίζνα με τις «χρυσές βίζες» σε Ρώσους της Gazprom – Ο «γαλαζοαίματος» δικηγόρος, το «κόλπο» σε Ελλάδα – Κύπρο και οι έρευνες των Αμερικανών!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες διατηρούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αμερικανικό παράγοντα, ότι στο στόχαστρο των Αρχών των ΗΠΑ έχει μπει επώνυμο και προβεβλημένο δικηγορικό γραφείο, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο και του οποίου το «κεντρικό πρόσωπο» είναι κάτοικος εξωτερικού!

Οι ίδιες πηγές λένε πως το εν λόγω νομικό γραφείο και ο πολυμήχανος ιθύνων νους των ενεργειών του, ο γνωστός δικηγόρος που επί χρόνια θήτευσε δίπλα σε άλλο «μπουμπούκι» της δικηγορίας, έχουν συνάψει ειδικές σχέσεις με Ρώσους προνομιούχους της Gazprom στους οποίους έβγαζαν «χρυσές βίζες» σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όλα τούτα έχουν υποπέσει στην αντίληψη των Αμερικανικών Αρχών οι οποίοι ψάχνουν εξονυχιστικά το θέμα και επεξεργάζονται μέτρα και κυρώσεις!

Δύσκολες μέρες για τους υπηκόους των πλέον προβεβλημένων γαλαζοαίματων της Ευρώπης!

Η μεγάλη επένδυση των πολλών εκατομμυρίων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Δυτ. Μακεδονία τι έγινε;

*** Παρεπιμπτόντως, εκείνη η μεγάλη επένδυση των πολλών εκατομμυρίων, που είχε αναγγελθεί στη Δυτική Μακεδονία και αφορούσε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τι απέγινε άραγε; Αληθεύει αυτό που μαθαίνω ότι αποδείχθηκε μία μεγάλη φούσκα; Βλεπετε, σε κάθε deal ή επένδυση που ακούτε, κρατήστε μικρό καλάθι, καλού κακού. Προσθέτω την πληροφορία (ή απλώς φήμη;) ότι στο εν λόγω πρότζεκτ φέρεται ότι ήταν εμπλεκόμενος και κάποιος συγγενής του Γκρουέφσκι, τον ενθυμείστε φαντάζομαι. Κάθε απάντηση δεκτή, αλλά “το ρεπορτάζ συνεχίζεται”, ως είθισται να λέγεται σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις.

Η ενεργειακή ακρίβεια και το μείζον ζήτημα με τα Σούπερ μάρκετ!

*** Όταν μιλάμε για ενεργειακή ακρίβεια, συνήθως και δικαίως ο νους μας πάει στα οικιακά τιμολόγια. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και πολύ μεγάλα τιμολόγια και ενεργειακά κόστη σε κάποιες επιχειρήσεις, με τις οποίες συναλλασσόμαστε σχεδόν καθημερινά και διαμαρτυρόμαστε (δικαίως και πάλι) για την αύξηση των τιμών των προϊόντων τους.

*** Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς δεν είναι μόνο οι αποθηκευτικοί χώροι, οι οποίοι είναι μόνιμα στην πρίζα και εμφανίζουν κόστη αυξημένα ακόμα και 200%, αλλά είναι και τα ψυγεία κατεψυγμένων. γαλακτοκομικών, νωπών προϊόντων, προϊόντων συγκεκριμένης θερμοκρασίας σε ράφια κλπ, που έχουν εκτινάξει τους λογαριασμούς.

Δεν θα αντέξουν για πολύ… Ιδίως οι μικρότερες μονάδες και οι επαρχιακές!

*** Μιλώντας φίλος της στήλης με έναν εκ των παλαιοτέρων του κλάδου, μου μετέφερε την αγωνία του ότι ακόμα και τα παλαιά, με αποθέματα ρευστότητας καταστήματα και αλυσίδες, που προσπαθούν να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές, δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα να μην μεταφέρουν όλο το βάρος στον τελικό καταναλωτή. Πολύ περισσότερο οι μικρότερες μονάδες του κλάδου και οι επαρχιακές, που αντιμετωπίζουν πέραν του ενεργειακού κόστους και το ιδιαίτερα αυξημένο μεταφορικό κόστος, καθώς οι τιμές στα καύσιμα αυξάνονται καθημερινά και αποτελούν ένα ακόμα κοινωνικό εφιάλτη

Η τεράστια ζημία σοβαρής επιχείρησης από έκτακτο γεγονός και οι περιπέτειες με μεγάλη ασφαλιστική!

*** Σκεφτείτε τώρα, μέσα σε όλο αυτό το μαύρο σκηνικό, μία εταιρεία να έχει υποστεί μεγάλη ζημία από έκτακτο γεγονός και παρότι ασφαλισμένη, να βρίσκεται στο έλεος της ασφαλιστικής εταιρείας και μάλιστα από τις πιό μεγάλες. Έχω όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μου, για αυτό που σας αναφέρω. Η εταιρεία που υπέστη τη ζημία, έκανε μήνες για να την αποκαταστήσει και να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της. Όλο αυτό το διάστημα, οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής ήταν παρόντες, έκαναν όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε τιμολόγια, υλικά ανακατασκευής κλπ.

Πλήρωσε το ΜΙΣΟ της ζημίας και έκοψε το ασφαλιστήριο εντελώς!!!

•••Και στο τέλος, χωρίς καμία ουσιαστική αιτιολογία, ανακοίνωσαν στην παθούσα επιχείρηση ότι θα καλύψουν ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΙΣΟ της ασφαλισμένης ζημίας! Και επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι κόβουν και το Ασφαλιστήριο, εντελώς!

*** Βλέπετε ότι η υπερσυγκέντρωση σε κάποιους κλάδους, όπως ο ασφαλιστικός, δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα πάντοτε για τον ασφαλισμένο. Μοιάζει με την…παγκοσμιοποίηση, που από ευλογία, κινδυνεύει να καταστεί κατάρα για πολλές εθνικές οικονομίες.

Πανδημία, οικονομία, κοινωνία …

*** Μάντεις κακών πολλοί συνομιλητές…Ολοένα και πληθαίνουν οι ανησυχίες, που σταδιακά για κάποιους γίνονται (πρόωρη) βεβαιότητα ότι η πανδημία επανακάμπτει και ότι από Σεπτέμβριο, κατ΄άλλους και νωρίτερα, έρχεται μεγάλη μπόρα στην οικονομία και την κοινωνία, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη κρίση, η οποία εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί. Αναζητείται απόδραση και αυτή πολιτικά μπορεί να είναι οι πρόωρες εκλογές, οικονομικά όμως δεν είναι παρά η επιβεβαίωση του αδιεξόδου

*** Αυτά και για σήμερα, σας μαύρισα… λίγο την ψυχή, αλλά είναι προτιμότερη η γνώση από την άγνοια και την πεποίθηση ότι όλα πάνε καλά. Την καλημέρα μου, χαίρεστε και υγιαίνετε.