Ένας κόσμος χωρίς καρδιακές παθήσεις είναι εφικτός, ωστόσο σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές χάθηκαν πρόωρα εξαιτίας των νοσημάτων της καρδιάς μόνο το 2022.
Αυτό επισημαίνεται στη νέα ειδική έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», στην οποία περιλαμβάνονται εκτιμήσεις για την υγεία, όσον αφορά στις παγκόσμιες τάσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων από το 1990 ως το 2022, αναλύοντας τον αντίκτυπο που έχουν και των παραγόντων κινδύνου σε 21 περιοχές.
Όπως διαπιστώνεται, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022.
Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε σε 27 από τις 204 τοποθεσίες την περίοδο 2015-2022. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022.
Τα ποσοστά θνησιμότητας κατανέμονται ανά τοποθεσία, μαζί με κατηγορίες ηλικίας και φύλου. Αναλύονται 18 καρδιαγγειακές παθήσεις και 15 κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα: περιβαλλοντικοί (ατμοσφαιρική ρύπανση, οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε μόλυβδο, χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία), μεταβολικοί (συστολική αρτηριακή πίεση, δείκτης μάζας σώματος, γλυκόζη πλάσματος νηστείας, νεφρική δυσλειτουργία, LDL χοληστερίνη) και συμπεριφορικοί (διατροφή, κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα).
Όπως αναφέρεται, ενώ τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι υψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής εκτιμήθηκε ότι έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Την υψηλότερη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακής νόσου εμφανίζει η ανατολική Ευρώπη με 553 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Αντίθετα, οι χώρες της Αυστραλασίας είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με 122,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
Όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με 108,8 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ακολουθούν η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η εργασία πραγματεύεται συγκεκριμένα 18 καρδιαγγειακές παθήσεις και παρέχει εκτιμήσεις για 15 κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις:
περιβαλλοντικό κίνδυνο (ατμοσφαιρική ρύπανση, οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, έκθεση σε μόλυβδο, χαμηλή θερμοκρασία, υψηλή θερμοκρασία), μεταβολικό κίνδυνο (συστολική αρτηριακή πίεση, LDL-C, μάζα σώματος δείκτης, γλυκόζη πλάσματος νηστείας, νεφρική δυσλειτουργία) και συμπεριφοράς (διατροφή, κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα).
Σύμφωνα με την έκθεση για τις καρδιακές παθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο:
- Η Ανατολική Ευρώπη είχε την υψηλότερη τυποποιημένη για την ηλικία συνολική θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με 553 θανάτους ανά 100.000. Αντίθετα, οι χώρες της Αυστραλασίας είχαν τη χαμηλότερη τυποποιημένη για την ηλικία συνολική θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με 122,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα.
- Η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή είχαν το υψηλότερο τυποποιημένο ως προς την ηλικία ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 άτομα που αποδίδεται στην υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση.
- Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής επιβάρυνσης που αποδίδεται στον διατροφικό κίνδυνο ήταν η Κεντρική Ασία, η Ωκεανία και τμήματα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Στη μελέτη, στην οποία συνεργάζονται το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι ένας κόσμος χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα είναι εφικτός και υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη των χωρών να θεσπίσουν στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και η ανάγκη παγκόσμιας δράσης για τη διάδοση πληροφοριών και την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας, ιδίως σε χώρες με δύσκολη πρόσβαση.