Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρίες απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες. Χωρίς όμως να δίνονται κίνητρα (εκτός από το κίνητρο του να μην χάσει  κανείς  τη δουλειά του) είναι δύσκολο όμως να παρακινήσει κανείς τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό λοιπόν κάποιες μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να κάνουν τους  χώρους εργασίας τους διασκεδαστικούς, δημιουργικούς και τόσο ευχάριστους έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να ανυπομονούν να πάνε για δουλειά.

Όλα αυτά βέβαια πριν την πανδημία καθώς για την ώρα η τηλεργασία έχει κάνει όχι το καλύτερο, αλλά το μοναδικό μας γραφείο αυτό του σπιτιού μας.

Ποιος; H Google

Που; Στην Ζυρίχη

Η Google έχει ήδη καταστρώσει σχέδιο για την παγκόσμια κυριαρχίας της. Έτσι έχει ξεκινήσει να «ανοίγει» νέα γραφεία σε όλο τον κόσμο, και παράλληλα να επεκτείνεται συνεχώς σε νέες αγορές, αφού η δημοτικότητα του Android είναι φαινομενική. Ο πραγματικός λόγος που όλοι σκοτώνονται για μια θέση εργασία στη Google όμως είναι το, περιβόητο πλέον, περιβάλλον εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει τσουλήθρες,  καρέκλες μασάζ,  μπιλιάρδα, βιντεοπαιχνίδια και καμπίνες στις οποίες μπορείς να απομονωθείς και να έχεις τον  προσωπικό σου χρόνο.

Ποιος; Η Pixar

Που; Στο Emeryville της Καλιφόρνια

Αυτό που διαφοροποιεί την Pixar από τις υπόλοιπες εταιρίες που σου προσφέρουν μια καριέρα στο animation, είναι ότι προσφέρει συμβόλαια εργασίας που δεν στοχεύουν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας του δημιουργού – υπαλλήλου τους. Ο δεύτερος λόγος είναι τα γραφεία της, όχι μόνο για τις ανέσεις τους αλλά γιατί ο χώρος εργασίας του κάθε εργαζόμενου είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να νιώθει σαν το σπίτι του! Φυσικά η πισίνα, το θέατρο και η αίθουσα ψυχαγωγίας είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Ποιος; Η Red Bull

Που; Στο Λονδίνο

Θα μπορούσαν οι υπάλληλοι της Red Bull να σκάνε μύτη στο γραφείο κουστουμαρισμένοι; Φυσικά και όχι, γιατί πέρα από το χαλαρό προφίλ της εταιρίας, θα είχαν και πρακτικό πρόβλημα, αφού δεν θα μπορούσαν να κατέβουν την τσουλήθρα από carbon και να παραστούν στο επόμενο meeting, το οποίο πραγματοποιείται σε ένα τραπέζι πινγκ πονγκ. Μπαίνοντας στο κτίριο νομίζεις ότι ταξιδεύεις στο μέλλον. Το φουτουριστικό στιλ, το μοντέρνο design και τα αιωρούμενα γραφεία, σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Ποιος; Η Lego

Πού; Στο Billund της Δανίας

Θυμάστε όταν είδατε την ταινία Big στην οποία ο  πρωταγωνιστής, Tom Hanks, όντας πιτσιρικάς εύχεται να ξυπνήσει και να είναι μεγάλος; Και όταν ξυπνάει η δουλειά του είναι να δοκιμάζει παιχνίδια; Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν και οι τύποι που δουλεύουν στη Lego πηγαίνοντας κάθε μέρα στο γραφείο τους, αφού περνάνε την ώρα τους παίζοντας με Lego στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα δε γραφεία τους διατηρούν μια πιο επαγγελματική όψη αλλά με φωτεινά χρώματα και γενικότερη ατμόσφαιρα που ανεβάζει την ψυχολογία. Εννοείται ότι παντού υπάρχει άπλετο φως, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα γραφεία όπου όλα είναι μουντά και άχαρα.

Ποιος; Το Bastard Store

Που; Στο Μιλάνο

Αν είσαι λάτρης του skateboard και έχασες την ευκαιρία σου να γίνεις επαγγελματίας, υπάρχει ακόμα ελπίδα για σένα. Αν είσαι πολύ τυχερός και καταφέρεις να πιάσεις δουλειά στα κεντρικά γραφεία του Bastard Store στο Μιλάνο, το χόμπι σου μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής  δουλειάς σου. Εκεί, στα διαλλείματα σου αντί να χαζολογάς μπορείς να αρπάξεις τη σανίδα σου και να ανέβεις στο Bastard Bowl, μια τεράστια πίστα –πισίνα, για skate. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να ανέβεις μέχρι την ταράτσα του κτηρίου!

Ποιος; Τα δικηγορικά γραφεία GSL

Που; Στη Μόσχα

Με φωτεινά χρώματα στους τοίχους, φανταστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και μία τεράστια τοιχογραφία με καρτούν, θα έλεγε κανείς ότι τα γραφεία αυτά ανήκουν σε ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων, και όχι σε ένα δικηγορικό γραφείο. Το Δικηγορικό Γραφείο GSL στη Μόσχα δεν θυμίζει σε τίποτα τα συνηθισμένα δικηγορικά γραφεία που βλέπουμε στην τηλεόραση. Προσοχή όμως, γιατί μπαίνοντας στα γραφεία αυτά μπορεί να ξεγελαστείς και να ξεχάσεις ότι έχεις να κάνεις με δικηγόρους.

Ποιός; Η White Mountain

Που; Στην Στοκχόλμη

Το να δουλεύει κανείς για μια εταιρία παροχής Ιντερνετ δεν είναι και τόσο γκλαμουράτη δουλειά. Εκτός κι αν αυτή η εταιρία είναι η White Mountain, με έδρα την Στοκχόλμη. Τα γραφεία τους είναι μεν υπόγεια αλλά ταυτόχρονα είναι μοντέρνα, υπερσύγχρονα και «εξελιγμένα» σε σημείο που δημιουργούν μια μυστηριώδη και περιπετειώδη ατμόσφαιρα. Κοίτα λοιπόν μην μπερδευτείς καμιά μέρα και ζητήσεις στην δουλειά να σε απακαλούν Bond, James Bond!