Στη μάχη του ανταγωνισμού με την Κίνα στα πεδία της τεχνολογίας και της επιστήμης ρίχνονται οι ΗΠΑ με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας ενέκριναν χθες Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στους τομείς της επιστήμης και των τεχνολογιών, που παρουσιάζεται ως «ιστορική» πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής που αντιπροσωπεύει για την Ουάσινγκτον το Πεκίνο.

Στο επίκεντρο οι ημιαγωγοί

Το νομοσχέδιο προβλέπει να δαπανηθούν πάνω από 170 δισ. δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο ιδίως να ενθαρρυνθούν εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ ημιαγωγούς, που σήμερα κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Ασία. Εγκρίθηκε με 68 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά από το αυτό σώμα του Κογκρέσου.

Η επιθυμία για μια σκληρή γραμμή στις σχέσεις με την Κίνα είναι ένα από τα λίγα διακομματικά κοινά στοιχεία σε ένα βαθιά διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο, που ελέγχεται με οριακή πλειοψηφία από τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως υπογραμμίζει το Reuters.

Το νομοσχέδιο πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Μπάιντεν.

Η νομοθεσία στοχεύει επίσης στο να αντισταθμίσει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου μέσω της διπλωματίας, με τη συνεργασία με συμμάχους και με την ενίσχυση της αμερικανικής συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς αφού ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της ατζέντας “Πρώτα η Αμερική”.