Οι ΗΠΑ αντιστοιχούν σήμερα μόλις στο 12% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών. Το 1990 το μερίδιο των ΗΠΑ ήταν 37%. Στο πλαίσιο του σχεδίου του για επενδύσεις 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες υποδομές, ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να επενδύσει 50 δισ. δολάρια για εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών.

Εφόσον το κονδύλι εγκριθεί, αναφέρει το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα διατεθεί για επιδότηση νέων εργοστασίων της Intel, της Samsung και της ταϊβανέζικης TSMC σε αμερικανικό έδαφος. «Πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές του σήμερα, όχι να διορθώνουμε τις χθεσινές» είπε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα στη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με 19 στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, τουλάχιστον όχι αρκετά γρήγορα ώστε να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών, το οποίο οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και σε αναβολή της παρουσίασης του νέου iPhone της Apple.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η πολυπλοκότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η παραγωγή ενός τσιπ μπορεί να απαιτεί 1.000 επιμέρους βήματα και 70 διασυνοριακές μεταφορές. Οι ελλείψεις οφείλονται ως ένα βαθμό στο κλείσιμο εργοστασίων ημιαγωγών στην Ασία λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, η κινεζική Huawei είχε σπεύσει να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες τσιπ πριν τεθεί σε ισχύ οι κυρώσεις που της επέβαλε η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρονικές συσκευές καθώς ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Η ασιατική κυριαρχία στην αγορά ημιαγωγών ανησυχεί και την Ευρώπη. Το σχέδιο «Ψηφιακή Πυξίδα 2030» που παρουσίασε η Κομισιόν προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας η ΕΕ θα πρέπει αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.