Σε νέα φάση ενισχυμένης εμπιστοσύνης και στρατηγικής επενδυτικής σύμπραξης εισέρχονται οι σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ, με τον αμερικανικό οργανισμό DFC (International Development Finance Corporation) να καθιστά τη χώρα μας προνομιακό εταίρο για έργα εθνικής και περιφερειακής σημασίας. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τη χρηματοδότηση των ναυπηγείων της ΟΝΕΧ, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη νέες επαφές και σχέδια που επεκτείνονται σε κομβικά πεδία όπως τα logistics, οι υποδομές και η ενεργειακή ασφάλεια.

ΗΠΑ: Διπλή αποστολή, διπλό μήνυμα

Την περασμένη εβδομάδα, δύο ξεχωριστές ομάδες στελεχών της DFC επισκέφθηκαν την Ελλάδα, αποστέλλοντας ένα ισχυρό πολιτικό και οικονομικό σήμα: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν πλέον την Ελλάδα μόνο ως στρατιωτικό σύμμαχο ή πύλη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, αλλά ως επενδυτικό σταθεροποιητή στην περιοχή.

Η ομάδα έργων (projects team) είχε συναντήσεις με κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα επενδύσεων Δημήτρης Πολίτης. Το κλίμα, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ιδιαίτερα θετικό, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πλευράς.

Θριάσιο: το πιο ώριμο επόμενο βήμα

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται πλέον η επένδυση στο Θριάσιο, όπου σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ σχεδιάζεται ένας σύγχρονος διαμετακομιστικός κόμβος (logistics hub). Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα, τόσο στην εθνική οικονομία και την εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι εργασίες προβλέπουν την αναβάθμιση των υποδομών, τη διασύνδεση με τον σιδηρόδρομο και τα λιμάνια, αλλά και τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στην τεχνογνωσία, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Οι Αμερικανοί βλέπουν το Θριάσιο ως σημείο-κλειδί στην ευρύτερη στρατηγική μεταφορών τους, που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ελευσίνα: επιτυχές μοντέλο συνεργασίας

Η δεύτερη ομάδα της DFC, η αποκαλούμενη monitoring team, είχε ως αντικείμενο την παρακολούθηση των έργων που εκτελούνται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία έλαβαν ήδη σημαντική δανειακή ενίσχυση. Η αποστολή επιθεώρησε την πρόοδο των έργων, βάσει των “milestones” που έχουν τεθεί στη χρηματοδοτική σύμβαση, και τα πρώτα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κατά την παρουσία του στα ναυπηγεία την Τετάρτη, «πρόκειται για εθνικό στοίχημα, με ξεκάθαρο αναπτυξιακό αποτύπωμα και χιλιάδες θέσεις εργασίας». Η Δυτική Αττική, που μέχρι πρόσφατα παρέμενε υποβαθμισμένη σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετατρέπεται σταδιακά σε βιομηχανικό και ενεργειακό κόμβο.

Σύρος: μοντέλο λειτουργικής αναγέννησης

Το πρόγραμμα επισκέψεων των στελεχών της DFC περιλάμβανε και επίσκεψη στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, τα οποία λειτουργούν πλήρως ανανεωμένα υπό την ΟΝΕΧ. Πρόκειται για παράδειγμα επιτυχημένης αναδιάρθρωσης με ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνή τεχνογνωσία, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ως μοντέλο βιωσιμότητας για αντίστοιχα έργα.

Η εικόνα που αποκόμισαν οι Αμερικανοί ήταν απολύτως θετική, καθώς το Νεώριο Σύρου συνδυάζει υψηλή αποδοτικότητα, περιβαλλοντικά κριτήρια και γεωστρατηγική τοποθεσία.

Η ελληνική αξιοπιστία “μετράει” στην Ουάσινγκτον

Το μήνυμα από την Ουάσινγκτον είναι σαφές: η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της DFC με τη σωστή διαχείριση των δανειακών πόρων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την πλήρη διαφάνεια στη συνεργασία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως επενδυτικό προορισμό, αλλά και ως σύμμαχο με συνέπεια και στρατηγική προσήλωση.

Η στρατηγική αυτή προσέγγιση δεν περιορίζεται μόνο στα ναυπηγεία και τα logistics. Οι πληροφορίες θέλουν την DFC να εξετάζει νέες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών, με ενισχυμένο ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας, λιμένες και data centers.

Αξιοποίηση του momentum

Η συγκυρία για την Ελλάδα είναι ευνοϊκή. Η χώρα έχει επανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, αναβαθμίζεται συστηματικά από τους διεθνείς οίκους, ενώ η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον προσέλκυσης στρατηγικών κεφαλαίων.

Το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι να προχωρήσουν οι συμφωνίες στην πράξη, να υπάρξει συνέχεια στην απορρόφηση πόρων και κυρίως να διασφαλιστεί η κοινωνική απόδοση των επενδύσεων, μέσα από ποιοτικές θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμη αναβάθμιση των τοπικών οικονομιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επενδύουν απλώς κεφάλαια – επενδύουν σε ρόλους, συμμαχίες και σταθερότητα. Και η Ελλάδα, με μεθοδική προετοιμασία και θεσμική σοβαρότητα, δείχνει έτοιμη να αξιοποιήσει αυτό το στρατηγικό παράθυρο ευκαιρίας.

Διαβάστε ακόμη: