Η Υπουργός Εμπορίου επεσήμανε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το επιτελείο του να εξετάσει την επιλογή άρσης ορισμένων επιβεβλημένων δασμών στην Κίνα από τον τέως Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό την καταπολέμηση του τρέχοντος υψηλού πληθωρισμού.
«Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος μάς ζήτησε να το αναλύσουμε. Κατά αυτόν τον τρόπο, έχουμε εισέλθει στη διαδικασία να το κάνουμε για αυτόν και εκείνος θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση», υποστήριξε η κ. Ραϊμόντο σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Στις 27/05, η Κίνα κατηγόρησε για συκοφαντία τον Άντονι Μπλίνκεν, οδηγώντας τη σχέση των δύο κρατών στα άκρα
Η Κίνα θεώρησε πως συκοφαντήθηκε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε πως «το Πεκίνο αντιπροσωπεύει τον σοβαρότερο κίνδυνο αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης».
Ο στόχος της ομιλίας ήταν «να περιστείλει και να εμποδίσει την ανάπτυξη της Κίνας, διατηρώντας την αμερικανική ηγεμονία και ισχύ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν.
«Η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη σε έναν σφοδρό ανταγωνισμό με το Πεκίνο, έχοντας ως στόχο τη διαφύλαξη της παγκόσμιας τάξης», είπε ο κ. Μπλίνκεν, διαψεύδοντας, όμως, οιαδήποτε βούληση για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο».
Η ομιλία εκείνη, «διέδωσε ψευδείς πληροφορίες, υπερέβαλε την κινεζική απειλή, αποτέλεσε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και συκοφάντησε τόσο την εσωτερική, όσο και την εξωτερική πολιτική της», κατήγγειλε ο κ. Γουάνγκ εν συνεχεία.
«Η Κίνα γνωστοποιεί την ισχυρή δυσαρέσκειά της και την κατηγορηματική αντίθεσή της», προσέθεσε.
Με την παρέμβασή του, ο Άντονι Μπλίνκεν έθεσε ξανά την Κίνα στο κέντρο των γεωπολιτικών ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έπειτα από μήνες που τις είχε μονοπωλήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.