Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα καθορίσουν μια σειρά από τακτικές και στρατηγικές κινήσεις του Μαξίμου.

Προφανώς ο πρωθυπουργός περιμένει να έχει στα χέρια του ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνία πριν προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο ανασχηματισμός και το timing που θα στηθούν οι κάλπες.

Το βέβαιον είναι πώς το σενάριο για πρόωρες εκλογές φέτος την άνοιξη έχει αποκλειστεί οπότε οι εκδοχές είναι δύο:

Άνοιξη του 2023 με το τέλος της θητείας ή εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο μόλις δηλαδή έχει τελειώσει ένα επιτυχημένο καλοκαίρι με νέο ιστορικό ρεκόρ τουρισμού και την κοινωνία με τις τσέπες γεμάτες.

Υπό αυτή την έννοια προσωπικά θεωρώ ότι οι εκλογές Σεπτέμβρη-Οκτώβρη έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες γιατί εκτός των άλλων η ακρίβεια μπορεί να συνεχιστεί και να έχει σοβαρές επιπτώσεις κατά το πρώτο 6μηνο του 2023.

Επιπροσθέτως, μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης να διαψεύδουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ωστόσο θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός ως ένας πολιτικός με βαρύτητα σκέψης και ευσυνειδησία απέναντι στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και των αγορών δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη υπό το καθεστώς των κυβερνήσεων συνεργασίας όπου και θα αλωνίζουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Επομένως, κάποιες αλλαγές-προσθήκες στον εκλογικό νόμο δεν μπορώ να τις αποκλείσω.