Ο συνασπισμός της Ομάδας των Επτά (G7) αποκάλυψε την Τετάρτη ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ασφάλειας για την Ουκρανία, λέγοντας ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να παράσχει στο Κίεβο «την απαραίτητη χρηστή διακυβέρνηση για να προχωρήσει προς τις ευρωατλαντικές του φιλοδοξίες».

«Θεωρούμε ότι η παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια», ανέφερε η G7 σε κοινή δήλωση υποστήριξης.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Τί αναφέρει η κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι χώρες

Σκιαγραφώντας τον τρόπο με τον οποίο η G7 θα στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, η κοινή δήλωση αναφέρει ότι οι χώρες θα εξασφαλίσουν «μια βιώσιμη δύναμη ικανή να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον» παρέχοντας σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, εκπαίδευση για τις ουκρανικές δυνάμεις και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η G7 είπε επίσης ότι θα επιδιώξει να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών ανάκαμψης, «να δημιουργήσει τις συνθήκες που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας».

Οι χώρες υποσχέθηκαν να παράσχουν τεχνική και οικονομική υποστήριξη για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Οι προθέσεις της G7 να παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία είναι «λανθασμένες και επικίνδυνες», καθώς παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε σχόλια που συλλέγονται από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, μεταφρασμένα από την Google.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, το μέλος του μπλοκ στο Λονδίνο είπε ότι οι G7 αναμένεται την Τετάρτη να συμφωνήσουν σε ένα «σημαντικό διεθνές πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας», το οποίο θα «καθορίζει πώς οι σύμμαχοι θα στηρίξουν την Ουκρανία τα επόμενα χρόνια για να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποτρέψει και απαντήστε σε οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».

Διαβάστε περισσότερα