Σήμερα συμπληρώνονται 25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου, έναν μεγάλο ηγέτη που συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της Δημοκρατίας, αποκατέστησε αδικίες δεκαετιών, τερματίζοντας οριστικά τις εμφυλιοπολεμικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των Ελλήνων και θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας.
Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Με τις διεθνείς του πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό, μαζί με άλλους σημαντικούς ηγέτες όπως ο Ούλοφ Πάλμε, ανέδειξε τα αδιέξοδα ενός επικίνδυνου ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού. Με τις ιστορικές του διαπραγματεύσεις στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, άνοιξε τον δρόμο για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και έδωσε αποφασιστική ώθηση για μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική συνοχής στην Ένωση.
«Σε συνέχεια πρωτοβουλίας που είχα λάβει πριν την πανδημία, σήμερα, συνυπέγραψα μαζί με την Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Ιράτσε Γκαρθία Πέρες επισήμως το αίτημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασσόλι, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε μία αίθουσα ή χώρο στα κτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε το έργο ενός σπουδαίου πολιτικού, ενός πραγματικά ειρηνικού επαναστάτη, που αγωνίστηκε με θάρρος και συνέπεια για μια δημοκρατική Ελλάδα αλλά και για μια Ευρώπη αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.
Ολόκληρη η επιστολή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
David Sassoli
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ David,
Σας απευθυνόμαστε για να μοιραστούμε μια πρόταση, με σκοπό να ορίσετε μια αίθουσα συσκέψεων ή έναν χώρο σε ένα από τα κτίριά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο με το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.
Σας στέλνουμε αυτό το αίτημα, ειδικά στις 23 Ιουνίου 2021, καθώς είναι η 25η επέτειος από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο, στην Ελλάδα, στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 1996.
Κατά τη διάρκεια της μακράς και σημαντικής πολιτικής του σταδιοδρομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη δημιουργία κοινωνικής πρόνοιας, στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην προώθηση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Ενώ ήταν πρωθυπουργός (1981-1989 και 1993-1996), η Ελλάδα κατείχε τρεις φορές την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) (1983, 1988 και 1994). Χάρη στην πρωτοβουλία του, θεσμοθετήθηκαν το 1985 για μία περίοδο 7 ετών τα Ολοκληρωμένα Μεσογειακά Προγράμματα (ΟΜΠ) προκειμένου να βοηθήσουν τις «νότιες περιοχές της παρούσας Κοινότητας» – που ορίζονταν ως ολόκληρη η Ελλάδα, τμήματα της νότιας Γαλλίας και η πλειονότητα της νότιας Ιταλίας – ώστε «να προσαρμοστεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στη νέα κατάσταση που δημιουργείται από τη διεύρυνση».
Επιπλέον, ο Παπανδρέου πίεσε για την εισαγωγή της έννοιας της συνοχής στη Συνθήκη της ΕΟΚ, με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη το 1987. Οι υφιστάμενες «διαρθρωτικές» πολιτικές της Κοινότητας επανεξετάστηκαν και αναδιοργανώθηκαν και τα επίπεδα χρηματοδοτικής στήριξης μέσω της Κοινότητας αυξήθηκαν σημαντικά. Τα ΟΜΠ χρηματοδοτήθηκαν από συνεισφορά των διαρθρωτικών ταμείων, την ειδική γραμμή στον ετήσιο προϋπολογισμό και διευκόλυνση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Δεν ανανεώθηκαν, αλλά η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπόρεσαν να επωφεληθούν από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής από το 1993 και μετά.
Επιπλέον, ήταν η κυβέρνησή του που πρότεινε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (Πολιτιστική Πόλη εκείνη την εποχή) για να φέρει τους Ευρωπαίους πιο κοντά, επισημαίνοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευαισθητοποιώντας τους ως προς την κοινή ιστορία και αξίες τους. Πιστεύεται ότι εκείνη την εποχή, ο πολιτισμός δεν απολάμβανε της ίδιας προσοχής με την πολιτική και τα οικονομικά και ότι πρέπει να ακολουθηθεί ένα σχέδιο για την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτισμών στα κράτη μέλη. Το πρόγραμμα «Πολιτιστική Πόλη της Ευρώπης» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1985 με την Αθήνα να είναι ο πρώτος κάτοχος τίτλου.
Στην τελευταία του σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως πρόεδρος, στην Κέρκυρα, τον Ιούνιο του 1994, ολοκληρώθηκε η προσχώρηση της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας με την υπογραφή των αντίστοιχων πράξεων προσχώρησης, ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Εκτός από την ευρωπαϊκή του πολιτική, ως πρωθυπουργός, ήταν υπεύθυνος για την ενίσχυση του νομικού καθεστώτος των γυναικών, την κατάργηση της προίκας, τη νομική εγγύηση του δικαιώματος ίσης αμοιβής για ίση εργασία και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Προσπάθησε επίσης να επουλώσει τις πληγές του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) διευκολύνοντας τον επαναπατρισμό πολιτικών προσφύγων από εκείνη την εποχή και αναγνωρίζοντας τις αριστερές οργανώσεις Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια ιστορική προσωπικότητα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός κατά την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία και ο τρίτος με τη μεγαλύτερη θητεία εν γένει. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς τη Δημοκρατία και την εγκαθίδρυσή της στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής Χούντας τον Ιούλιο του 1974.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, φέτος γιορτάζουμε την 25η επέτειο του θανάτου του και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τιμήσουμε το εξαιρετικό έργο αυτής της εξέχουσας ευρωπαϊκής προσωπικότητας, όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ονομάζοντας μια αίθουσα συσκέψεων ή ένα χώρο σε ένα εκ των κτιρίων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ευγενή εξέταση του αιτήματός μας και ελπίζουμε ειλικρινά ότι μπορούμε να βασιστούμε στην υποστήριξή σας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες μπορεί να χρειαστείτε και αδημονούμε να σας ακούσουμε.
Με εκτίμηση,
Iratxe GARCIA PEREZ
Πρόεδρος Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Νίκος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Επικεφαλής της Ελληνικής Αποστολής Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο