Κακά είναι τα μαντάτα των επιδημιολόγων προς το Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις τους είναι ότι τα αυξημένα κρούσματα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχουν 2 βασικές παράμετροι που θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα.
Όσο και να φαίνεται περίεργο η πρώτη αφορά την κακοκαιρία Μήδεια η οποία ανάγκαζε χιλιάδες οικογένειες χωρίς νερό και ρεύμα να μετακινηθούν σε άλλα σπίτια συγγενών ή και γειτόνων και πολύ πιθανό να υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
Η δεύτερη παράμετρος που υπολογίζουν οι επιδημιολόγοι είναι ότι σιγά σιγά λόγω των ελάχιστων μέτρων και των ελέγχων αλλά και των λίγων τεστ στην επαρχία, τα κρούσματα θα αυξάνονται και σε όλη την ελληνική επικράτεια και όχι μόνο στην Αττική.
Του Περικλή Σωτηρίου
Επίσης, οι πρώτες εκτιμήσεις των επιδημιολόγων που έχουν μεταφερθεί και στα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου που είναι επιφορτισμένα με την διαχείριση της πανδημίας είναι ότι το ιικό φορτίο της Αττικής δύσκολα θα αποκλιμακωθεί καθώς οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι μήνες με πολλές ιώσεις και δεν μπορούν να συγκριθούν με το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου περιμένουμε νέα κακοκαιρία διαρκείας η οποία θα επιτείνει την διασπορά καθώς είτε μέσα στα νοικοκυριά είτε μέσα στους εργασιακούς χώρους θα μπορεί πιο εύκολα να έχουμε διασπορά του ιού.
15 Μαρτίου η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς
Πάντως, εάν δούμε και τις επόμενες μέρες αυξημένα κρούσματα τότε το άνοιγμα σε λιανεμπόριο και τα σχολεία θα μετακινηθεί ακόμα πιο πίσω χρονικά. Ενώ το αρχικό σενάριο για ένα μερικό άνοιγμα στο λιανεμπόριο ήταν από 1/3, το αισιόδοξο σενάριο τώρα είναι να δούμε το μερικό άνοιγμα της αγοράς στις 15 Μαρτίου.
Και μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε νέο πενταψήφιο αριθμό που θα χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες για τα ψώνια τους αλλά οι σχεδιασμοί της μπορεί να πάνε πίσω εάν έχουμε αριθμό κρουσμάτων 1.500-2.000 στις αρχές Μαρτίου. Πάντως, σύμφωνα με μερίδα επιδημιολόγων 1.500-2.000 κρούσματα είναι πολύ πιθανό να δούμε και στις αρχές του Μαρτίου.
«Θα αναζητηθούν τρόποι για αναίμακτο άνοιγμα της αγοράς» θα πει στέλεχος της κυβέρνησης και εννοεί ότι ενδεχομένως να ανοίξει κάποια στιγμή το clickaway ακόμα και αν έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο της τάξης των 1.000 κρουσμάτων τη μέρα.
Απογοήτευση για το διαρκές lockdown
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν με την υπάρχουσα απογοήτευση που υπάρχει στον πληθυσμό και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Στέλεχος της κυβέρνησης ομολογούσε ότι «εάν έχουμε περίπου 2.000 κρούσματα τώρα που έχουμε σκληρό lockdown, τότε όταν θα ανοίξουμε πόσο θα φτάσουμε;», δήλωση που υποδηλώνει μία απόγνωση του Μαξίμου εν μέσω, άλλωστε, και άλλων ανοικτών μετώπων που έχει η κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, το ζήτημα των σχολείων δεν απασχολεί ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση καθώς η τηλεκπαίδευση καλύπτει τα κενά και λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων εάν υπάρξει συζήτηση για την επαναλειτουργία των σχολείων αυτό που θα προκριθεί είναι για αρχή η λειτουργία των δημοτικών σχολείων.
Αντεπίθεση κυβέρνησης για Παππά – Παπαγγελόπουλο
Τέλος, μέσα στον Μάρτιο θα τρέξουν, όπως αποφασίστηκε από το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, οι υποθέσεις Καλογρίτσα – Παππά και συγκεκριμένα το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα ΜΜΕ. Ο δρόμος πλέον που θα ακολουθηθεί είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, και αυτό πρέπει να γίνει πριν το καλοκαίρι καθώς η υπόθεση θα παραγραφεί σε αντίθετη περίπτωση.
Επίσης, μέσα στον Μάρτιο θα επανεκκινήσει και η υπόθεση Νοβάρτις και συγκεκριμένα η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τον πρώην υπουργό Παπαγγελόπουλο προκειμένου να κατηγορηθούν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης.
Τέλος, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η υπόθεση απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Οι επιτελείς του Μεγάρου θεωρούν ότι εάν πάει κάτι στραβά με τον κρατούμενο της 17Ν, θα δημιουργηθούν συνθήκες γενικής κινητοποίησης τύπου Γρηγορόπουλου. Και αυτό είναι κάτι που απεύχεται η κυβέρνηση, ειδικά σε συνθήκες περιοριστικών μέτρων και lockdown… Πλέον, στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα συμπάθειας για το αίτημά του και αυτό δεν μπορεί να μη ληφθεί υπ’ όψιν της κυβέρνησης που κοιτάζει πάντα να κλείσει τα μέτωπα με την κοινωνία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.