Η First Citizens BancShares πρόκειται να αγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) των ΗΠΑ, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση των ΗΠΑ από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

First Citizens εκτινάχθηκαν περισσότερο από 40%

Οι μετοχές της First Citizens εκτινάχθηκαν περισσότερο από 40% κατά τη διάρκεια της πρωινής διαπραγμάτευσης στη Wall Street.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσιακών στοιχείων της SVB με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «στον έλεγχο προς διάθεση από την FDIC».

«Επιπλέον, η FDIC έλαβε δικαιώματα ανατίμησης μετοχών (equity appreciation rights) στην First Citizens BancShares, Inc., Raleigh, North Carolina, κοινές μετοχές με δυνητική αξία έως και 500 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η FDIC σε ανακοίνωσή της.

Η First-Citizens Bank & Trust Company είναι θυγατρική της First Citizens BancShares.

Η συμφωνία έρχεται αφότου η ρυθμιστική αρχή μετέφερε όλες τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της SVB σε μια νέα «τράπεζα-γέφυρα» νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους καταθέτες του αποτυχημένου δανειστή.

«Τα 17 πρώην υποκαταστήματα της Silicon Valley Bridge Bank, National Association, θα ανοίξουν ως First–Citizens Bank & Trust Company τη Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023», ανέφερε η δήλωση της FDIC τη Δευτέρα.

Το loss-share transaction μεταξύ First Citizens και η FDIC

Η First Citizens και η FDIC συνήψαν επίσης μια «συναλλαγή με μερίδιο ζημίας(loss-share transaction)» — στην οποία η FDIC απορροφά μέρος της ζημίας σε μια συγκεκριμένη ομάδα περιουσιακών στοιχείων — για τα εμπορικά δάνεια που αγοράστηκαν από την SVB bridge bank.

«Η συναλλαγή απώλειας-μεριδίου προβλέπεται να μεγιστοποιήσει τις ανακτήσεις των περιουσιακών στοιχείων διατηρώντας τα στον ιδιωτικό τομέα. Η συναλλαγή αναμένεται επίσης να ελαχιστοποιήσει τις διακοπές για τους πελάτες δανείων», εξήγησε η FDIC.

Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι το εκτιμώμενο κόστος της αποτυχίας της SVB για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (Deposit Insurance Fund, DIF) θα είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ακριβές κόστος να προσδιορίζεται μόλις τερματιστεί η διαχείριση καταθέσεων.

Διαβάστε περισσότερα