Ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκπαιδεύονται πάνω στο «Dassault Rafale F3-R», ώστε να πετάξουν στη χώρα μας, «επί του πεδίου» πια, το γαλλικής κατασκευής μαχητικό.

«Αδημονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να δούνε τα Rafale της Ελλάδας επί του πεδίου πια. Έχω την τύχη να μιλώ μαζί τους και μου έχουν εξηγήσει πως πέρα από πρόκληση, ήταν μια ευχαρίστηση (σ.σ η διαδικασία εκπαίδευσης τους στο μαχητικό)» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος (Ι) της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που στο παρελθόν είχε την σπάνια ευκαιρία να πετάξει και να έχει δει σε δράση το νέο 4++ Γενιάς της Ελλάδας, το μαχητικό που από σήμερα πετά και επίσημα με τα ελληνικά εθνόσημα.

«Οι Έλληνες πιλότοι των Mirage 2000-5 και των προηγμένων F-16, που βρέθηκαν και βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης πάνω στο νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, το Dassault Rafale, είχαν ήδη μεγάλη εξοικείωση με σύγχρονα συστήματα των μαχητικών αεροσκαφών», σημειώνει ο πιλότος, που μετρά περισσότερες από 2000 ώρες πτήσης σε μαχητικά.

Γαλλικά Rafale vs τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη

Ο κ. Καραβίδας, εκπαιδευτής τα τελευταία χρόνια, βρισκόταν, πριν αποστρατευτεί, σε πολεμικές μοίρες πρώτης γραμμής, όπως η Μοίρα 330, ενώ επί δέκα χρόνια υπηρέτησε στα αεροπλάνα F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση του Αράξου και στην 335 Μοίρα  και έχει πετάξει με το κορυφαίο μαχητικό της Γαλλικής Αεροπορίας πριν από μερικά χρόνια, συνεργαζόμενος με Γάλλους πιλότους του συγκεκριμένου τύπου.

«Το Rafale είχα την τύχη να το πετάξω κατά τη διάρκεια της άσκησης με την ονομασία NATO Tiger Meet του 2015 η οποία έλαβε χώρα στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Εκεί συμφωνήθηκε με τον Γάλλο Μοίραρχο να βρεθώ μέσα στην τετράδα των γαλλικών Rafale, η οποία αντιμετώπισε οκτώ αεροσκάφη της 192 Μοίρας της τουρκικής ΠΑ (TuAF), της 192 Filo Tiger (Kaplan). Tο αποτέλεσμα ήταν οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να έχουν, εικονικά, καταρριφθεί και τα τέσσερα γαλλικά Rafale να βρίσκονται έτοιμα στις θέσεις τους, χωρίς να έχουν δεχθεί καμία βολή. Είναι μια επίδοση, που δίνει ένα μέτρο τάξης του Rafale, τόσο ως πλατφόρμας, όσο και ως οπλικού συστήματος», σημειώνει ο Έλληνας πιλότος.