Οι πρόσφατες δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έχουν σηκώσει «θύελλα αντιδράσεων» με τους Έλληνες ειδικούς να έχουν προβεί σε απαντήσεις και διευκρινίσεις.

Αχιλλέας Γραβάνης

Από την πλευρά του ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάβης, είπε: «Αγαπητέ Στέφανε σκέψου σε παρακαλώ και τα παρακάτω επιστημονικά δεδομένα πριν αποφασίσεις πότε θα εμβολιαστείς:

Τα δεδομένα από σημαντική μελέτη δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.000 νέοι ηλικίας 18 έως 34 ετών που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 και αρρώστησαν αρκετά ώστε να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, το 21% κατέληξε στην εντατική, το 10% μπήκε σε αναπνευστική μηχανή και το 2,7% κατέληξε. Το νέο στέλεχος Δέλτα έχει ισχυρή λοιμογόνο δράση κυρίως στους νέους».

Μίνα Γκάγκα

Μέσω ανάρτησής της στο Facebook η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Απάντηση στον Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο Σωτηρία, τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2.500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις περήφανους».

Νίκος Τζανάκης

Τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά για τα εμβόλια, σχολίασε και ο Καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

«Η άποψη Τσιτσιπά έχει δύο πλευρές. Η μία είναι η ατομική πλευρά, του ίδιου του αθλητή η οποία κατά τη γνώμη μου, είναι εντελώς λάθος και θα πρέπει οι γιατροί του και το τιμ που τον προπονεί, να προσέξει πάρα πολύ. Ακόμα κι αν περάσει τη νόσο, κανείς δεν του διασφαλίζει ότι δεν έχει επιδράσεις σε κάποιο οργανικό του σύστημα τόσο μεγάλες που να διακινδυνεύσει την καριέρα του», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΙ.

«Έχουμε δει ανθρώπους να αρρωσταίνουν με ήπια συμπτώματα και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη συνέχεια. Ακόμα και χρόνιες επιπτώσεις. Συνεπώς αυτή καθεαυτή η δήλωσή του για το άτομό του είναι τελείως ατυχής και πιστεύω ότι κάποιος από την ομάδα του θα πρέπει να προσέξει πολύ την ατομική υγεία του αθλητή που μας κάνει περήφανους με τις επιδόσεις του», συμπλήρωσε.

Θάνος Δημόπουλος

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας για τη στάση του νεαρού αθλητή, μέσω του ΣΚΑΪ είπε: «Μας έχει κάνει περήφανους, γιατί έχει αναδείξει την Ελλάδα στο τένις, σε επίπεδα που δεν τα είχαμε προηγουμένως. Αυτό, βεβαίως, του δίνει μια επιπλέον αρμοδιότητα και αν θέλετε μια επιπλέον υπευθυνότητα κρίσης και στις απόψεις που εκφράζει, καθώς απέκτησε την ιδιότητα του role model, αποτελεί ένα είδος προτύπου για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα νέους.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν θα περιμέναμε από τον Δρ. Φάουτσι να μας κάνει σχόλια για το τένις και εάν έκανε, τα σχόλια αυτά θα είχαν λιγότερες επιπτώσεις από τα σχόλια που μπορεί να έχουν του κ. Τσιτσιπά. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν κάνουμε σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο παρουσιάζει μια ύφεση και μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Ηλίας Μόσιαλος

Ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε πως «από την αποθέωση στην απαξίωση, ένα τσιγάρο δρόμος. Μόνο το 39% των συμπατριωτών μας ηλικίας 18-24 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο (με κίνητρα και χωρίς κίνητρα). Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και υπερβαίνει τις δηλώσεις του πρώην; ειδώλου (το ερωτηματικό το βάζω γιατί πολλές φορές η πορεία από την απαξίωση στην αποθέωση είναι μισό τσιγάρο δρόμος, ειδικά στη χώρα μας).

Η δήλωση που τόσο απογοήτευσε, γιατί έγινε από επώνυμο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ας μας προβληματίσει γενικότερα. Οι ελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων είναι ειδήσεις καθημερινά και όχι το πόσοι έχουν σωθεί λόγω της προστασίας των εμβολίων.

Ο άδικος θάνατος ενός εμβολιασμένου συμπατριώτη μας γίνεται κυρίαρχη είδηση ενώ ξεχνάμε ότι είχαμε 13.204 άδικους θανάτους ανεμβολίαστων συμπατριωτών μας μέχρι στιγμής. Στο διαδίκτυο αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές προβάλλονται απόψεις για τα εμβόλια από… πανεπιστημιακούς και ειδικούς μπροστά στις οποίες η ανώριμη τοποθέτηση του επωνύμου τενίστα είναι ήσσονος σημασίας.

Ενόχλησε ο κ. Τσιτσιπάς αλλά μήπως πέρα από το δέντρο να δούμε και το δάσος;