Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 την διαδικασία για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων (ΕΠΜΔ) συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ!

Στόχος είναι να κατασκευαστεί, να τεθεί σε τροχιά και να λειτουργήσει, ένας αριθμός έξυπνων μικρών δορυφόρων για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρατήρηση γης για χρήσεις σε τομείς όπως η πολεοδομία και η χαρτογραφία, για υπηρεσίες στην ναυτιλία και την γεωργία, αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, όπως η φύλαξη των συνόρων για παράδειγμα!

Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ενώ η χρηματοδότηση του εγχειρήματος έχει εξασφαλιστεί!

Το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος τριετίας, ενώ βάσει της συμφωνίας Ελλάδος – ESA, οι ανάδοχοι είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, όταν δεν έχουν!

Υπό αυτή την έννοια θα περίμενε κανείς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο των 200 εκατ. ευρώ από φορείς και επιχειρηματικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας, με εξειδίκευση και εμπειρία!

Ωστόσο, πέραν των γνωστών εξειδικευμένων υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς αυτούς, στην υπόθεση των μικροδορυφόρων των 200 εκατ. ευρώ, έχει εμφανιστεί «κάθε καρυδιάς καρύδι»!!!

Νταραβεριτζήδες, μεσάζοντες – ενδιάμεσοι και γνωστά λαμόγια της πιάτσας που παριστάνουν τους ατζεντηδες πάσης φύσεως προγραμμάτων, ξαφνικά από το πουθενά θέλουν να υφαρπάξουν τα 200 εκατ. του προγράμματος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό βάζουν «λυτούς και δεμένους» να παρέμβουν για λογαριασμό τους, ασκώντας πιέσεις!

Οι πληροφορίες λένε πως σε πολλούς και διάφορους νταραβεριτζήδες – επιχειρηματίες της πιάτσας, «βάζουν πλάτη» συγκεκριμένοι υπουργοί, ειδικά ένας, που θεωρητικά διαθέτει δύναμη και επιρροή στα υψηλά πατώματα της εξουσίας, ο οποίος φέρεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να απαιτεί από υπουργούς ραντεβού με (αεριτζήδες) επιχειρηματίες!

Η πιάτσα ήδη βοά! Όχι μόνο για τις θεσμικές παρεμβάσεις υπέρ συμφερόντων, αλλά κυρίως γιατί για κάποιους (ή για κάποιον) κατέχοντες θεσμικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, το νταραβέρι και το «σούρτα – φέρτα» και «πάρε δώσε» έγινε συνήθεια, για να μην πω επάγγελμα…