Επίσημη επίσκεψη στη Λετονία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του – όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Krišjānis Kariņš. Στις 16:45, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λετονίας Edvards Smiltēns. Αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Λετονός ομόλογός του παραχωρούν συνέντευξη Τύπου.

Στις 16:45, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λετονίας Edvards Smiltēns.

Ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη θα μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποία θα έχει την Τετάρτη 12 Ιουλίου συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία και θα πρέπει να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με οπουδήποτε τρόπο», ανέφερε ακόμη. «Σε σχέση με το ΝΑΤΟ θέλουμε μια γοργή είσοδο της Σουηδίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της μετανάστευσης κάνοντας λόγο για συνεργασία σε αυτό το θέμα ώστε να προστατεύονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και είναι άδικο χώρες όπως η Ελλάδα να φέρουν το βάρος και να κατηγορούνται πως δεν σώζουν ανθρώπους, όπως κάνει το ελληνικό λιμενικό», σχολίασε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Λετονός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια έδωσε συγχαρητήρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές.

Όπως τόνισε η Λετονία και η Ελλάδα που φυλάνε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανοούν πόσο σημαντικό είναι αυτό ώστε να γίνεται ασφαλή η διέλευση εντός της ΕΕ, επεσήμανε ο Λετονός ηγέτης. Ζήτησε επίσης μια φωνή στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε πως οι δυο χώρες είναι αλληλέγγυες προς την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα