Είτε πρόκειται για ρεπό αντί για εθνική εορτή, είτε για θρησκευτικό φεστιβάλ, είτε απλώς για τις ημέρες αμειβόμενων διακοπών, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σε κάθε χώρα που ορίζουν το βασικό όριο άδειας μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους.
Το Resume.io ανέλυσε τους νόμους για τη νόμιμη άδεια μετ’ αποδοχών και τις επίσημες αργίες μετ’ αποδοχών σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο και δημιούργησε αυτά τα γραφικά για να αποκαλύψει τον ελάχιστο αριθμό ημερών διακοπών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι (τουλάχιστον στα χαρτιά).
Χώρες με τις περισσότερες και τις λιγότερες αμειβόμενες διακοπές
Τα δεδομένα στη μελέτη επικεντρώνονται σε δύο τύπους άδειας μετ’ αποδοχών: επίσημες αργίες και ημέρες αδειών μετ’ αποδοχών. Συνδυάστε τα μαζί και έχετε το συνολικό ποσό της άδειας μετ’ αποδοχών.
Δείτε πώς αναλύονται οι αριθμοί και στα δύο άκρα του φάσματος:
Ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τόγκο (43), ο Άγιος Μαρίνος (46) και η Υεμένη (45), ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες με τις ημέρες των διακοπών.
Στην κορυφή βρίσκεται το Ιράν με συνολικά 53 ημέρες διακοπών, κατανεμημένες σχεδόν εξίσου μεταξύ των επίσημων αργιών και των αδειών μετ’ αποδοχών.
Εν τω μεταξύ, άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανικών χωρών της Μικρονησίας (9) και του Ναούρου (10) κατατάσσονται στο τέλος της λίστας. Οι ΗΠΑ ισοβαθμούν με το Ναούρου στη δεύτερη τελευταία θέση, με τους υπαλλήλους να έχουν τουλάχιστον 10 ημέρες διακοπών το χρόνο.
Ποιες χώρες έχουν τις πιο αμειβόμενες ημέρες άδειας;
Εάν εργάζεστε με πλήρη απασχόληση και αφιερώνετε 40 ώρες την εβδομάδα στον χώρο εργασίας σας, πολλά έθνη πιστεύουν ότι αξίζετε άδεια.
Στις περισσότερες χώρες, ισχύουν νόμοι για την παροχή νόμιμης άδειας στους εργαζομένους. 22 χώρες έχουν μια γενναιόδωρη πολιτική άδειας 30 ημερών, με 10 να βρίσκονται στην Αφρική.
Ωστόσο, το ποσό της άδειας μετ’ αποδοχών σε όλο τον κόσμο εξαρτάται συχνά από τη θητεία του υπαλλήλου. Και δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ελάχιστα όρια, καθώς οι ΗΠΑ, το Ναούρου, η Μικρονησία και το Κιριμπάτι έχουν μηδενικές υποχρεωτικές ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις χώρες έχουν μηδενική άδεια μετ’ αποδοχών. Αντίθετα, σημαίνει ότι εξαρτάται από τον εργοδότη που προσλαμβάνει, με ορισμένες εταιρείες να χρησιμοποιούν γενναιόδωρη άδεια μετ’ αποδοχών για να προσελκύσουν ειδικευμένους υπαλλήλους, ενώ άλλες δεν προσφέρουν καμία.
Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες επίσημες αργίες;
Οι χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τις επίσημες αργίες για πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Τιμούν σημαντικά εθνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά γεγονότα.
Και πάλι, ο αριθμός αυτών των ημερών μπορεί να ποικίλλει παγκοσμίως. Το Ιράν προσφέρει τον υψηλότερο αριθμό αμειβόμενων επίσημων αργιών στον κόσμο με συνολικά 27 ημέρες το χρόνο συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ακολουθούν το Μπαγκλαντές (24), το Αζερμπαϊτζάν (21) και η Καμπότζη (21).
Από το άλλο άκρο, η Λιβύη δεν έχει επίσημες αργίες επί πληρωμή, ενώ ο Λίβανος έχει μόνο δύο επίσημες αργίες επί πληρωμή ετησίως.
Και δεν είναι κάθε γιορτή αργία. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι έχει μια πληθώρα φεστιβάλ και ημερών εθνικής σημασίας, η Ινδία έχει μόνο τρεις επί πληρωμή εθνικές γιορτές: Ημέρα Δημοκρατίας, Ημέρα Ανεξαρτησίας και τα γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι.
Ωστόσο, η Ινδία είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα χωρών που προσφέρουν επίσης διακοπές σε κρατικό επίπεδο. Κάθε πολιτεία έχει την εξουσία να προσθέτει στη λίστα με τις αμειβόμενες διακοπές με βάση τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και ιστορικές περιστάσεις.