Η ανταπόκρισή σας στην ανανεωμένη μας στήλη, αυξάνει την υποχρέωσή μας για όσο το δυνατόν καλύτερη, έγκαιρη και πλουραλιστική ενημέρωσή σας. Εδώ, ό,τι ακούμε, βλέπουμε, αφουγκραζόμαστε, μαθαίνουμε από κάθε διαθέσιμη πηγή, θα φιλτράρεται με στόχο την πλέον αξιόπιστη μεταφορά της, χωρίς “κουρτίνες”, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς εύκολες κατηγορίες, χωρίς καμία εμπάθεια ή ύποπτη στήριξη. Εσείς, κριτές μας και αξιολογητές μαζί.

Παράταση 10 ημερών στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Αττική οδό ζήτησε η Ιντρακάτ, μαζί με μείωση του ποσοστού εμπειρίας!

*** Ξεκινάω, με το ΤΑΙΠΕΔ και τον διαγωνισμό της Αττικής οδού, όπου ο καθένας εκ των υποψηφίων έχει και τη δική του εκδοχή για το πότε θέλει να γίνει ο διαγωνισμός. Τώρα, ακόμη και αύριο το πρωί, που λέει ο λόγος, θέλουν οι Έλληνες «παίκτες» και οι μεγαλοεργολάβοι, για να πιάσουν στον ύπνο τους ξένους που θέλουν τον διαγωνισμό όσο το δυνατόν πιο πίσω, λόγω συγκυρίας με Ρωσία – Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και άνοδο επιτοκίων.

Πάντως έχει ενδιαφέρον η πληροφορία ότι εγχώρια εργοληπτική εταιρία, η Ιντρακάτ στην προκειμένη περίπτωση, ζήτησε παράταση 10 ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει ορισθεί για τα τέλη Απριλίου! Και επιπροσθέτως έθεσε και ένα θέμα για τα …ποσοστά εμπειρίας στο operation! Προφανώς θα της δοθεί, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να ακούσει όλες τις φωνές, για να διαμορφώσει έναν διαγωνισμό πραγματικά ανταγωνιστικό!

Οι περιζήτητοι «καθηγητάδες» της συμφοράς!

***Συνεχίζω με τους περιζήτητους πανεπιστημιακούς μας. Όλα τα κόμματα, όλα ανεξαιρέτως, επειδή οδεύουμε ούτως ή άλλως σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχουν στρέψει τις κεραίες τους προς αυτό το πνευματικό λόμπι της κοινωνίας μας, ειτε βρίσκεται εντός είτε εκτός χώρας. όχι μόνο για… ενίσχυση των ψηφοδελτίων τους, αλλά και για αξιοποίηση της αρθρογραφίας τους, σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, ενίοτε και για “πουσάρισμα” ενός αρχηγού ή και άλλων λαοπρόβλητων στελεχών τους. Κρίμα, δεν φρόντισα να πάρω ένα ακόμα πτυχίο, θα είχα… πέραση! Αλλά, ειλικρινά, αναρωτιέμαι, πιστεύουν πράγματι όσοι τους προωθούν ότι έχουν τέτοιο γκελ στον απλό ψηφοφόρο; Ένας μάλιστα εξ αυτών, δέχθηκε φιλική επίθεση από τρία (3) διαφορετικά κόμματα!

Πάνε να βγάλουν τους ξένους απατεώνες, επειδή έχασαν μια δουλειά όλη κι όλη!

***Πάντως αυτοί οι εργολάβοι πραγματικά «δεν παίζονται»! Ένα έργο έχασαν όλο κι όλο, επειδή ένας ασήμαντος μικρός νταραβεριτζής (μεταξύ ΟΛΠ, Αστέρα Βουλιαγμένης και …Κυρ Αλέκο Φλαμπουράρη), βρήκε έναν ξένο και τους μπήκε σφήνα, ανακαλύπτοντας την κερκόπορτα των χαμηλών προσφορών! Τι το θελε; Άρχισαν τα «γνωστά» και «έγκυρα» σάιτ, καθ’ υπόδειξη και καθ’ υπαγόρευση, να τους κοπανάνε, προσπαθώντας να τους βγάλουν απατεώνες!!!

Ερχονται μαύρα μαντάτα για τον Ιβάν – Δεν κατεβαίνει για το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης!

*** Έγραψε χθες η συγγενής στήλη «Area 51» του Radar, ότι αναμένεται δεύτερο κύμα Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο Ιβάν Σαββίδης. Είμαι υποχρεωμένος, ως «μυστικός πράκτωρ» να επιβεβαιώσω, ότι τα κακά μαντάτα για τον Ιβάν ίσως και να έρθουν πολύ, μα πολύ, σύντομα. Και να προσθέσω ότι, ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας, μετά τις πιέσεις και του Αμερικανικού παράγοντα, θα κάνει πίσω και δεν θα κατέβει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του στρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας Λιμένα Αλεξανδρούπολης, τον οποίο θα διεκδικούσε μέσω της υποψηφιότητας του ΟΛΘ!

Οι Μπακοκαυμενάκηδες δεν ήξεραν με ποιον διαπραγματεύονταν το 30% του Ελλάκτωρα!

***Μου λένε ότι, οι «εφοπλιστές» (στην Ελλάδα ως γνωστόν ότι δηλώσεις είσαι) Μπακοκαυμενάκηδες, βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση για την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχουν στον Ελλάκτωρα, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής! Βλέπετε, ο καλός και αγαπημένος φίλος της στήλης Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs (που φέρεται να διαμεσολάβησε εκπροσωπώντας τον υποψήφιο αγοραστή) δεν είχε αποκαλύψει στους Αρκάδες «εφοπλιστές» την ταυτότητα του πανίσχυρου, εισηγμένου ομίλου, της Μεγάλης Επιχειρηματικής οικογένειας (Μότορ Όιλ;;;)!

Η ύποπτη κίνηση συστημικής τράπεζας!

***Που βρίσκεται το χρήμα, αν και πάρα πολύ δύσκολα εξέρχεται από τα ταμεία τους προς τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους απλούς πολίτες-ενδιαφερόμενους; Το βρήκα, στις τράπεζες! Εδώ, λοιπόν, σήμερα θα διακινδυνεύσω να γίνω τραπεζο(εκ)κεντρικός, έχω νέα που δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, για να μην πω ολίγον… μαύρα – και εσείς μεταφράστε όπως θέλετε τη συγκεκριμένη λέξη

*** Δεν γνωρίζω, σε ποιο…plan εντάσσεται πρόσφατη κίνηση συστημικής τράπεζας, η οποία έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τη χρησιμότητά της και τους (πραγματικούς) σκοπούς της. Αλλά, στην τραπεζική πιάτσα, εγχώρια κυρίως και όχι μόνο, ακούγονται πολλά επιβαρυντικά και ασυνήθη αιχμηρά σχόλια για την επιλογή αυτή, τα οποία φυσικά αγγίζουν τις ψηλές κορφές της τράπεζας. Και δεν ξέρω γιατί ο συνομιλητής μου ανέφερε αρκετές φορές στη συζήτησή μας το “λεφτά υπάρχουν” του αγαπημένου μου ΓΑΠ…

*** Σε κάθε περίπτωση, ισχύει ότι κάθε επιτυχημένο πάρτι, αναγκαστικά είναι και πολυέξοδο, ακόμα και αν είσαι ολίγον α-δέξιος στην υποδοχή και στις συστάσεις (κάπως έτσι θυμήθηκα τον υπέροχο Πίτερ Σέλερς)

Σε άλλο κόσμο … τα μεγαλοστελέχη της Εθνικής

*** Αληθεύει (ομολογώ ότι δεν πρόλαβα να το διασταυρώσω) ότι κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής τράπεζας (και μέλη Δ.Σ;) ζήτησαν ενημέρωση για το αν υπάρχει τώρα κάποια κίνηση-εξέλιξη για την πώληση του 20% από το συνολικό ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ; Είχαν, όπως μου ψιθύρισαν, πληροφορίες από αλλοδαπό παίκτη; Μα, είναι τώρα καιρός για τέτοια, πέραν του ερωτήματος ποιος ψάχνει, η τράπεζα ή ο κάτοχος του ποσοστού;

Ο διαχρονικός γλειψιματίας τηλεοπτικός Αστήρ!

*** Ανάπαυλα, πριν περάσω σε ένα πολύ σοβαρό θέμα – κι αυτό τραπεζικό σήμερα. Ένα πρώτο ωραίο κουίζ σήμερα (πάντα μου άρεσαν, θα σας…εξασκώ συχνά): Δημοσιογραφικός αστήρ (έτσι νομίζει) που έβριζε χυδαία ένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, όταν ήταν στην εξουσία, δοξάζοντας την τότε αντιπολίτευση, αφού έφαγε διάφορες “πόρτες” από την μετέπειτα κυβέρνηση, άρχισε τα ευχολόγια και τις οσφυοκαμψίες προς αυτούς που κατηγορούσε! Πρωτοφανές; Όχι. αλλά απορώ, πως πας εκεί που έφτυνες και πως όποιος είχε υποστεί το χλευασμό σου, σε υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες; Φαινόμενα έκπτωσης αξιών…

Οι τράπεζες, οι services, τα κόκκινα δάνεια …

*** Οι προσπάθειες των τραπεζών να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, πράγματι αποδίδουν καρπούς, αν και το ιδιωτικό χρέος προφανώς δεν… εξαφανίστηκε, τουναντίον. Για τα των servisers θα έχουμε το χρόνο να τα πούμε διεξοδικά αργότερα, αλλά εν προκειμένω είναι πλέον όλα καλά με τις τράπεζες; Με τόσα απανωτά απρόοπτα γεγονότα και κρίσεις οικονομικές, ενεργειακές, επισιτιστικές, δεν υπάρχουν θέματα με το ενεργητικό τους; Και δεν μιλάω μόνο για τις ελληνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

*** Για παράδειγμα, υπάρχει ευρωπαϊκή τράπεζα, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, λόγω έκθεσης σε ρωσικές επιχειρήσεις. Αν καταρρεύσει, το ντόμινο θα είναι μεγάλο και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, για όλο τον τραπεζικό κλάδο.

…και οι 20 υπερμοχλευμένες ευρωπαϊκές τράπεζες

*** Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του Αντρέα Ένρια (ssm) για τις 20 “υπερμοχλευμένες” ευρωπαϊκές τράπεζες. Σπευδω επί τη ευκαιρία να ρωτήσω, εκείνη η πολυσυζητημένη Τραπεζική ενοποίηση, που αφορά και τις αντίστοιχες Κεφαλαιαγορές των χωρών-μελών, που βρίσκεται, στα αζήτητα πάλι;

Δύο εσωτερικές δημοσκοπήσεις ανάβουν φωτιές

*** Τέλος για σήμερα, με πολιτικό μενού: Δύο (εσωτερικές) δημοσκοπήσεις, από μία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άναψαν φωτιές, για διαφορετικούς λόγους έκαστη. Είναι φυσιολογικό, με τις δημο… σκοτήσεις, άλλοι να χαίρονται και άλλοι να σκοτεινιάζουν. Αλλά, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα…

*** Καλημέρα σας και πάλι, αύριο 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και μετέχουν πάρα πολλά κλαδικά σωματεία. Μέσα συγκοινωνίας ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ενημερωθείτε και…πάτε στο βενζινάδικο με γεμάτο πορτοφόλι!