Ο Γκουστάβο – που στην Αγγλία έγινε Γκους – Πογιέτ θα είναι ο νέος εκλέκτορας της Εθνικής Ελλάδας. Ο δεύτερος Ουρουγουανός μέσα στον 21ο αιώνα, μετά τον βετεράνο κόουτς Σέρτζιο Μαρκαριάν (γεννημένοι και οι δυο στο… άκρως φιλελληνικό Μοντεβιδέο). Ο Πογέτ έρχεται με Ισπανό βοηθό, τον 37χρονο Ζεράρ Νους, με 2ετες συμβόλαιο, το οποίο πάντως μπορεί να σπάσει εκατέρωθεν, με αντίστοιχα πέναλτι, πριν μπει στο δεύτερο 12μηνο του!

Αυτή ήταν μια ασφαλιστική δικλείδα και για τις δυο πλευρές. Για την ΕΠΟ προκειμένου να πειστούν είτε όσοι από το συμβούλιο είχαν ενστάσεις για την συγκεκριμένη επιλογή, είτε όσοι ήθελαν να περιμένουν και να κάνουν προσπάθεια στο μέλλον για την επιστροφή του Φερνάντο Σάντος. Και για τον 55χρονο Πογέτ επειδή δεν έχει ξαναδουλέψει σε Εθνική ομάδα και θέλει να δει αν θα του αρέσει να μην προπονεί κάθε μέρα αλλά να διαλέγει παίκτες και κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα.

Ο Γκους Πογιέτ δεν έχει ακόμη υπογράψει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ, πιθανότατα αυτό θα γίνει την Δευτέρα. Για να μάθουμε μετά και πως θα διαμορφωθεί το τεχνικό τιμ συνολικά της “γαλανόλευκης”. Ήδη πάντως έχει ζητήσει να βρεθεί λύση για να (ξανα) συνεργαστεί με τον νυν γυμναστή της ΑΕΚ, Παναγιώτη Βούλγαρη. Με τον τελευταίο ο Ουρουγουανός γνωρίστηκε στο πρώτο του (6μηνο) πέρασμα από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως κόουτς της ΑΕΚ (την σεζόν 2015-16) και μετά τον πρόσθεσε στο μόνιμο team του, όπου κι αν δούλεψε.

Τα δυο συστήματα, η υποψήφια αγορά σπιτιού στα νότια προάστεια, το ταξίδι στην Αθήνα και η μυστική συμφωνία προ 20ημερου

Ο κόουτς Πογέτ από συστήματα παίζει βασικά σταθερά το 4-3-3 και εναλλακτικά το 3-5-2 (το …δεύτερό του). Είναι προπονητής του … αποτελέσματος, της πειθαρχίας και της τακτικής, αλλά και εκρηκτικός ως χαρακτήρας. Τόσο ως ποδοσφαιριστής με μεγάλη καριέρα, όσο και ως προπονητής (τουλάχιστον στο ξεκίνημα του), τον συνέκριναν συχνά – λόγω παρόμοιων στυλ/φιλοσοφίας -με τον Αργεντινό Τσόλο Σιμεόνε!

Στον Πογέτ αρέσει πολύ η χώρα μας, στην οποία από πριν σκεφτόταν να αγοράσει σπίτι (στην περιοχή της Βούλας)! Μετά το πέρασμά του από την ΑΕΚ ήρθε αρκετές φορές στην Ελλάδα για διακοπές. Αθήνα, Μύκονος, Πάτμος και Υδρα/Σπέτσες ήταν οι προορισμοί του!

Στην ελληνική πιάτσα agents ήταν γνωστό πως ο Γκους Πογέτ είχε περάσει από συνέντευξη για την “γαλανόλευκη” εδώ και περίπου 25 ημέρες, όταν ήρθε στην χώρα μας το πρώτο 10ημερο του Γενάρη. Πρν φύγει άλλωστε είχε δώσει την συνέντευξη στην Nova και στην εκπομπή Monday FC του Ντέμη Νικολαϊδη.

Λίγες ημέρες αργότερα ειδοποιήθηκε στο Λονδίνο (όπου μένει μόνιμα), πως έπεισε και θα είναι ο εκλεκτός, αρκεί να τα έβρισκαν και στο οικονομικό. Ο Πογέτ δεν είχε πρόβλημα να ρίξει το κασέ του για να δουλέψει στην Εθνική Ελλάδας. Ουσιαστικά δηλαδή από τις 20 Ιανουαρίου υπήρξε προφορική συμφωνία ΕΠΟ και Πογέτ για να αποτελέσει τον αντί – Φαν Σχιπ αλλά έπρεπε να περάσει κι από το συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Όπως και έγινε την Πέμπτη, με μόλις δυο συμβούλους της Επιτροπής να διαφωνούν, όχι όμως, με “όχι” στην ψηφοφορία αλλά  ρίχνοντας λευκό!

Δυο υψηλά μπόνους και το “κιτρινόμαυρο” πουσάρισμα

Στην συμφωνία με την ΕΠΟ μπορεί οι αποδοχές του Ουρουγουανού προπονητή να κυμαίνονται στις 600.000 ευρώ αλλά θα υπάρχουν πολύ υψηλά μπόνους για την πρώτη θέση στον όμιλο του Nation League όπως και για πρόκριση στο Euro. Αν πετύχει και τα δυο, τότε οι συνολικές αποδοχές του θα εκτοξευτούν/ ξεπεράσουν τα 2.000.0000 ευρώ, στην 2ετία του στην “γαλανόλευκη”.

Ο Γκους Πογέτ είναι αλήθεια πως “πουσαρίστηκε” (η υποψηφιοτητά του) στην ΕΠΟ από το “μπλοκ” της ΑΕΚ! Το ίδιο που είχε προσπαθήσει να περάσει και τον Μανόλο Χιμένεθ, αλλά δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση. Και μπορεί να γράφτηκε πως ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής, Κώστας Κωνσταντινίδης ήθελε τον Ελβετό Κόλερ και ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΕΠΟ (Δημητρίου) ήθελε Ιταλό, αλλά μάλλον και τα δυο ήταν…προπέτασμα καπνού!

Γιατί ο Κωνσταντινίδης, που έχει άψογη σχέση με την ΑΕΚ (ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να γίνει και τεχνικός διευθυντής της), ήταν αυτός που έκανε την εισήγηση/πρόταση στην Επιτροπή της ΕΠΟ υπέρ της υποψηφιότητας Πογέτ ενώ ο πρόεδρος Δημητρίου ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές της.