Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία, χθες ο Έβρος και η Εύβοια και προχθές η Ρόδος και αύριο ποιος ξέρει ποιο άλλο μέρος της χώρας, καταδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις απίστευτες αδυναμίες και την εξίσου απίστευτη ανικανότητα μιας δημόσιας διοίκησης να οργανώσει τη στοιχειώδη άμυνα έναντι επερχόμενων καταστροφών.
Και δεν είναι φυσικά κανένας μάγος για να προβλέψει νέες πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά είναι οι δεκάδες επιστημονικές μελέτες και οι προειδοποιήσεις ειδικών περί το κλίμα, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια, ότι η κλιματική αλλαγή, θα μετατραπεί πολύ σύντομα σε κλιματική καταστροφή.
Στην Ελλάδα, έχουμε μία μόνιμη στρέβλωση, που ακούει στο όνομα “δημόσια διοίκηση”.
Γιατί, δεν είχαμε ποτέ δημόσια διοίκηση, που να μην είναι δέσμια κάθε κυβέρνησης και κάθε τυχόντα υπουργού, υφυπουργού, γενικού γραμματέα, περιφερειάρχη, νομάρχη, δημάρχου.
Είχαμε και έχουμε και σήμερα μία κλασική “κυβερνητική δημόσια διοίκηση”, που όσοι την υπηρετούν, ακόμα και οι πλέον ευσυνείδητοι, ασφυκτιούν κάτω από τις αλλοπρόσαλλες εντολές των ανωτέρων τους, πολιτικών και διοικητικών προϊσταμένων τους. Θα θυμάμαι πάντα μία συζήτηση που είχα με έναν δημόσιο αξιωματούχο που τίμησε όσο λίγοι όσα του εμπιστεύθηκε το λειτούργημά του.
”Μόνο δύο δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα όπως πρέπει, άσχετα με τον πολιτικό τους προϊστάμενο και την εκάστοτε κυβέρνηση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ΕΥΔΑΠ. Και τις δύο τις έστησαν Γάλλοι”.
Γιατί αυτή η εισαγωγή, θα αναρωτηθείτε.
Απλούστατα, γιατί τώρα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αρχίσαμε όλοι να αναζητούμε και δικαίως ευθύνες από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.
Ξεκινώντας από την κυβέρνηση, το αρμόδιο ή τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους.
Που πήγαν και πως χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια που δόθηκαν, μετά τις καταστροφές του Ιανού;
Πολύ σωστά τα ερωτήματα.
Να θυμίσω όμως ότι ο Ιανός χτύπησε τη Θεσσαλία και ειδικά την Καρδίτσα το 2020.
Δηλαδή, πριν από τρία χρόνια.
Δηλαδή, αν δεν χτύπαγε τώρα λυσσαλέα ο Ντάνιελ, δεν υπήρχε περίπτωση να ζητηθεί έλεγχος από κανέναν!
Ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα συναρμόδια υπουργεία (άλλη γάγγραινα κι αυτή, τις περισσότερες φορές), ούτε από τους φορείς που πιστοποιούν έργα, ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο (υπεύθυνο για την έγκριση των δαπανών, που σημαίνει ότι κάτι έπρεπε να γνωρίζει και αυτό), ούτε από κάποιον κοινοτικό φορέα. όλοι, μα όλοι σε χειμερία νάρκη, μηδέ εξαιρουμένης της αντιπολίτευσης στο σύνολό της, αυτός είναι ο πιο σπουδαίος λόγος ύπαρξής της, να ελέγχει την εκάστοτε κυβέρνηση και εξουσία.
Και μετά την καταστροφή, ζητείται απολογισμός του τι έγινε και τι δεν έγινε και γιατί δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν αποφασιστεί μετά τον Ιανό.
Ακόμα και η Δικαιοσύνη, τώρα σπεύδει να ζητήσει στοιχεία για την απραξία, το λέω πολύ κομψά, Περιφέρειας και Δήμων.
Όταν υπήρξαν δημοσιεύματα και καταγγελίες δημοτικών παρατάξεων και απλών Θεσσαλών πολιτών για τα “μύρια” που μοιράζονται “σαν στραγάλια” σε κάποιους, προφανώς ημέτερους και διαπλεκόμενους, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν η χρήση τους, η δικαιοσύνη δια των εκεί εκπροσώπων της, δεν είδε, δεν άκουσε και φυσικά δεν έπραξε τίποτα.
Το γεγονός ότι σπεύδει βραδέως, δεν είναι φυσικά κακό από μόνο του, αλλά έρχεται όταν οι τεράστιες ζημιές έγιναν και έπνιξαν χωράφια, σπίτια, περιουσίες, ανθρώπους, ζώα.
Και επειδή πρέπει πάντα να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όλων των μεγάλων και μικρών δήμων, όλα αυτά τα τρία χρόνια τι έπραξαν;
Έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κακοδιαχείριση, υπερτιμολογήσεις και εκτροπή κονδυλίων από αποστραγγιστικά έργα και αντιπλημμυρικά προς άλλους σκοπούς;
Αν έχουν, γιατί δεν τα πήγαν κατευθείαν στον εισαγγελέα της περιοχής τους και γιατί δεν τα κοινοποίησαν;
Αν κάποιοι το έκαναν, χωρίς να πάρει δημοσιότητα η ενέργειά τους, μπράβο τους, όσοι προτίμησαν τη σιωπή, ας βγουν δημόσια έστω και τώρα και να κοινοποιήσουν όσα ήξεραν και ξέρουν, διαφορετικά έχουν και οι ίδιοι μέρος της ευθύνης.
Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, λόγω καταγωγής και όσα γράφω είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα έχουν συμβεί.
Μιλάμε για μία κακοδαιμονία που μας δέρνει ως πολίτες αυτής της χώρας, θεωρώντας ότι αν μιλήσουμε για όσα βλέπουμε, θα υποστούμε τις συνέπειες του “συστήματος”.
Υπάρχουν πράγματι τέτοια παραδείγματα, δεν αντιλέγω. Αλλά, δεν μπορεί να συνεχίσει αυτός ο ραγιαδισμός σήμερα, όταν το σπίτι σου και τα χωράφια σου, το βιός, κινδυνεύει το ίδιο είτε βρίσκεται στη Θράκη είτε στη Θεσσαλία είτε στην Εύβοια είτε στην Ηλεία είτε στην Κρήτη.
Τέλος, επειδή είδα να γράφονται διάφορα και για την εκτροπή του Αχελώου, θεωρώ ότι μόνο από άγνοια και παραπληροφόρηση λέγονται.
Γιατί, αν έκαναν τον κόπο να το ψάξουν, θα γνώριζαν ότι τα φράγματα που προέβλεπε συνολικά η εκτροπή μετά τον ταμιευτήρα Μουζακίου, όχι μόνο δεν θα επέτειναν το πρόβλημα των νερών, αλλά υπήρχε πρόβλεψη αντιστροφής των υδάτων, που θα έφευγαν προς το σημείο της εκτροπής, στο σημείο “Συκιά”, δηλαδή θα γυρνούσαν και τα αποθηκευμένα και όσα έφερε η πλημμύρα στην κοίτη και τον ρου του Αχελώου προς τη θάλασσα, ανακουφίζοντας τον κάμπο.
Κατόρθωσε, πάντως, η χώρα μας να ξανακάνει απέραντη και βρώμικη λίμνη τη Θεσσαλία, προκαλώντας τον…θαυμασμό της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.
Διαβάστε ακόμη:
- Κωστόπουλος: Για δυο πράγματα είμαι σίγουρος- Δε θα αλλάξω ομάδα και δε θα ξαναπαντρευτώ
- Το δημόσιο ξέσπασμα της Εριέττας Κούρκουλου: «Σας σιχάθηκα»
- Πατέρας Κασσελάκη: «Μικρός είχε μία ταμπέλα που έγραφε “Χτυπάτε την πόρτα του πρωθυπουργού”»
- Κυριακή Σαββίδη: Αναδείχθηκε ως η πιο πλούσια γυναίκα του Ροστόφ