Με αφορμή τις εφετινές καταστροφικές πυρκαγιές, που ακόμα μαίνονται στη χώρα και τις κατηγορίες, ότι στις καμένες εκτάσεις θα…φυτρώσουν ανεμογεννήτριες, αξίζει να επισημάνουμε κάποια πράγματα και ταυτόχρονα να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, που προηγήθηκαν στην εγκατάστασή τους.

Κατ’ αρχήν, αποτελεί κοινή παραδοχή και μόνιμη επισήμανση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, ότι τα υγιή οικοσυστήματα είναι αυτά που ρυθμίζουν το κλίμα και αποτελούν τη φυσική ασπίδα σε κάθε μέρος της γης απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα σήμερα ο χάρτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, βρίσκεται ακόμα μακριά από το στόχο που έχει τεθεί για 20.000 τουλάχιστον ανεμογεννήτριες, προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό της πράσινης ανάπτυξης.

Ιδού, όμως, το πρώτο οξύμωρο: πράσινη ανάπτυξη, σε βάρος του πράσινου, με την αλλοίωση ολόκληρων βουνοκορφών, με την καταστροφή χιλιάδων δέντρων και τη μετατροπή των βουνών σε βιομηχανική ζώνη, ουσιαστικά.

Δεν αναφέρομαι καν στην αλλοίωση και την καταστροφή του φυσικού κάλλους, όπου εγκαθίστανται χωρίς πολλά πολλά ολόκληρες σειρές ανεμογεννητριών.

Αλλά, δεν μπορεί η πολιτεία να μην ενδιαφέρεται για ότι παρέλαβε από τις προηγούμενες γενιές και να δίνει αφειδώς νέες άδειες, για αρκετές από τις οποίες δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες επιπτώσεων, ούτε ενημέρωση και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είναι αυτές που υφίστανται και σήμερα τις αρνητικές συνέπειες και πολύ περισσότερο θα τις υποστούν και αύριο.

Τι εννοώ; Τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία προβληματισμού για όλους μας και κυρίως για όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις και όσους τις εκτελούν, πέραν των εταιρειών, που αυτή είναι η δουλειά τους από την οποία θέλουν μόνο να κερδίσουν (και σωστά, με όρους επένδυσης), οπότε στην προκειμένη περίπτωση δεν χωρούν τέτοιες… ευαισθησίες.

  • Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%, καθώς πολίτες και τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά, βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον.
  • Στη Νορβηγία, η ίδια η κυβέρνηση σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το “εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας” μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.
  • Εκατοντάδες περιοχές, δήμοι και κοινότητες στην Ευρώπη δεν θέλουν στα μέρη τους ανεμογεννήτριες, έχοντας μελέτες στα χέρια τους που δείχνουν τις συνέπειες εγκατάστασής τους
  • Στις ΗΠΑ, αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους μετά από 25 χρόνια, τώρα ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές. Η απεγκατάστασή τους και το ξήλωμά τους, έχουν τεράστιο κόστος

Εμείς στην Ελλάδα, το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο, το φυσικό μας πλούτο, ή το αλλοιώνουμε άναρχα ή το καταστρέφουμε, παραδίδοντάς το στις φλόγες ή στις ορέξεις κάθε είδους καταπατητών και σφετεριστών δημόσιας γης.

Σκεφτείτε μόνο, το τοπίο στη χώρα, μετά από 5 χρόνια, ανα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς ο σημερινός βιασμός της φύσης.

Διαβάστε ακόμη: