Οι οκτώ αλλαγές που επέρχονται στον e – ΕΦΚΑ με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Στόχος ο εκσυγχρονισμός του ταμείου και η εξυπηρέτηση του πολίτη, από έναν Οργανισμό που σήμερα συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών προς τον Συνήγορο του πολίτη. Αναλυτικά οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και στελεχών από το υπόλοιπο δημόσιο τομέα αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

2. Νέο μοντέλο διακυβέρνησης του ταμείου.

3. Άμεσες προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του 2022 από επιλαχόντες από άλλους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ . Κυρίως οικονομολόγους και εξειδικευμένους στην πληροφορική. Και επιπλέον 100 προσλήψεις με συμβάσεις έργου για απονομή συντάξεων.

4. Bonus για απονομή συντάξεων. Πριμ στους υπαλλήλους που εργάζονται στο τηλεφωνικό κέντρο. Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για όσους επιτυγχάνουν τους στόχους.

5. Μονάδα εσωτερικών υποθέσεων. Επικεφαλής της μονάδας πρώην ανώτατος δικαστικού. Διερεύνηση καταγγελιών κυρίως καθυστερήσεων. Πειθαρχική δίωξη. Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Ολοκλήρωση εντός μηνός. ΕΔΕ από υπάλληλο άλλου υπουργείου.

6. Κατάργηση συμμετοχής αιρετών εκπροσώπων στο πειθαρχικό.

7. Ευέλικτο σύστημα προμηθειών. Ταχύτητα και εξαίρεση από το νομικό καθεστώς για τις απαραίτητες προμήθειες

8. Εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.