Στη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης θα επικεντρωθεί η δεύτερη φάση των κυβερνητικών ενισχύσεων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με ορίζοντα εφαρμογής το 2026. Από τα μέτρα ενίσχυσης των ενοικιαστών και των χαμηλοσυνταξιούχων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η σκυτάλη περνάει στα μεσαία εισοδήματα που επωμίστηκαν τα μεγαλύτερα βάρη την περίοδο των μνημονίων, με μειώσεις φόρων και εισφορώντιμαριθμική προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας“κούρεμα” τεκμηρίων διαβίωσης. Επιπλέον εξετάζονται και στοχευμένες ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια, δεν φαίνεται να προχωράει, τουλάχιστον για το 2026, καθώς απαιτείται πολύ μεγάλος δημοσιονομικός χώρος και το οικονομικό επιτελείο επιλέγει να δώσει προτεραιότητα στις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Το ύψος των φοροελαφρύνσεων θα “ξεκλειδώσει” όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε όλα τα μέτωπα: τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και την απόδοση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής. Όλες οι παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία θα εξεταστούν υπό το πρίσμα των περιορισμών που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς και του επιπλέον ταμειακού χώρου που θα προκύψει από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το ανώτατο δημοσιονομικό όριο, το οποίο για το 2026 έχει τεθεί στο 3,6%.

Οι φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

  1. Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα με μειώσεις στους συντελεστές κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα που βρίσκονται στην περιοχή των 10.000-40.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα οι πλέον κερδισμένοι ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα 20.000-50.000 ευρώ η ελάφρυνση ήταν μόλις 17 ευρώ ετησίως. Σήμερα τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Έτσι, στις επικείμενες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες οι παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα, ειδικά στο εύρος των εισοδημάτων από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με 22%. Σύμφωνα με τα στοιχεία των περσινών φορολογικών δηλώσεων, εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 1.953.145 φορολογούμενοι, οι οποίοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από μια παρέμβαση. Ασκήσεις γίνονται για όλα τα κλιμάκια και τους φορολογικούς συντελεστές, περιλαμβανομένου και του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, για τον οποίο εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται.
  2. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η αύξηση των εισοδημάτων οδηγεί τους φορολογουμένους σε υψηλότερο φορολογικό κλιμάκιο, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από ουσιαστικές φορολογικές αλλαγές προς όφελός τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη “δημοσιονομική διάβρωση” των εισοδημάτων, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ΟΟΣΑ. Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας έφερε υψηλότερους συντελεστές κρατήσεων, με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει διορθωτική παρέμβαση.
  3. Κούρεμα” κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης σε πρώτη φάση και πλήρης κατάργηση τους σε βάθος χρόνου για την εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών. Με το ισχύον καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στο εισόδημά τους με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης όπως τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής κ.ά. Μάλιστα οι περισσότεροι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα.

Στις παγίδες των τεκμηρίων κινδυνεύουν να πέσουν και φέτος περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, αγορών που πραγματοποίησαν το 2024 και των τεκμαρτών δαπανών που τους βαρύνουν.

Στην περίπτωση κατά την οποία το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του πραγματικού, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που προκύπτει φορολογείται:

Ως εισόδημα από επιχειρηματική ή γεωργική δραστηριότητα με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 9% έως 44%, εφόσον τουλάχιστον το 50,01% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος προέρχεται από επιχειρηματική ή γεωργική δραστηριότητα, ακίνητη περιουσία ή και κινητές αξίες. Επιπλέον, επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος.

Ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον ο φορολογούμενος:

α) έχει αποκτήσει εισόδημα που προέρχεται είτε αποκλειστικά ή κατά ποσοστό άνω του 50% από μισθούς ή συντάξεις ή δεν έχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
β) έχει αποκτήσει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από τόκους, ακίνητα κλπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
γ) έχει αποκτήσει εισόδημα έως 6.000 ευρώ από περιστασιακή απασχόληση και το συνολικό τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

4. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν είτε την αύξηση της έκπτωσης στον φόρο για περιουσίες αξίας έως 250.000 ευρώ είτε τη μείωση του βασικού φόρου για ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.500 έως 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι επωμίζονται σημαντικά βάρη, ιδιαίτερα μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας 6.164.976 φορολογουμένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) φθάνει στα 770 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2025 να ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Με δεδομένο το σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα του φόρου, όλες οι αλλαγές τελούν υπό την αίρεση των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού και των περιορισμών που επιβάλλει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Διαβάστε ακόμη: