Από το μακρινό 1971 μέχρι και σήμερα, το ΗΒΟ μας έχει προσφέρει άπειρους λόγους για να ξεχάσουμε για λίγο τη κοινωνική ζωή μας και να επιλέξουμε τον καναπέ από την έξοδο. Εδώ και πολλά χρόνια το HBO χαρίζει στους τηλεθεατές σειρές υψηλού επιπέδου για όλα τα γούστα, από σκοτεινές και δραματικές όπως, το «True Detective» και οι «Sopranos», μέχρι έξυπνες κωμωδίες όπως το «Curb Your Enthusiasm» και το «Silicon Valley».

Το Esquire είχε το δύσκολο έργο να επιλέξει τις 35 καλύτερες εξ’ αυτών:

1. The Wire (2002-2008)

Το «Τhe Wire» είναι από τις αρτιότερες σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης, ενώ θεωρείται για πολλούς ίσως η καλύτερη που έχει προβληθεί ποτέ. Μαζί με τη σειρά «Sopranos» (1999-2007) έγιναν σημεία αναφοράς για την ποιότητα στην Τηλεόραση και βοήθησαν ώστε να καθιερωθεί πλέον το Μέσο και για την καλλιτεχνική του προσφορά. Πρόκειται για αστυνομική δραματική τηλεοπτική σειρά που απεικονίζει τις σκοτεινότερες πτυχές της πόλης της Βαλτιμόρης, μία πόλη που ανήκει στις 7 πιο επικίνδυνες σε όλη την Αμερική και μέσα στις 15 πρώτες με το μεγαλύτερο ποσοστό σε εγκλήματα βίας (ενώ απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον).

2. The Sopranos (1999-2007)

Η τηλεοπτική σειρά «The Sopranos» έχει ψηφιστεί το 2013 ως η πιο καλογραμμένη σειρά όλων των εποχών σύμφωνα με το Σωματείο Αμερικάνων Σεναριογράφων, το οποίο την ξεχώρισε μέσα από έναν κατάλογο με 101 σίριαλ που συνθέτουν  τη σύγχρονη ιστορία της τηλεόρασης. Βασισμένη σε κλασικές ταινίες μαφίας, όπως «Ο Νονός» του Κόπολα, η σειρά διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ο πατέρας, Τόνι Σοπράνο (James Gandolfini), ανήκει σε μια οργάνωση της μαφίας και, στο μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης της υπόθεσης, είναι το αφεντικό. Ο Τόνι έχει ψυχολογικά προβλήματα και επισκέπτεται μια ιταλοαμερικανίδα ψυχίατρο (Lorraine Bracco). Σε όλη τη διάρκεια της σειράς ισορροπεί ανάμεσα σε δουλειά, οικογένεια και στον  ψυχικό του κόσμο προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι καλός σύζυγος, πατέρας, σκληρό αφεντικό και ευαίσθητος ασθενής που ψάχνει λύση στα προβλήματά του.

3. The Leftovers (2014-2017)

Η σειρά «The Leftovers» βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τομ Περότα ο οποίος γράφει το σενάριο με την βοήθεια του Ντέιμον Λίντελοφ, του ανθρώπου που μας έχει δώσει, μεταξύ άλλων το Lost, τον Προμηθέα, το Star Trek Into Darkness και το World War Z. Το The Leftovers βασίζεται κυρίως στα συναισθήματα του τηλεθεατή είναι ένα δράμα με αργή υπόθεση. Δίνει έμφαση στο πώς άλλαξε ο κόσμος τρία χρόνια μετά από την μυστηριώδη εξαφάνιση του 2% του παγκόσμιου πληθυσμού και πώς αυτό έχει επηρεάσει την ζωή των ανθρώπων και ειδικότερα των πρωταγωνιστών μας. Τα επεισόδια δεν έχουν ιδιαίτερη δράση αλλά έχουν εξαιρετική πλοκή και ωραία ροή. Επικεντρωνόμαστε σε ένα προάστιο, κοντά στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο πρωταγωνιστής μας, Κέβιν (Justin Theroux) είναι αρχηγός της αστυνομίας μαζί με την οικογένεια του, ενώ η Mεκ (Liv Tyler) και η Νόρα (Carrie Coon) προσπαθούν να ξαναβρούν τους ρυθμούς στους στην νέα αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

4. Veep (2012-2019)

Το Veep, δημιούργημα του  Σκοτσέζου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Armando Iannucci, του ανθρώπου πίσω από το «The Thick of It» του BBC (και υποψήφιου για Όσκαρ με το In the Loop), μας δείχνει τι συμβαίνει στο γραφείο της ‘κάτι σαν Ιζνογκουντ’ αντιπροέδρου της Αμερικής η οποία περιτριγυρίζεται από ένα ‘χαρισματικό’ επιτελείο λαμόγιων και ανίκανων.Η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους κατάφερε να αποποιηθεί την περσόνα του κοριτσιού της διπλανής πόρτας και να δώσει μία απενοχοποιημένη, βερσιόν της φιλόδοξης άσχετης που βρέθηκε ξαφνικά στο υψηλότερο πολιτικό αξιώμα της χώρας (και του πλανήτη)

5. The Larry Sanders Show (1992-1998)

Το The Larry Sanders Show ήταν σκοτεινή ματιά στη ζωή στα παρασκήνια του ενός fictional late night show το οποίο προβλήθηκε στο HBO από το 1992 έως το 1998 με πρωταγωνιστή τον Gary Shandling.

6. Game of Thrones (2011-2019)

Οι 8 σεζόν της σειράς που καθήλωσε σχεδόν ολόκληρο των πλανήτη, βάζουν τον τηλεθεατή σε έναν μεσαιωνικό κόσμο, με βασίλεια, δολοπλοκίες, έρωτες, πολιτικά παιχνίδια και επικές μάχες. Η σειρά έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία Emmy -τα περισσότερα από κάθε άλλη-, έχει «γεννήσει» 4 video games και χάρη σε αυτή έχει πωληθεί αμέτρητο merchandise βασισμένο στον κόσμο του Westeros.

7. Curb your Enthusiasm (2000-…)

Στα τέλη της δεκαετίας του 90, όλα έδειχναν ότι ο Larry David θα έμενε στην ιστορία της σύγχρονης αμερικάνικης κωμωδίας (που σημαίνει από την εποχή του «Saturday Night Live» και μετά) ως ο συν-δημιουργός του εξαιρετικά πετυχημένου sitcom Seinfeld (1990-1998).

Όμως αυτός ο παράξενος τύπος δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του και δεν περιορίστηκε στη σκιά του Jerry Seinfeld. Σχεδίασε, λοιπόν, μια βιωματική κωμωδία, βασισμένη σε ένα τηλεοπτικό του alter ego, για το οποίο οι φήμες λένε ότι δεν απέχει και πολύ από τον πραγματικό του εαυτό. Τον Οκτώβριο του 2000 λοιπόν, έκανε πρεμιέρα αυτή η σχετικά παλιομοδίτικη κωμωδία καταστάσεων με χιούμορ που δεν στρέφονταν απαραίτητα στα νεανικά κοινά, με έναν αντιεμπορικό τίτλο, με έναν love-to-hate-him κεντρικό ήρωα και μαζί τους δορυφόρους του, για τους οποίους ο Larry πιστεύει ότι βρίσκονται στη Γη μόνο και μόνο για να του τσακίζουν το ζεν.

8. Sex and the City (1998-2004)

Το 1998, η Αμερική και μεγάλο μέρος του κόσμου ερωτεύτηκε το «Sex and the City», με πρωταγωνιστές τη Sarah Jessica Parker, τον Kim Cattrall, τον Kristin Davis και τη Cynthia Nixon. Τοποθετημένη στη Νέα Υόρκη, η σειρά ακολουθεί τη ζωή μιας ομάδας τεσσάρων γυναικών που αναζητούν ρομαντισμό, αγάπη και, μερικές φορές, μόνο σεξ. Βασισμένο στο βιβλίο του 1997 με το ίδιο όνομα της Candace Bushell, το Sex and the City διερευνά σχετικά και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αταξίας, της θηλυκότητας και των σχέσεων. Μετά το «Sex and the City», κυκλοφόρησαν δύο κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες στη σειρά και πρόσφατα ένα spin-off.

9. Deadwood (2004-2006)

Το 2004 οι υπεύθυνοι του HBO πήραν μια απόφαση με μεγάλο ρίσκο. Το να δώσεις το ΟΚ για την προβολή μιας παλαιομοδίτικης γουέστερν σειράς, η οποία μάλιστα είναι λουσμένη στο αίμα και η λέξη «cocksucker» ακούγεται τουλάχιστον 100 φορές ανά επεισόδιο, τότε σίγουρα το ρίσκο ήταν τεράστιο. Μέσα από ένα πλούσιο ensemble αινιγματικά γοητευτικών χαρακτήρων, ξεχωρίζουν ο «καλός» Σεθ Μπούλοκ (Τίμοθι Όλιφαντ) και ο «κακός» Αλ Σβάρεντζεν (Ίαν ΜακΣέιν). Η σειρά πατάει γερά στην παραπάνω ιδέα, τόσο κλασική και παλαιομοδίτικη όσο τα γουέστερν του Τζον Φορντ και του Άντονι Μαν. Ουσιαστικά, το Deadwood χτίζει την πλοκή του πάνω σε κλασικά πρότυπα του κατεξοχήν αμερικάνικου κινηματογραφικού είδους, διαθέτοντας ωστόσο ένα μοντέρνα ρεβιζιονιστικό spin.

10. Watchmen (miniseries 2019)

Οι «Watchmen», το εμβληματικό έργο – γροθιά κατά του λεγόμενου «αμερικανικού ονείρου», δημιουργήθηκαν από τον ιδιοφυή Allan Moore το 1986, σε μια προσπάθεια αναδόμησης των υπερηρωϊκών κόμικ. Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ο «Πολίτης Κέιν» των κόμικ. Βραβεύτηκε με το βραβείο Hugo – το όσκαρ των συγγραμάτων επιστημονικής φαντασίας και είναι το μοναδικό κόμικ που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού «Time» με τα 100 σημαντικότερα αγγλόφωνα βιβλία από το 1923 έως και το 2005. Και αυτό γιατί κατάφερε να αναδείξει όλες τις δυνατότητες της ένατης τέχνης και να κριθεί σαν ένα λογοτεχνικό έργο που αποτυπώνει έμμεσα τις κοινωνικές αγωνίες της εποχής του με μια πρωτόγνωρη ωριμότητα και πολυπλοκότητα. Το Watchmen καταγράφει το χρονικό μίας ομάδας μασκοφόρων τιμωρών του εγκλήματος από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Η υπόθεση της σειράς  περιγράφει μια εναλλακτική ιστορία που εξελίσσεται στη σύγχρονη εποχή όπου οι υπερήρωες αντιμετωπίζονται ως απατεώνες.

11. Six Feet Under (2001-2005)

12. Succession (2018-…)

13. Treme (2010-2013)

14. Getting On (2013-2015)

15. Barry (2018-…)

16. Βig Love (2006-2011)

17. Insecure (2016-2021)

18. Station Eleven (miniseries 2021-2022)

19. Οz (1997-2003)

20. Sharp Objects (miniseries 2018)

21. Looking

22. Boardwalk Empire

23. Euphoria

24. Years and Years

25. True Blood

26. I May Destroy You

27. Chernobyl

28. Silicon Valley

29. The Comeback

30. Band of Brothers

31. Girls

32. Westworld

33. The Outsider

​34. Big Little Lies

35. We’re Here