Εχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που το HBO κυριάρχησε για πρώτη φορά στην τηλεόραση με το The Sopranos και το The Wire. Σήμερα το δίκτυο συνεχίζει να ωριμάζει σαν καλό κρασί. Ο Tony Soprano παρέδωσε τελικά τη σκυτάλη στο Boardwalk Empire και σύντομα θα δούμε να τη λαμβάνει το The Penguin, το spin-off του The Batman με τον Colin Farrell.

Πρόσφατες σειρές όπως το True Detective: Night Country έστειλαν τους θεατές σε (παγωμένες) “λαγουδότρυπες”, ενώ κωμωδίες όπως το Hacks και το The White Lotus υπενθύμισαν στο κοινό ότι το HBO δεν παρέχει μόνο δράμα.

Οι “τεράστιες” σειρές που έρχονται μετά το House of the Dragon και το The Last of Us

Με το House of the Dragon και το The Last of Us να συνεχίζουν να κυριαρχούν στις καθημερινές κουβέντες παγκοσμίως, είναι προφανές ότι το HBO κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει για να ξεχωρίσει στη μάχη του streaming. Το δίκτυο υπόσχεται να συνεχίσει τη φανταστική πορεία του, με σειρές όπως το Dune: Prophecy, το The Franchise και την πρώτη τηλεοπτική σειρά Harry Potter.

Μέχρι να δούμε τις νέες σειρές, αποφασίσαμε να παραθέσουμε τις 20 καλύτερες σειρές του HBO (έως τώρα). Ναι, λείπουν αρκετές από τις κορυφαίες που έχουμε δει όλοι, όμως έπρεπε κάπως να συμπυκνώσουμε τη λίστα. Ακολουθούν οι σειρές σε αλφαβητική σειρά. Για να εξηγούμαστε όμως, η κορυφαία τριάδα του ΗΒΟ είναι: The Wire, The Sopranos και The Leftovers.

Band of Brothers

Tο Band of Brothers είναι μια από τις καλύτερες σειρές/ταινίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχουμε δει ποτέ. Αποτελεί δημιουργία του Steven Spielberg και του Tom Hanks και είναι σκληρή, συναρπαστική και πάνω απ’ όλα καταστροφική. Αυτή η μίνι σειρά είναι ένα από τα λίγα έργα που έθεσαν τα πρότυπα για το πώς θυμόμαστε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην οθόνη.

Πάνω από 20 χρόνια αργότερα, μπορείτε ακόμα να δείτε τον αντίκτυπό της στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι κινηματογραφιστές αποτυπώνουν την καταστροφή, τον πατριωτισμό και την ελπίδα της αμερικανικής ζωής της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σειρά Masters of the Air του Apple TV+, η οποία είναι επίσης παραγωγή του Spielberg και του Hanks.

Barry

Ο Bill Hader ήταν εξαιρετικός στο Saturday Night Live, αλλά η συμμετοχή του στο Barry του HBO είναι ο ρόλος για τον οποίο προοριζόταν. Η σκοτεινή κωμωδία ακολουθεί τον Hader στο ρόλο του Barry, ενός πεζοναύτη που έχει μετατραπεί σε δολοφόνο.

Το φινάλε της σειράς  προβλήθηκε αμέσως μετά τη μεγάλη κατάληξη του πιο πολυσυζητημένου Succession, αλλά δεν ήταν λιγότερο τολμηρό. Σε μερικά χρόνια, ίσως να το θυμόμαστε ως το καλύτερο τέλος.

Big Little Lies

Εδώ έχουμε την καλύτερη ερμηνεία της Reese Witherspoon και πιθανώς και των υπολοίπων αστέρων του καστ, όπως της Nicole Kidman και του Alexander Skarsgård. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα, η σειρά ακολούθησε πιστά την πλοκή του βιβλίου κατά την 1η σεζόν με επιτυχία. Η δεύτερη σεζόν παρότι πολύ καλή (είχε και Meryl Streep) και, δεν έφτασε τα επίπεδα της πρώτης. Η τρίτη σεζόν ετοιμάζεται.

Boardwalk Empire

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις τον Michael K. Williams, τον Steve Buscemi, το New Jersey και την εποχή της ποτοαπαγόρευσης; Καταλήγεις σε μια καταπληκτική τηλεοπτική σειρά. Το Boardwalk Empire είναι εύκολα ένα από τα καλύτερα δράματα εποχής που έχουν κοσμήσει τις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Chernobyl

Η μίνι σειρά του 2019 σάρωσε τα πάντα στο διάβα της κατά τη διάρκεια της σεζόν των βραβείων και εξακολουθεί να έχει 95 τοις εκατό αποδοχή στο Rotten Tomatoes.

Euphoria

Το Euphoria είναι “βαρύ”. Επίσης, θα σε κάνει να χαίρεσαι που δεν ενηλικιώνεσαι το 2024. Όταν ξεκίνησε, αυτή η σειρά που διαδραματίζεται εντός ενός λυκείου, εξαρτιόταν από την ερμηνεία της Zendaya, αλλά με κάθε επιπλέον δόση, το υποστηρικτικό καστ ανέβαζε το επίπεδο.

Η ματιά στον εθισμό, την πρόσβαση στα ναρκωτικά, τις κοινωνικές πιέσεις και την ενηλικίωση αυτήν τη στιγμή είναι από τις πιο οπτικά διεγερτικές και προκλητικές τηλεοπτικές σειρές. Έχει και Sydney Sweeney.

Flight of the Conchords

Μια τρομερά ιδιαίτερη κωμωδία από τη Νέα Ζηλανδία για το αυτοαποκαλούμενο “τέταρτο πιο δημοφιλές κωμικοτραγικό δίδυμο” της χώρας, το Flight of the Conchords απέκτησε παγκόσμια λατρεία για το αθυρόστομο χιούμορ και τα πιασάρικα τραγούδια του.

Fun fact: Οι πολυοργανίστες Bret McKenzie και Jemaine Clement ξεκίνησαν πριν από τους Conchords σε μια μπάντα μαζί με τον σκηνοθέτη του Thor: Ragnarok, Taika Waititi. Χάρη στους Conchords, ξέρουμε ότι το HBO δεν παράγει μόνο υπερ-σοβαρά δράματα, έχει και αριστοτεχνικά αστείες σειρές.

Game of Thrones

Πιθανώς η πιο πρόσφατη “τεράστια” σειρά της τηλεόρασης. Έχει επίσης μερικές από τις πιο έντονες σκηνές που έχουμε δει ποτέ στη μικρή οθόνη.

Station Eleven

Το Station Eleven όχι μόνο αξίζει να συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα, αλλά είναι από τις καλύτερες. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Lori Petty, Himesh Patel και Mackenzie Davis, αυτή η σειρά για έναν μεταπανδημικό κόσμο έχει να κάνει με την ποίηση του να είσαι ζωντανός και τη γενναιότητα που χρειάζεται για να συνεχίσεις όταν η απλή επιβίωση δεν είναι αρκετή. Επιπλέον, η σειρά έφτασε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της πανδημίας Covid-19, δίνοντάς μας ελπίδα.

Succession

Τράβηξε το κοινό της με αργό ρυθμό, αλλά μετά από τέσσερις επιτυχημένες σεζόν, το σαρδόνιο δράμα-κωμωδία για μια ελίτ οικογένεια μέσων ενημέρωσης αποτελεί την οριστική ματιά στον πλούτο και την κυριαρχία του 21ου αιώνα.

Η 4η σεζόν κατάφερε να βάλει ένα (κυρίως) οριστικό, παραληρηματικό τέλος στη βασιλεία της οικογένειας Roy στο HBO, δείχνοντας ότι όλοι τους, όπως θα έλεγε ο ίδιος ο Logan, δεν είναι σοβαροί άνθρωποι.

The Last of Us

Το επιτυχημένο δράμα του HBO είναι ήδη μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Με το υποκριτικό ταλέντο των Pedro Pascal και Bella Ramsey, το The Last of Us είναι επίσης η καλύτερη προσαρμογή βιντεοπαιχνιδιού σε live-action που έχουμε δει σε οποιαδήποτε σειρά ή ταινία. Ετοιμαζόμαστε για τη 2η σεζόν.

The Leftovers

Το The Leftovers τόλμησε να είναι περιπετειώδες με τρόπους που πολλές σειρές αποφεύγουν: βαριά μυστήρια, αμφιλεγόμενο τέλος και ένα ταχύρρυθμο μάθημα για το πόσο απίθανη είναι η Carrie Coon. Επιπλέον, η σειρά εδραίωσε σταθερά το μεγαλείο του Justin Theroux και του Damon Lindelof  (δημιουργός του Lost): ο πρώτος, για την συγκλονιστική, συχνά σπαρακτική πρωταγωνιστική συμμετοχή του και ο δεύτερος για τη σχεδόν θεϊκή ικανότητά του να πλέκει νήματα. Αδιανόητη σειρά, μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, ανεξαρτήτως δικτύου.

The Newsroom

The Newsroom ήταν ένα δράμα που, σε σχεδόν ανατριχιαστικό βαθμό, παρακολουθούσε την τρέχουσα πολιτική και τον τρόπο κάλυψής της. Ήταν τεράστια επιτυχία εκείνη την εποχή και ενίσχυσε σημαντικά την καριέρα του συγγραφέα Aaron Sorkin.

Τώρα, κάποιες σκηνές της είναι ανατριχιαστικές για να γυρίσεις πίσω και να τις δεις, αλλά θα δυσκολευτείς να βρεις αντίστοιχο προφητικό υλικό για την ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

The Night Of

Το Night Of ξεχνιέται πολύ συχνά. Η ιστορία της άδικης φυλάκισης και των διαλυμένων φυλακών της Αμερικής διαθέτει όχι μία αλλά δύο ερμηνείες όλων των εποχών από τους πρωταγωνιστές της σειράς: Riz Ahmed και John Turturro.

The Sopranos

Ποτέ άλλοτε μια τέτοια τελευταία σκηνή δεν προκάλεσε τόσες συζητήσεις. Αλλά πέρα από το σοκαριστικά αμφίσημο τέλος της, η μαφιόζικη σειρά έδωσε τον τόνο για τη σύγχρονη, τηλεόραση και το νέο της επίπεδο. Οι Sopranos είναι υπεύθυνοι για την τηλεόραση κύρους, όπως την ξέρουμε τώρα. Καμία άλλη σειρά σε αυτήν τη λίστα δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς το The Sopranos.

The White Lotus

Σε αυτή τη συγκλονιστική ανθολογική σειρά, μια ομάδα προνομιούχων ηλιθίων καταφθάνουν σε ένα πολυτελές θέρετρο που ονομάζεται White Lotus, στο οποίο επικρατεί χάος. Αυτοί οι ταξιδιώτες σύντομα συγκρούονται μεταξύ τους, καθώς και με το ταπεινωμένο προσωπικό του ξενοδοχείου. Η πιεστική πλοκή ανασύρει μυστικά και εγκλήματα, ενώ παράλληλα θίγει θέματα πλούτου, προνομίων και απιστίας. Αυτή είναι η μαγεία του HBO στα καλύτερά της και ανυπομονούμε για την 3η σεζόν.

The Wire

Αποτύπωσε την πολυπλοκότητα της σκηνής των ναρκωτικών της Βαλτιμόρης και του πολέμου κατά των ναρκωτικών με τρόπο που δεν μπόρεσε κανένας άλλος. Επιπλέον, απέκτησε οδυνηρή, υπερρεαλιστική δύναμη χάρη στις ερμηνείες των Michael K. Williams, Idris Elba και Dominic West. Αυτή δεν είναι απλώς μία από τις καλύτερες σειρές του HBO, είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.

True Detective

Ενώ έχουμε άνιση ποιότητα κατά τις 4 σεζόν αυτής της ανθολογικής σειράς, ακόμη και τα “αδύναμα” σημεία της είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αν προσθέσουμε και την επίδραση της πρώτης εμβληματικής σεζόν, τότε δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Watchmen

Το Watchmen άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο στα τέλη του 2019. Επίσης ξεπέρασε τις προσδοκίες, οι οποίες, με τη συμμετοχή του Damon Lindelof και της Regina King, ήταν ήδη απίστευτα υψηλές. Στην πραγματικότητα, η τηλεοπτική μεταφορά του graphic novel επισκίασε τις φανφάρες και άφησε τους θεατές να αποζητούν περισσότερα.

Σε μια σπάνια κίνηση, ο Lindelof αποχώρησε, αφήνοντάς μας μόνο μια εμβληματική σειρά επεισοδίων. Η απεικόνιση της φυλετικής σφαγής της Tulsa το 1921 από τη σειρά ήταν πραγματικά συγκλονιστική.

Veep

Η Selina Meyer προέβλεψε κάτι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να περιμένουμε: Τι συμβαίνει όταν κάποιος εντελώς τρελός καταλήγει στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας. Κάποιοι θα έλεγαν ότι το Veep ήταν προφητικό. Ήταν, προφανώς.

H Julia Louis-Dreyfus δημιούργησε έναν χαρακτήρα που την ξεχώρισε από τα χρόνια του Seinfeld, αποδεικνύοντας ότι είναι μία από τις πιο εμβληματικές κωμικούς της εποχής μας.

Διαβάστε ακόμη: