Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεστε στη δουλειά σας, μπορεί να εκτοξεύσει την καριέρα σας ή να σας κρατήσει πίσω. Το να διαλέγετε συνειδητά τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ενισχύσει την επαγγελματική σας φήμη και αξιοπιστία, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις σας και θα δώσει ανοδική ώθηση στην εργασία σας. Η κακή επικοινωνία και η αρνητικότητα μπορεί να έχουν τον αντίθετο αντίκτυπο, δυσκολεύοντας τους ανθρώπους να συνδεθούν μαζί σας και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία σας.
Οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία της επιλογής των λέξεων στην εργασία και χρησιμοποιούν τακτικά μερικές φράσεις-κλειδιά για να προωθούνται επαγγελματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ηγεσίας.
Θα ακουστεί παράδοξο αλλά για να φαίνεστε πιο έξυπνοι και πιο αξιόπιστοι στην εργασία σας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε φράσεις που δεν θα περιμένατε να έβγαιναν από το στόμα ενός ηγέτη. Ποιες είναι αυτές;
1. Χρειάζομαι βοήθεια
Είναι αναμφισβήτητα από τις πιο δύσκολες φράσεις που ξεστομίζουν οι άνθρωποι, επειδή το να πρέπει να ζητήσεις βοήθεια μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ευάλωτος, ίσως χαζός ή να μην έχεις τον έλεγχο. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι το να ζητάς βοήθεια δεν σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος. Οι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο πρόθυμοι να σε εμπιστευτούν όταν τους ζητάς βοήθεια παρά το αντίθετο.
Αν το να ζητάτε βοήθεια είναι δύσκολο για εσάς, δοκιμάστε να το κάνετε πρώτα σε καταστάσεις με μικρότερο ρίσκο, όπως το να ζητάτε προτάσεις για το τι να φτιάξετε για δείπνο ή άλλες επιλογές ενδιαφερόντων περισσότερο στους φίλους και τους συναδέλφους σας. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσετε άνεση να στηρίζεστε σε άλλους σε πιο δύσκολες καταστάσεις.
2. Ακούω τι λες
Ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη δημιουργία δεσμών και την ανάπτυξη στην εργασία είναι η ακρόαση. Αν θέλετε οι άνθρωποι να προσέχουν τις ιδέες και τις προοπτικές σας, πρέπει να κάνετε το ίδιο και για τους άλλους.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια συνάντηση και θα θελήσετε να παρέμβετε, αντί να διακόψετε κάποιον ή να μπείτε απότομα στη συζήτηση, ακούστε ενεργά και προσεκτικά και περιμένετε να τελειώσει τις σκέψεις του.
Πριν πείτε τη δική σας άποψη, ξεκινήστε με το «ακούω αυτό που λέτε». Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε ότι σέβεστε τις σκέψεις του άλλου ακόμα και αν έχετε αντίθετη άποψη ενώ δεν θα χρειαστεί να αμυνθεί και να μην ακούσει αυτά που έχετε να πείτε.
3. Δεν ξέρω, αλλά θα το μάθω και θα επανέλθω
Μερικές φορές, ακόμη και το να δώσεις μια λάθος απάντηση μπορεί να φαίνεται καλύτερο από το να πεις «δεν ξέρω» στη δουλειά. Η σκέψη ότι θα φανείτε απροετοίμαστοι ή άσχετοι μπορεί να σας αγχώσει, ιδίως σε μια μεγάλη ομαδική συνάντηση ή σε συζήτηση με πιο υψηλόβαθμους συναδέλφους.
Αλλά το να παραδεχτείτε ότι δεν έχετε την απάντηση δείχνει ευαλωτότητα και συναισθηματική νοημοσύνη, μαζί με την προθυμία να είστε ειλικρινείς. Ταυτόχρονα, δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να βρείτε μια λύση.
Μην νιώθετε ότι κάτι πρέπει να πείτε μόνο και μόνο για να σπάσετε μια αμήχανη σιωπή. Η φράση «δεν ξέρω» έχει αποδειχθεί ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη υψηλόβαθμων αξιωματούχων, επενδυτών, πρεσβευτών ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, σύμφωνα με το CNBC, καθώς γνώριζαν ότι μπορούσαν να βασιστούν στο άτομο απέναντί τους το οποίο θα ανέτρεχε σε πληροφορίες για να βρει τη λύση.
Διαβάστε ακόμη
- Μητσοτάκης από τη Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Νίκη Κεραμέως: Ο μέσος μισθός το 2027 θα ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ
- Μαγδεμβούργο: Αυτό είναι το προφίλ του δράστη – Αποκλείουν οι Αρχές την ισλαμιστική τρομοκρατία
- Αντρέας Γεωργίου: Το ότι παντρεύτηκα δεν έχει καμία σχέση με το αν είμαι ή όχι γκέι