Όφελος 300 εκατ. ευρώ θα αποκομίσει η ΔΕΗ από την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου ( Hedging ) σε καύσιμα, εμπορεύματα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ σε διαδικτυακή παρουσίαση πρός ξένους επενδυτές.
Μέχρι πρόσφατα, η ΔΕΗ δεν λάμβανε θέσεις hedging για την έκθεση της, σε εμπορεύματα.
Από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει και το ενημερωτικό δελτίο, η ΔΕΗ λαμβάνει θέσεις Hedge σε φυσικό αέριο, μπρέντ, CO2 και τις ελληνικές τιμές ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου του 2021, το κόστος των υγρών καυσίμων παρέμεινε σταθερό στα 225 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση 5,3% στην παραγωγή από υγρά καύσιμα.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 106 εκατ. ευρώ στα 218 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου.
Ιδιαίτερα ελκυστικές, σύμφωνα με την παρουσίαση της ΔΕΗ, είναι οι αποδόσεις ( Internal Rate Return ) επί των κεφαλαιουχικών δαπανών που προετοιμάζει η ΔΕΗ, με επενδύσεις 9,3 δις εκ των οποίων 5,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2024 και έξτρα 3 δις. ευρώ την περίοδο 2025-2026.
Οι αποδόσεις, σύμφωνα με το πλάνο της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές ( με καθετοποίηση ) φτάνουν το 10-13%, στην διαχείριση απορριμμάτων 9%, στην διανομή ( ΔΕΔΔΗΕ) 7%, στις Τηλεπικοινωνίες 8 -10% και στις συμβατικές επενδύσεις 6%.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, το οποίο δεν αναφέρει κανείς από τους αναλυτές είναι ότι, εάν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει σε καμία επένδυση τότε με τα 1,3 δις. ευρώ της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 1,3 δισ. ευρω, ο καθαρός δανεισμός θα διαμορφωνόταν 200 εκατ. ευρώ, αφού το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα στοιχεία του ενεργητικού, εάν η αξία των υδροηλεκτρικών σε Βουλγαρία – Ρουμανία, ισχύος 300 ΜW κοστολογείται περί τα 600 εκατ. ευρώ, τότε ποιά είναι η αξία των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα;