Νέα ευκαιρία για να πετύχουν πολλαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα λεφτά τους ως καταθέσεις στις τράπεζες, θα προσφέρει και πάλι το Ελληνικό Δημόσιο σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων) δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ορίστηκε από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 έως και Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Αντιθέτως, με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% ή και μεγαλύτερο, τα νέα έντοκα φτάνουν να δίνουν σε όσους εγγραφούν, απόδοση τουλάχιστον 50% υψηλότερη, ή έως και… 3.000% μεγαλύτερη από τα τρέχοντα τραπεζικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων. Και αυτό διότι τα τραπεζικά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων για 12 μήνες ξεκινούν από μόλις 0,01% (!) και δεν ξεπερνούν το 2%, ενώ η αγορά προεξοφλεί ότι και αυτά θα υποχωρήσουν σύντομα με τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η διαφορά απόδοσης αναμένεται να προσελκύσει και πάλι χιλιάδες απλούς αποταμιευτές οι οποίοι -εν μέσω υψηλού πληθωρισμού που «κουρεύει» τις καταθέσεις τους- ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή επιτόκια.

Από την άλλη, οι κίνδυνοι είναι γνωστοί! Ο εξής ένας όμως κυρίως: να συμβεί στη χώρα μέσα σε έξι μήνες μια νέα τεράστια οικονομική καταστροφή, όπως εκείνη του 2010 που οδήγησε χιλιάδες ομολογιούχους να χάσουν μέρος από το κεφάλαιό τους.

Κανείς δεν ξεχνά τα βιώματα αυτά. Σήμερα πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδει τίτλους και «εγγυάται» ότι σε δώδεκα μήνες θα επιστρέψει χρήματα και τόκους στους αποταμιευτές -παίρνοντας συνεχώς και την «έγκριση» από τους διεθνείς Οίκους– αντί να καταρρέει όπως το 2010.

Θέμα εμπιστοσύνης

Στην περίπτωση αυτή πάντως, οι Έλληνες αποταμιευτές θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους, πριν προλάβουν να δουν τις νέες εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσουν αυτήν την Παρασκευή ο καναδικός Οίκος DBRS (6.8.2024) και την επόμενη Παρασκευή ο αμερικανικός Moody’s (13.8.2024).

Αν και αναμένεται οι αξιολογήσεις να είναι θετικές για τη χώρα μας, κυριαρχούν την περίοδο αυτή πολλές διεθνείς αβεβαιότητες και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες (πόλεμοι, ενεργειακή κρίση) τις οποίες απαρίθμησε χθες σε άρθρο του και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Τραύματα» του παρελθόντος

Για πολλούς Έλληνες μικροεπενδυτές όμως, παραμένει κυρίαρχη ακόμα και τώρα η τραυματική ανάμνηση του PSI. Στην πράξη, πολλοί ακόμα «φυσούν και το γιαούρτι», παρότι δόθηκε μάχη κατά την (σχεδόν ολόκληρη) περασμένη δεκαετία, για να διασώσει και να ανακτήσει το Κράτος την αξιοπιστία του.

Ασφαλώς για κάποιους -και όχι λίγους- θα χρειαστεί να περάσουν και άλλες δεκαετίες, για να ξεπεράσουν το οικονομικό (και όχι μόνον) «σοκ» που υπέστησαν.

Στον αντίποδα, για κάποιους άλλους εξ αυτών -λιγοστούς στην αρχή- η έκδοση νέων «λαϊκών» εντόκων γραμματίων αποδείχθηκε η μόνη διέξοδος διαφυγής, για να μετριάσουν τη χασούρα που είχαν υποστεί, ή και για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας.

Τα… ψιλά γράμματα

Στη διαδικασία που ξεκινάει την Τετάρτη, δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα για απόκτηση τίτλων αξίας έως 15.000 ευρώ. Ως τιμή διάθεσης θα οριστεί η τιμή της τελευταίας (πιο υψηλής) προσφοράς, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο κατά την δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Διαβάστε ακόμη: