Η μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων στην ιστορία

Χάκερς πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες ληστείες κρυπτονομισμάτων στην ιστορία. Η «ληστεία» έγινε μέσω της πλατφόρμας Poly Network.Τα κλοπιμαία ήταν ether και άλλα ψηφιακά νομίσματα αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Οι χάκερς είχαν υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα, αλλά ήθελαν να δώσουν ένα μάθημα για τα κενά ασφαλείας. Έτσι λοιπόν άρχισαν να επιστρέφουν τη λεία τους.

Η πλατφόρμα «Poly Network», επιβεβαίωσε χθες μέσω Twitter πως Ether tokens αξίας 268 εκατ. δολαρίων είχαν ανακτηθεί, ενώ τις επόμενες 24 ώρες, επιστράφηκαν tokens αξίας 342 εκατ. δολαρίων, που ανήκαν σε τρία κρυπτονομίσματα, στην εταιρεία.

Ο «Mr. White Hat» επέστρεψε τη λεία του

Όπως εξήγησε, ο χάκερ του οποίου έχει αποδοθεί το ψευδώνυμο «Mr. White Hat», (όρος που αναφέρεται σε έναν ηθικό χάκερ που ευαισθητοποιείται για τα θέματα ασφάλειας), επέστρεψε όλα τα κλεμμένα χρήματα, εκτός από ένα μικρό ποσοστό που είχε «παγώσει» από τον εκδότη κρυπτονομισμάτων Tether μετά την πειρατεία.

Τα περισσότερα από τα εναπομείναντα assets στην κατοχή του χάκερ είχαν μεταφερθεί σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που ελεγχόταν  από τον ίδιο αλλά και από την εταιρεία. Κάποια assets εξακολουθούν να απουσιάζουν.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν αυτά υπάγονται στα κλεμμένα assets ή σε δωρεές που ζήτησε ο ίδιος για να αποζημιωθούν όσοι μπορεί να έχασαν χρήματα λόγω της κυβερνοεπίθεσης.

Καταβολή 500.000 δολαρίων από την Poly Network

Ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της Elliptic, με έδρα το Λονδίνο, δημοσίευσε μηνύματα του φερόμενου χάκερ, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Poly Network προσφέρθηκε να του καταβάλει 500.000 δολάρια αν επέστρεφε τα κλεμμένα και υποσχέθηκε «ασυλία από δίωξη για το περιστατικό» πρόταση που, ωστόσο, δεν δέχτηκε.

Όταν επέστρεψε τα χρήματα, ο χάκερ ανέφερε:

«Ήταν πάντα εντός σχεδίου να δοθούν πίσω». «Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Θα έλεγα ότι η ανακάλυψη αυτού του κενού στο σύστημα της Poly Network ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές στη ζωή μου».