Ρώσος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας είχε αναφέρει εντός της εβδομάδας ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό μπορεί να δώσει στην Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την πρόταση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, είπε ότι «το ζήτημα συζητείται με τον κ. Πούτιν».

Ωστόσο, η διοικήτρια της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, επεσήμανε ότι τούτη η πρόταση «δε συζητείται με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ρωσία παράγει κάθε χρόνο περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να αγοράζει χρυσό στην καθορισμένη τιμή των 5.000 ρουβλίων το γραμμάριο έως τις 30 Ιουνίου, χαρακτηρίζεται ως μία προσπάθεια σύνδεσης.

Αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, όταν το ρούβλι ενισχύθηκε απότομα, επανήλθε και γνωστοποίησε ότι μπορεί να αγοράζει χρυσό σε τιμές διαπραγμάτευσης.

Πολλά νομίσματα κατά το παρελθόν σχετίζονταν με τον χρυσό ή το ασήμι.

Η Ρωσία υιοθέτησε την ισοτιμία σε σύγκριση με τον χρυσό το 1897, αλλά, όπως πολλές χώρες, εγκατέλειψε την σχέση αυτή κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι κυβερνήσεις τύπωναν χρήμα αποκλειστικά για τον πόλεμο.

Το ρούβλι εμμέσως είχε συνδεθεί με τον χρυσό, βάσει του συστήματος Μπρέτον – Γουντς που διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω του οποίου οι χώρες συνέδεαν την ισοτιμία των νομισμάτων τους με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό, εντοπίζει ο Αλεξάντερ Μιχαΐλοφ, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Αλλά η σύνδεσή του με τον χρυσό διακόπηκε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έπαψαν να επιτρέπουν την μετατροπή δολαρίων σε χρυσό το 1971.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και στενός «σύμμαχος» του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη (26/03) πως έχουν συνταχθεί προτάσεις.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να διασφαλισθεί η οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας είναι η εξάρτηση από το εσωτερικό δυναμικό της χώρας.

Δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, αλλά με τα συμπεράσματα των οικονομικών εγχειριδίων της Δύσης» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα.