Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι και να προχωρήσει σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εντός του 2021, εφόσον βεβαίως η πανδημία δεν δημιουργήσει απαγορευτικές καταστάσεις και εφόσον φυσικά δεν προκηρύξει ο Κυριάκος πρόωρες κάλπες στα τέλη καλοκαιριού, γεγονός που δείχνει να απομακρύνεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με το συνέδριο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση του προσωπικού του προφίλ, καθώς αυτό έχει πληγεί το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ενώ θα αποδυναμώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, στους οποίους και θα επιχειρηθεί να χρεώσει την εσωστρέφεια που θα δημιουργηθεί, εάν αυτή φυσικά ξεπεράσει τα φυσιολογικά όρια.

Οι «προεδρικοί», πάντως, σε συμμαχία με το ισχυρότερο κομμάτι των «πασοκογενών», εκτιμάται πως άνετα θα λάβουν μια μεγάλη πλειοψηφία από την «Ομπρέλα», όπως φάνηκε και από τον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε στις ψηφοφορίες για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ αρχές του έτους.

Ο επικεφαλής της Κουμουνδούρου, πάντως, φέρεται να πιστεύει πως ένα συνέδριο θα συσπείρωνε τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μείωνε τη διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που, αν δεν συμβεί το φθινόπωρο, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος.