Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εξετάζει ένα σχέδιο για τη «νοικοκυρεμένη» επανεκκίνηση της Λωρίδας της Γάζας, προτείνοντας τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος. Η πρότασή του αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Η πρόταση Τραμπ για την ανασυγκρότηση της Γάζας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας ως «εργοτάξιο κατεδάφισης», έπειτα από 15 μήνες πολέμου, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής πρέπει να βρει μια νέα ευκαιρία για ειρηνική ζωή.

«Μιλάμε για περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Ο στόχος είναι να νοικοκυρευτεί η περιοχή αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε αν η μετεγκατάσταση θα είναι προσωρινή ή μόνιμη, ο Τραμπ απάντησε ότι «θα μπορούσε να είναι είτε το ένα είτε το άλλο», προσθέτοντας ότι έτσι οι Παλαιστίνιοι «θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, έστω και για αλλαγή».

Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Η ιδέα του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ, η οποία απέρριπτε τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων. Παράλληλα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν εδώ και καιρό ανησυχία για την τραγική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος έχει εκτοπίσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Κοιτάω τη Γάζα αυτή τη στιγμή και είναι ένα μεγάλο χάλι. Θα ήθελα η Ιορδανία και η Αίγυπτος να αναλάβουν περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος σε συνομιλία του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για να συζητήσει την πρόταση.

Ένα σχέδιο που διχάζει

Η πρόταση Τραμπ για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων έχει ήδη προκαλέσει διχογνωμία στη διεθνή κοινότητα. Οι υποστηρικτές της βλέπουν την πρόταση ως μια πιθανή λύση για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ οι επικριτές της την χαρακτηρίζουν απόπειρα εξαναγκαστικού εκτοπισμού, που ενδέχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη Μέση Ανατολή.

Η συζήτηση για τη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις επόμενες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: