Η απόφαση για να δοθεί το «πράσινο φως» στην έγκριση του ΘΧΣ ελήφθη από τον Πρωθυπουργό ο οποίος, στη συνεδρίαση του άτυπου ΚΥΣΕΑ που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ακούσει και τα δυο σενάρια για το αν θα πρέπει να προηγηθεί ο ΘΧΣ ή η επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου. Ο ΘΧΣ ήταν έτοιμος εδώ και καιρό και ανέμενε την πολιτική έγκριση, προκειμένου να προχωρήσει η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ και ακολούθως η κατάθεσή του στην ΕΕ.
O Γ. Γεραπετρίτης μάλιστα επέμενε ότι όπως και να έχει το πράγμα η Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι γράφει στα υποδήματά της την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε θέσει ουσιαστικά ως τελική ημερομηνία την 27η Απριλίου ώστε να συμμορφωθεί και να εγκρίνει τον ΘΧΣ.
Ο ΘΧΣ αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Ελλάδας και είναι προφανές ότι κανένας εταίρος δεν μπορεί να αποδεχθεί την εκτόξευση απειλών και προειδοποιήσεων από την Τουρκία για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Και προφανώς, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να προβληθεί από την Τουρκία, καθώς ο ελληνικός σχεδιασμός είναι απολύτως σύμφωνος με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο φυσικά αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο και το οποίο η ίδια δεν αποδέχεται.
Η Αθήνα, έτσι, είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία πιθανότατα θα εξαντληθεί σε ρητορικές κορώνες.
Πάντως, μια οι αντιδράσεις της Τουρκίας για το καλώδιο, μια για τον ΘΧΣ… δεν θα το λέγαμε και το καλύτερο κλίμα που στρώνεται για την –μη καθορισμένη ακόμη– επίσκεψη του Κ.Μ στην Αγκυρα…
Ο μεν Γεραπετρίτης σχεδίαζε την κίνηση αυτή από καιρό αλλά συμμετοχή είχε, εκ θέσεως και ο νέος υπουργός Ενέργειας Παπασταύρου στη σημαντική αυτή κίνηση για τη χώρα. Τώρα για το καλώδιο το έχουμε ξαναπεί, δεν είναι ώρα για εθνικές μαγκιές, ας περιμένουμε πού θα κάτσουν τα «γράδα» του πλανητάρχη πρώτα και βλέπουμε.
Παράλληλα, είναι προφανές ότι οι Τούρκοι γνώριζαν τους σχεδιασμούς της Ελλάδας να καταθέσει το θαλάσσιο χωροταξικό, καθώς υπήρχε και μια δεδομένη προθεσμία από μέρους του Ευρωδικαστηρίου. Βεβαίως δεν είναι τυχαία και η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στις αρχές του μήνα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Το βασικό μέλημα του Γεραπετρίτη είναι να μην υπάρξει υπέρμετρη ένταση και η (αναμενόμενη) απάντηση των Τούρκων να μην επιφέρει μεγάλο κυματισμό στο Αιγαίο.
Διαβάστε ακόμη:
- ΔΕΘ 2025: Οι παροχές, οι πιέσεις και το μεγάλο στοίχημα για τη μεσαία τάξη
- «Απογειώνεται» το Ηράκλειο: Καλοκαιρινό ρεκόρ προβλέπεται στο «Νίκος Καζαντζάκης»
- Ξέσπασε κόντρα στην οικογένεια Κένεντι για τις φωτογραφίες της νεκροτομής του Μπόμπι
- Τζένιφερ Λόπεζ: Εμφανίστηκε με ολόσωμη φόρμα στο Grand Prix της F1