Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τους φόβους που διατυπώνει ταυτοχρόνως για τα φαινόμενα ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, ο συνήθως συγκρατημένος στις προβλέψεις του κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο για την αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Κατά τον κεντρικό μας τραπεζίτη, αν κινδυνεύει από κάτι η ελληνική οικονομία αυτό δεν είναι η ύφεση, αλλά η υπερθέρμανση της!

Επανέλαβε ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 2,3%, ξεπερνώντας σημαντικά τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης στο σύνολο της.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί στα επόμενα βήματα μας, που πρέπει να είναι σταδιακά και μετρημένα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να περιορίσουμε τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αποφεύγοντας να οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση».

Από την συνολική παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, έχουν τη δική τους βαρύτητα και οι ακόλουθες επισημάνσεις του:

  • Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο ότι οι επιπτώσεις των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουμε ήδη λάβει θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ισχυρές όταν αναπτυχθούν πλήρως
  • Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί
  • Καλούμαστε να εξετάσουμε ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο επιτοκίων και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διατηρηθούν προκειμένου να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό
  • Για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υποστήριξε ότι τα επόμενα χρόνια – χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί η θετική επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού – ο λόγος του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα μειώνεται κατά περίπου 4% ετησίως.

Όταν αισιοδοξεί ο κεντρικός μας τραπεζίτης, ότι η οικονομία μας οδεύει προς…υπερθέρμανση, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει… πρόωρο ψύχος, δηλαδή ύφεση, τι χρείαν έχομεν άλλων… μαρτύρων;

Δεν θα τους χρειαστούμε, αν όλα πάνε καλά…

Διαβάστε περισσότερα