Με την φόρα που πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης -νομίζοντας ίσως πως είναι μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου-θα πρέπει να διαγράψει και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας που δεν θα υπακούσουν στην απόφασή του, αν θέλει να δείξει πυγμή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 έκανε σαφές ότι οι διαγραφές δεν είναι δικαίωμα του Προέδρου:
«Είναι μια πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό αλλά είναι εθιμικό. Η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος είναι αξιολογική κρίση. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος. Κατά συνέπεια η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο Συνέδριο και θέλω αυτό να είναι σαφές».
Όπως φαίνεται η διαγραφή όσων έθεσε ο Κασσελάκης εκτός κόμματος με ένα τουίτ δεν είναι απλή υπόθεση: Όταν γίνει μία καταγγελία ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία, δηλαδή μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο, ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία.
Το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής”΄. Μπορεί να είναι σύσταση, επίπληξη, αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν χρόνο και διαγραφή.
Ο Πρόεδρος του κόμματος δια της εκπροσώπου του δεν προεξοφλεί την απόφασή της Επιτροπής Δεοντολογία, αλλά αν η απόφασή του ανατραπεί θα δεχθεί μια πολιτική ήττα.
Ήδη δύσκολα πέρασε η εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, είχε δεκάξι λευκά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και είναι ερώτημα τι θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή.
Στο μεταξύ “ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης και τονίζουν πως η πορεία προς το συνέδριο -που πρέπει να επισπευσθεί » δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».
Η Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν πως στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία. Όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».
«Οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση» καταλήγουν.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα έσκασε και η παρέμβαση του ιστορικού στελέχους, Θεόδωρου Δρίτσα, που ζητά από τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη «να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ»!
Ο Κασσελάκης μάλλον δαγκώνει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει αφού όχι μόνο δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά είναι ήδη αμφισβητούμενος πρόεδρος από πολλά μέλη και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας θα πρέπει να αποδείξει… πόσο πρόεδρος είναι.