Ο Σεΐχης έσπασε την παράδοση της διαδοχής της ηγεσίας σε άλλον αδελφό

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Mohammed bin Zayed Al Nahyan, διόρισε τον γιο του ως διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και αναβάθμισε τα αδέρφια του σε κορυφαίες θέσεις, σε μια εδραίωση εξουσίας που έσπασε την παράδοση της διαδοχής της ηγεσίας σε άλλον αδελφό.

Ο Σεΐχης Khaled bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ο μεγαλύτερος γιος του ηγέτη των ΗΑΕ, είναι τώρα ο διάδοχος της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Μέσης Ανατολής, ουσιαστικά ο επόμενος στη σειρά για την ηγεσία της.

Ο 62χρονος Σεΐχης Mohammed διόρισε επίσης τον αδερφό του Σεΐχη Mansour – επί μακρόν ανώτερο υπουργό, πρόεδρο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Mubadala και ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι – ως αντιπρόεδρο των ΗΑΕ, μαζί με τον ήδη εν ενεργεία Αντιπρόεδρο Σεΐχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, που είναι ο ηγεμόνας του Ντουμπάι.

Ο αδελφός του Σεΐχη Mohammed , ο Σεΐχης Tahnoon, ο ισχυρός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, διορίστηκε αναπληρωτής κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι, όπως και ο μικρότερος αδελφός του Σεΐχη Mohammed , Hazza bin Zayed.

Ο Σεΐχης Tahnoon είχε ήδη διοριστεί πρόεδρος της Αρχής Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι ,ύψους 790 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του κύριου κρατικού επενδυτικού ταμείου του εμιράτου, νωρίτερα τον Μάρτιο.

Οι εξελίξεις στο κράτος του Κόλπου θέτουν σε επιφυλακή την διεθνή κοινότητα

Οι εξελίξεις στο κράτος του Κόλπου παρακολουθούνται στενά στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς η ισχύς και η επιρροή των ΗΑΕ έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία αρκετά χρόνια — πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια ομοσπονδία επτά σεΐχηδων και έδρα περίπου 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, περίπου το 90% των οποίων είναι ομογενείς, εποπτεύει μερικά από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο.

Ο στρατός της είναι ένας από τους πιο ισχυρούς και προηγμένους στην περιοχή, και είναι κορυφαίο μέλος του ΟΠΕΚ και μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ επεκτείνει επίσης γρήγορα τους διπλωματικούς και εμπορικούς του δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα