O Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής που φτιάχνει ομάδες οι οποίες… αρνούνται να χάσουν. Ανεξάρτητα αν παίζουν ελκυστικό ή μη εμπορικό ποδόσφαιρο, είναι ομάδες του αποτελέσματος. Είτε βρεθούν σε καλή, είτε σε μέτρια, είτε σε κακή αγωνιστική ημέρα. Είναι γκρούπ…
Ο Ρουμάνος κόουτς τέτοια ομάδα έχει αρχίσει να κάνει και τον ΠΑΟΚ της τρέχουσαν σεζόν, “τρέχοντας” ένα μεγάλο αήττητο σερί. Για αυτό άλλωστε τον λόγο ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον περασμένο Μάιο έκανε τα πάντα για να τον πάρει στην ΑΕΚ.
Με τον Ιβάν Σαββίδη, μπροστα στον φόβο να δουλέψει στον δικέφαλο του νότου και τον κίνδυνο να βάλει την ΑΕΚ στο “1-2” του ελληνικού ποδοσφαίρου (που είναι μαζί με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ την τελευταία 4ετία), να πείθεται απο τους συνεργάτες του, να αποκαθιστά τις σχέσεις του και να επαναφέρει στην Τούμπα τον Ρουμάνο κόουτς (αντί του Κυπελλούχου αλλά αποδεδειγμένα λίγου Πάμπλο Γκαρσία).
Κακά τα ψέμματα, αν ο Μελισσανίδης δεν φλέρταρε αγρίως την άνοιξη του 2021 με τον Ραζβάν Λουτσέσκου για να αναλάβει την ΑΕΚ,πιθανότατα ο Ιβάν Σαββίδης δεν θα είχε δώσει τα “κλειδιά” του ΠΑΟΚ ξανά στον Ραζβάν. Επενδύοντας στο συναισθηματικό κομμάτι που έδβε τον Λουτσέσκου με το κλαμπ και την πολη και προσφέροντάς του βέβαια ένα ηγεμονικό συμβόλαιο (το οποίο δεν έφτασε ποτέ ο Μελισσανίδης).
Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία και είναι σήμερα, Φεβρουάριο του 2022, στην ημέρα της Μαρμότας η ΑΕΚ, μετά από μια νέα τρομακτική αποτυχία ενώ ο ΠΑΟΚ έχει ξαναβρεί τον δρόμο του…
Πως ο Λουτσέσκου κατάφερε να μεταμορφώσει τον ΠΑΟΚ σε γκρουπ που δεν συμβιβάζεται με την ήττα
Ασφαλώς και η δεύτερη εποχή Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ δεν ξεκίνησε όπως το περίμενε. Ισως γιατί δεν είχε αποβάλει το συναισθηματικό δέσιμο με τα μέλη της ομάδας του νταμπλ αλλά και επειδή κάπου υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του ρόστερ.
Όταν όμως, μετά και την ήττα από τον Ιωνικό στην Νίκαια έκανε την λεγόμενη… αποδοχή της όλης κατάστασης και του λάθους που είχε κάνει το καλοκαίρι και γύρισε τότε τον… διακόπτη, ήταν θέμα χρόνου και πίστης ο “δικέφαλος” να θυμίζει ξανά την δική του ομάδα.
Δηλαδή μια ομάδα συμπαγής, με ρόλους, αρχές και πειθαρχία, που κανενός το εγώ δεν… προεξέχει του γκρουπ (ούτε του προπονητή, που φροντίζει την δικαιοσύνη του αυτή να την δείχνει και στους παίκτες) και η οποία αρνείται να συμβιβαστεί με την ήττα!
Ακόμη κι αν δέχεται γκολ σε ντέρμπι στο 83´ και έχει φτάσει το…95´ για να. ξεκινήσει την ανατροπή (οπως στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ)! Ο ΠΑΟΚ μέσα στην σεζόν κατάφερε να μεταμορφωθεί χάρη στον “στρατηγό” (όπως τον αποκαλούν στον Οργανισμό) – προπονητή του.
Οι αλλαγες στους … σταρ Κούρτιτς και Ζίφκοβιτς και ο θεσμός του προπονητή
Πάμε και σε κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έκανε αλλαγή τον ηγέτη της ομάδας Κούρτιτς, με τον Σλοβένο να δυσφορεί επειδή τον αντικατέστησε ο Ρουμάνος κόουτς. Ο Κούρτιτς όμως, ήταν αυτός που στο αμέσως επόμενο ντερμπι, με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, “υπέγραψε” στο 95′ με το απόλυτο γκολ μια επική ανατροπή με νίκη/πρόκριση.
Ο Λουτσέσκου κόντρα στην ΑΕΚ… τόλμησε και έκανε αλλαγή και τον έτερο σταρ του ΠΑΟΚ, τον Αντρίγια Ζίφκοβιτς, στον οποίο μάλλον επίσης δεν πολυάρεσε η αντικαταστασή του. Για να περάσει στο ματς τον φυσικό ηγέτη αυτής της ομάδας, τον Βιεϊρίνια, που μέχρι τότε ήταν καθηλωμένος στον πάγκο. Ο Πορτογάλος είχε συμμετοχή στο 1-2 ενώ ο Σέρβος ήταν ο πρώτος που έτρεξε απο τον πάγκο μεσα στο γήπεδο για να πανηγυρίσει με τον Μιτρίτσα και μετά όλοι μαζί ένα κουβάρι!
Το κοντράστ με το γκολ της ΑΕΚ στο 1-0; Οι “κιτρινόμαυροι” πανηγυρίζαν ανά γκρουπάκια! Λεπτομέρειες που λένε πολλά. Κυρίως για την διαχείριση και το λεγόμενο man αλλά και group management. Στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου έχουν γίνει ένα, στην ΑΕΚ του Γιαννίκη ενα… σκορποχώρι, χαμένοι στην διαχείριση (Βράνιες, Γέφτιτς, Μισελέν, Τανκοβιτς, Σάκχοφ είναι στα “θυματα” της).
Ο αποκλεισμός έκπληξη του Μιχαηλίδη λόγω…ροτέισον!
Κι ένα τελευταίοα συγκριτικό παράδειγμα για την διαφορά ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και τους ρόλους των δυο προπονητών,Λουτσέσκου και Γιαννίκη…
Ο ΓΙάννης Μιχαηλίδης αν και βασικός στα προηγούμενα ματς, απο τα μεγάλα πρότζεκτ του ΠΑΟΚ, δεν βρέθηκε στην αποστολή για την κυπελλική ρεβάνς με την ΑΕΚ. Παρόλο που ήταν απολύτως υγιής και παρότι ενδεχομενως στο ΟΑΚΑ να βρίσκονταν σκάουτ ξένων ομάδων που τον σκανάρουν!
Γιατί άφησε τότε στην Θεσσαλονίκη τον 22χρονο στόπερ του ο Λουτσέσκου; Για το ροτέισον!! Και δεν… άνοιξε μύτη! Μια ακόμη απόδειξη του κλίματος αλλά και της φιλοσοφίας/νοοτροπίας που κυριαρχεί πλέον στον ΠΑΟΚ, με τον θεσμό του προπονητή να “υπηρετείται” και να “προστατεύεται”.
Το “πέσιμο” του Άμραμπατ και η “προστασία” του Ρότα
Στην ΑΕΚ ο κόουτς Γιαννίκης ήθελε να βγάλει τον κουρασμένο Άμραμπατ σχεδόν απο το 70′ του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Για να βάλει στην θέση του τον Γέφτιτς. Δεν το … τόλμησε, φοβήθηκε την αντίδραση του Μαροκινού στην αντικατάστασή του και έτσι τον άφησε μέχρι το 89′ στο ματς, όταν και έκανε την πρώτη του αλλαγή με το σκορ στο 1-0.
Τι είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τον Άμραμπατ σε προπόνηση της ΑΕΚ; Όταν μετά την αλλαγή του με τον Απόλλωνα στην Ριζούπολη δεν ξεκίνησε αλλά μπήκε ξανά αλλαγή και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είχε πετάξει το φανελάκι στον βοηθό του Γιαννίκη και … έστειλε χαιρετίσματα στον κόουτς πως δεν ήρθε στην Ελλάδα και στην Ένωση για να παίζει ως αλλαγή!
Ο Γιαννίκης σκεφτόταν τον Αμραμπατ ως game changer , αλλά μετά το “πέσιμο” που του έκανε αναθεώρησε το πλάνο του. Μάλιστα μία φορά που σε προπόνηση, στο διπλό – φωτογραφία για ματς, που ο κόουτς τον είχε βάλει με τους αναπληρωματικούς, ο Αμραμπατ ήταν συνέχεια με τα χέρια στην μέση ενω κάποια στιγμή παραπονέθηκε πως είχε πόνους και αποχώρησε!
Ουσιαστικά είχε βγει τότε από μόνος του εκτός αποστολής(!) για την πρώτη κυπελλική αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.Μετά από εκείνο βέβαια το παιχνίδι Αμραμπατ δεν ξαναβγήκε απο την ενδεκάδα της ΑΕΚ. Λένε όμως, πως το … παράδειγμα του ακολούθησε και ο Βράνιες, αλλά σε αυτόν δεν… μάσησε ο κόουτς, αντιθέτως του έκανε και “καψόνι” (τον έβαλε αλλαγή στο 94′ με τον Άρη)!!
Για να μην σταθούμε στον αστικό μύθο που κυκλοφορεί στα Σπάτα,πως ο Γιαννίκης που αντιμετωπίζει με… δέος τον Τσούμπερ (Μπουντεσλίγκα γαρ), βάζει συνέχεια τον Ρότα δεξιό μπακ, γιατί ο τελευταίος έχει γίνει κολλητός με τον Ελβετό (που τον έχει, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες υπό την… προστασία του). Αυτά προφανώς βλέπει και ο Μισελέν και ήθελε να φύγει τον Γενάρη…