Έπειτα από τον θάνατο νεαρής ηλικίας 18 ετών η οποία υπέκυψε σε θρομβωτικό επεισόδιο μετά από την πρώτη δόση του AstraZeneca, η Ιταλία αποφάσισε να χορηγείται το εμβόλιο μόνο στους άνω των 60 ετών. Οι νεότεροι, που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, μπορούν να εμβολιαστούν με διαφορετικό σκεύασμα στη δεύτερη δόση.

«Είναι θεμελιώδες να εμβολιαστεί ο κόσμος. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην εμβολιαστείτε ή να κάνετε μόνο τη μία δόση του εμβολίου», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σύγχυση στους κατοίκους της Ιταλίας αυτή τη βδομάδα καθώς υπήρξε μικρή υποχώρηση στους εμβολιασμούς τις τελευταίες ημέρες, με ακυρώσεις ραντεβού.

Ο Ντράγκι, που είναι 73 ετών, ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί με διαφορετικό σκεύασμα την επόμενη εβδομάδα, καθώς τεστ έδειξαν ότι είχε αναπτύξει χαμηλό αριθμό αντισωμάτων μετά την αρχική δόση του AstraZeneca, που έκανε τον Μάρτιο.

«Ο συνδυασμός δόσεων είναι ασφαλής. Αν κάποιος είναι κάτω των 60 ετών και του προσφέρεται ένα διαφορετικό εμβόλιο, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να το κάνει, είναι ελεύθερος να κάνει τη δεύτερη δόση του AstraZeneca με την προϋπόθεση ότι έχει την έγκριση γιατρού», εξήγησε ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το βράδυ της Πέμπτης, το 25,3% των Ιταλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλο 26,3% αναμένει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η πρόκληση, δήλωσε ο Ντράγκι, είναι να εντοπιστούν οι άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα αρρωστήσουν σοβαρά και πρέπει να εμβολιαστούν», τόνισε.