«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια σαφή εικόνα για το πως σκέφτεται το Πεκίνο σε σχέση με τις δυνάμεις της Ταϊβάν, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο αύξησε τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στην Ταϊβάν, στέλνοντας πολεμικά πλοία και αεροπλάνα σχεδόν καθημερινά στα ύδατα και τον εναέριο χώρο γύρω από το νησί, κάτι που οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι θεωρούν ως αυτή η λογική αποτελεί μία προσπάθεια «ομαλοποίησης» της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, που κατοικείται από 23 εκατομμύρια ανθρώπους, ως δικό της έδαφος. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου και θεωρεί ότι μόνο ο λαός της μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου και το Πεκίνο οφείλει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν, που έχει εκλέξει την ανεξάρτητη από την Κίνα κυβέρνηση του.

«Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν είναι μια οικογένεια. Κανείς δεν μπορεί να κόψει τους οικογενειακούς μας δεσμούς και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ιστορική τάση της εθνικής επανένωσης», είπε ο Σι σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV).

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του πέρυσι, ο Σι είχε μιλήσει και πάλι για την «επανένωση» , λέγοντας πως είναι αναπόφευκτη και ότι οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές «θα πρέπει να δεσμεύονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιράζονται τη δόξα της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους».

Οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο ευαίσθητο στενό της Ταϊβάν, ειδικά αφού ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος θεωρείται «αποσχιστής» από το Πεκίνο, έγινε ο τελευταίος πρόεδρος του νησιού τον Μάιο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κίνα οργάνωσε μια μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων γύρω από την Ταϊβάν και στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, αφού ο Λάι βρέθηκε στη Χαβάη και στο αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ σε ένα ταξίδι στον Ειρηνικό που επικρίθηκε από το Πεκίνο.

Η Κίνα δεν… απαρνήθηκε ποτέ τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της, διεξήγαγε δύο γύρους πολεμικών αγώνων γύρω από το νησί εντός του 2024, λέγοντας ότι ήταν προειδοποιήσεις ενάντια σε «αποσχιστικές ενέργειες» και υποσχέθηκε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί.

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, που επιτρέπονται από τον Νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν, συνέχισαν επίσης να τεντώνουν τους δεσμούς του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές τις ΗΠΑ για τυχόν στρατιωτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και έχει επιβάλει κυρώσεις σε στρατιωτικούς προμηθευτές.

Διαβάστε ακόμη