Επικρίσεις δέχεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την απάντηση που έδωσε σε γυναίκα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πλαίσιο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος του CNBC, Χέντλεϊ Γκαμπλ, έθεσε ερωτήσεις στον Ρώσο πρόεδρο αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Εκείνος με τη σειρά του απάντησε, όταν όμως η συντονίστρια του φόρουμ επανέλαβε την ερώτηση, ο Πούτιν στάθηκε στο ότι η Γκαμπλ δεν άκουγε όσα της έλεγε, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι είναι «υπερβολικά όμορφη για να τον καταλάβει».

Συγκεκριμένα ακούγεται να της λέει:

«Μπροστά μου βρίσκεται μια όμορφη γυναίκα η οποία επαναλαμβάνει την ερώτηση σαν να μην άκουσε όσα είπα. Θα επαναλάβω την απάντησή μου. Κανείς δεν θέλει να ακούσει, θέλουν απλά να κατηγορήσουν τη Ρωσία».

Πούτιν: Το σεξιστικό σχόλιο σε γυναίκα δημοσιογράφο

Πολλά ήταν τα δυτικά μέσα που σχολίασαν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος ηγέτης θέλησε να υποβιβάσει τη συνομιλήτρια του, δίνοντας της τον ρόλο μιας όμορφης γυναίκας και όχι μιας έγκυρης δημοσιογράφου.

Ο Πούτιν τόνισε στη συνέχεια ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί για συμβάσεις φυσικού αερίου με την Ευρώπη και εργάζεται για να αυξήσει τις προμήθειες «μπλε καυσίμου» στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.