Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι νωρίτερα φέτος έλαβε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έναντι της COVID-19 ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί να αποκαλύψει ποιο σκεύασμα του χορηγήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο 68χρονος Πούτιν έλαβε δύο δόσεις εμβολίων έναντι της COVID-19, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο. Οι αρχές δεν δημοσιοποίησαν βίντεο από τον εμβολιασμό του.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αντιτάχθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 σε εθνικό επίπεδο.

«Δεν υποστηρίζω την υποχρέωση εμβολιασμού», δήλωσε στη ετήσια εκδήλωση στην οποία απαντά σε ερωτήσεις πολιτών και η οποία μεταδίδεται από την τηλεόραση. Ο Πούτιν τόνισε, ωστόσο, πως για να αποφευχθεί ένα αυστηρό lockdown «ορισμένες περιοχές εισάγουν την εμβολιαστική υποχρέωση για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών».

Ρώσοι επιστήμονες: Ούτε μια θρόμβωση από το Sputnik – V

«Κατά την διάρκεια των φαρμακευτικών ελέγχων δεν καταγράψαμε ούτε ένα περιστατικό θρομβώσεων, που να δημιουργήθηκαν κατά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα Sputnik-V και να υπήρξαν συνεπεία της χρήσης του. Η απουσία παρόμοιων παρενεργειών, επιβεβαιώνεται και από το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής. Το εν λόγω δημοσιεύει στοιχεία για τα αποτελέσματα από την χρήση του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές.

Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι, ο καθαρισμός του εμβολίου Sputnik-V που πραγματοποιείται σε πολλά στάδια με την χρήση υψηλής τεχνολογίας χρωματογραφίας και μικροφιλτραρίσματος (μικροδιήθησης) αποκλείει την παραμονή υψηλών ποσοτήτων υπολείμματος DNA, το οποίο συνιστά παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θρομβώσεων», δήλωσε η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής υγειονομικής αρχής (Roszdravnadzor) Άλα Σαμοϊλοβα.

Παράλληλα η ίδια επισήμανε ότι τα ξένα εμβόλια περιέχουν δεκάδες φορές περισσότερα νουκλεϊνικά οξέα, απ΄ότι το Sputnik-V: 1-2 mcg Sputnik-V. Η Σαμοϊλόβα δήλωσε ότι η Roszdravnadzor πραγματοποιεί συστηματικά ελέγχους σχετικούς με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Επεσήμανε ότι το ρωσικό σύστημα ελέγχου που αφορά την ασφάλεια της ανοσοποίησης ελέγχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.