Νέο αφεντικό, νέοι κανόνες. Ο Έλον Μασκ κατάφερε τελικά να αγοράσει το Twitter και ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να χαράζει τη νέα πολιτική της πλατφόρμας.
Παρότι οι αλλαγές δεν έχουν αποσαφηνιστεί, φαίνεται ότι έχουν να κάνουν με το moderation (τους κανόνες περιεχομένου δηλαδή) και τις συνδρομές.
Ως γνωστόν, το Twitter είναι τζάμπα και το εξακριβωμένα επώνυμο προφίλ (το λεγόμενο verified – blue check) προαιρετικό.
Σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρξουν αλλαγές στον δεύτερο τομέα με το να υπάρξει μηνιαία συνδρομή για να διαθέτεις verified προφίλ – ένα ποσό που ακούστηκε είναι τα 20 δολάρια το μήνα.
Αυτό μας ακούγεται κάπως πολύ, αλλά μπορεί να διέρρευσε ώστε ένα χαμηλότερο ποσό να φανεί πιο λογικό.
Στην Ελλάδα, υπήρξε κάποιος που χάρηκε πολύ με τον νέο καπετάνιο στο τιμόνι του Twitter και αυτός είναι ο Άρης Πορτοσάλτε.
Μάλιστα, ο κ. Πορτοσάλτε έδωσε και συμβουλές στον Έλον Μασκ.
Πιο συγκεκριμένα, του προτείνει όχι μόνο να βάλει συνδρομή, αλλά και να καταργήσει τα ανώνυμα προφίλ.
Η θεωρία του είναι ότι αυτό θα μειώσει τους στρατούς των «τρολ».
Το πιο πιθανό είναι μια τέτοια πολιτική να το κλείσει τελείως το μαγαζί, αλλά τέλος πάντων, αυτά είπε:
«Βλέπω μια αγωνία στο Twitter, μπήκε ο Μασκ, μια συνδρομούλα δεν θα ήταν κακό, αν θες να γράφεις. Και να βάλει επώνυμους λογαριασμούς. Βλέπω να πληρώνουν σωρηδόν οι “στρατοί”. Βλέπω να ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας. Θέλεις να γράψεις την άποψή σου; Με το ονοματεπώνυμό σου κανονικά, πες την γνώμη σου δημοκρατικά.
Θες να βρίσεις; Βεβαίως, αν σ’ ενοχλεί η άποψη του άλλου και θες να τον βρίσεις. Με ονοματεπώνυμο κανονικά, με την συνδρομή σου, βρίζεις. Οι πράξεις έχουν συνέπειες. Έτσι έχουμε μάθει, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις χωρίς να νομίζεις ότι υπάρχουν συνέπειες. Ένα καλό ξεσκαρτάρισμα από τον Μασκ, βλέπω ότι υπάρχει μια αγωνία τώρα.
Να λέει “Άρης Πορτοσάλτε, τόσα ευρώ ετήσια συνδρομή να λες την γνώμη σου“. Είναι ένα παγκόσμιο καφενείο, ή ένα ελληνικό καφενείο ανοιχτό. Το Twitter τι είναι; Είναι ένα καφενείο. Εμένα μου αρέσουν πολύ τα καφενεία, στα οποία λέμε ευθαρσώς την γνώμη μας».