Η Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στα πληθωριστικά σοκ που προκαλεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και ενδεχομένως πιο ευάλωτη σε σχέση με κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

Σύμφωνα με προβλέψεις της S&P Global Market Intelligence, ο πόλεμος θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στην διεθνή οικονομία, αφού σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη έχει ήδη επηρεαστεί από τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και τροφίμων.

Τα δύο αυτά ζητήματα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί ήδη από την επέλαση της πανδημίας, εντείνονται περαιτέρω, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν τεράστιο μερίδιο στην παραγωγή και την μεταφορά μιας ευρύτατης γκάμας προϊόντων: πετρελαίου, φυσικού αερίου, σιτηρών, καλαμποκιού, ηλιελαίου, λιπάσματος, ξυλείας, αλουμινίου, νικελίου, τιτανίου, παλλαδίου, σιδήρου και χάλυβα.

Ως αποτέλεσμα, η S&P Global Market Intelligence αναμένει ότι οι τιμές των προϊόντων γενικά θα συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο, μετά το οποίο θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά. Προβλέπει μάλιστα ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 20% μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και του περιορισμού της ζήτησης. Βέβαια, η βασική δίοδος, μέσω της οποίας ο πόλεμος επηρεάζει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη είναι οι ενεργειακές τιμές.

Standard&Poor's: Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η ρωσική οικονομία

Στην Ευρώπη οι μεγαλύτερες μεταβολές

Κατά την διάρκεια του έτους, ο πληθωρισμός θα ανέβει αισθητά σε ολόκληρο τον κόσμο, ακριβώς όμως λόγω των τιμών στην ενέργεια, η Ευρώπη θα βιώσει την ταχύτερη άνοδο. Ενδεικτικά, αναμένεται οι τιμές καταναλωτή να σκαρφαλώσουν στο 6,9% το 2022 από 2,6% πέρυσι, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη συγκεκριμένα αναμένεται να συρρικνωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανακάμπτοντας όμως στο δεύτερο εξάμηνο, ιδίως λόγω της ώθησης που έχει δώσει στον τομέα των υπηρεσιών η υποχώρηση του άμεσου κινδύνου από την πανδημία.

Επίσης, όπως προβλέπει η S&P Global Market Intelligence, οι αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ενδεχομένως και νέα μέτρα στήριξης, θα μπορούσαν να απορροφήσουν εν μέρει το χτύπημα του πολέμου στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία αδιαμφισβήτητα θα πληγεί από τον πόλεμο, είναι όμως αρκετά ανθεκτική, ώστε να αποφύγει την ύφεση φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.