Η  Μόσχα ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – όπως λέει την εισβολή στην Ουκρανία – περνά σε δεύτερη φάση και επικεντρώνεται στα ανατολική της χώρας αυτής, εκεί όπου επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντονμπάς.

Πολλοί προσπαθούν να αναλύσουν και να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτή η φανερή αναδίπλωση του Κρεμλίνου. Εάν πρόκειται για πραγματική υποχώρηση και άνοιγμα ενός δρόμου προς τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, ή για επανασχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής και διατήρηση των πολεμικών επιχειρήσεων σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, μόνο στο Ντονμπάς ή και αλλού.

Ουκρανικός στρατός: Σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς στο Ντονμπάς

Γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις του Ντονμπάς, το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού διαβεβαιώνει ότι «επέφερε σημαντικές απώλειες στους Ρώσους εισβολείς» στο τελευταίο δελτίο του που δημοσιοποίησε σήμερα την αυγή. Κάνει λόγο για κατάρριψη τριών αεροσκαφών, καταστροφή οκτώ αρμάτων μάχης και περίπου 170 νεκρούς στρατιώτες από ρωσικής πλευράς.

Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο Ντονμπάς

Διαπραγματεύσεις ζητά ο Ζελένσκι

Σε νέο μήνυμά του τη νύχτα της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τόνισε ότι η σθεναρή αντίσταση των συμπατριωτών του είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση.

Ωστόσο η διαδικασία για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης εξακολουθεί να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς κάποιες αισιόδοξες (και υπερφίαλες μάλλον) δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι πολύ δύσκολες».

Ο Κουλέμπα απέρριψε κάθε συναίνεση με τη Μόσχα σε αυτή τη φάση, ειδικά σε τέσσερα σημαντικά σημεία των συζητήσεων, οι οποίες πάντως φαίνεται να διεξάγονται με κάποιο τρόπο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ουκρανικές αρχές: Έχουν σκοτωθεί 136 παιδιά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Σύμφωνα με το Κίεβο ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 136 παιδιά μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών ανήλθε σε 199.

Πάνω από 2.000 νεκροί στη Μαριούπολη

Πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, περίπου 100.000 κάτοικοι της πόλης που τελεί υπό πολιορκία, παραμένουν αποκλεισμένοι και στερούνται τα πάντα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο Ντονμπάς

Συμφωνήθηκε η δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές πρώτης γραμμής

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μια πόλη όπου ζουν εργάτες του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες.

Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη.