Είκοσι έξι ποδοσφαιριστές περιλαμβάνουν οι δεύτερες κλήσεις του Γκους Πογέτ στην Εθνική Ελλάδας.

Αυτή τη φορά αφορούσαν επίσημα ματς, τα τέσσερα που θα δώσει μέσα σε δέκα ημέρες τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, τα εκτός έδρας με Βόρεια Ιρλανδία (2/6) και Κόσοβο (5/6) και τα εντός με την Κύπρο (9/6) και το Κόσοβο (12/6).

Στην ελληνική πιάτσα agents πάντως αυτές οι κλήσεις προκάλεσαν διάφορα σχόλια. Όπως ότι για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια (!) δεν υπάρχει στην Εθνική Ελλάδας παίκτης – πελάτης του Πολ Κουτσολιάκου (Rogon)!

Θα μπορούσε βέβαια να ήταν ο Πέλκας αλλά τραυματίστηκε, ενώ δεν κλήθηκαν Σταφυλίδης, Φορτούνης και Χαρίσης.

Εντύπωση έκανε και η… περίεργη ΜΗ κλήση του Ευθύμη Κουλούρη, παρότι βρισκόταν στις πρώτες κλήσεις του Πογέτ!

Ο Κουλούρης που τελείωσε την σεζόν με 14 γκολ (3 στα πλέι–άουτ κι άλλα τόσα δοκάρια) και σε πλήρη φόρμα δεν βρήκε θέση αν και κλήθηκαν 4 στράικερ (Γιακουμάκης, Φούντας, Παυλίδης, Δουβίκας).

Προκαλεί μάλιστα μεγαλύτερη εντύπωση επειδή ο Κουλούρης έχει ατζέντη τον Βασίλη Παναγιωτάκη, δηλαδή τον Έλληνα ατζέντη που έκανε το deal του Πογέτ με την ΕΠΟ!

Tουλάχιστον επανέφερε στην Εθνική τον έτερο πελάτη του Παναγιωτάκη, Δημήτρη Γιαννούλη (Νόριτς) στην θέση του Γιώργου Κυριακόπουλου (Σασουόλο)…


Μίνι έκπληξη και ποικίλα σχόλια δημιούργησε το “θαύμα” του Πογέτ να καλέσει τον Γιώργο Τζαβέλλα στη “γαλανόλευκη” (αντί του Δημήτρη Νικολάου, που κόπηκε αυτή την φορά).

Κι αυτό αφού οι εμφανίσεις του Τζαβέλλα στην ΑΕΚ (πλέι–οφ) ήταν ομολογουμένως… αποκαρδιωτικές, σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσαν και την οργή των οπαδών της (που εκφράστηκε με απαράδεκτο υβρεολόγιο, στο τελευταίο ματς, με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ). Ούτε αυτή την φορά κλήθηκαν οι (αποκλεισμένοι επί Φαν’τ Σχιπ) Σωκράτης, Μανωλάς, Σιόβας, Κίτσιου.

Με τον Παπασταθόπουλο να κάνει με τον Ολυμπιακό ένα πολύ δυνατό φινάλε στα πλέι–οφ του πρωταθλήματος και τον Σιόβα να είναι από τους μπροστάρηδες στην σωτηρία της Φορτούνα Σιτάρντ (με δύο 90άλεπτα στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές μέσα στον Μάιο).

Από εκεί και πέρα επέστρεψε μετά από 1.5 χρόνο στην Εθνική ο Κουρμπέλης, κλήθηκε ο φορμαρισμένος Γιάννης Κώτσιρας του Παναθηναϊκού (2 φορές διεθνής και αυτές το 2019) αντί του Λύρατζη, με τον Λάζαρο Ρότα να συμπληρώνει το δίδυμο των δεξιών μπακ (πάλι εκτός κλήσεων Πογέτ έμεινε ο Σάλιακας).

Στις παρθενικές κλήσεις του Πογέτ είχε κάνει αίσθηση η επιλογή του 19χρονου μέσου Χρήστου Κουρφαλίδη της Κάλιαρι, παρότι ήταν ουσιαστικά παίκτης της Πριμαβέρα (με μόλις 16’ και δύο συμμετοχές ως αλλαγή στην πρώτη ομάδα).

Ο σχεδόν παντελώς Κουρφαλίδης με την κλήση εκείνη έκανε ντόρο γύρω από το όνομά του κι ας μην έπαιξε λεπτό στα φιλικά με Ρουμανία και Μαυροβούνιο.

Φυσιολογικό κι αναμενόμενο ο νεαρός Κουρφαλίδης να μην βρίσκεται τώρα, στις δεύτερες κλήσεις του Πογέτ. Την θέση του πήρε ο Γιάννης Παπανικολάου, ο 24χρονος μέσος της Κυπελλούχου Πολωνίας Ρακόβ.

Ο Παπανικολάου που ήταν κλήση – έκπληξη του Φαν’τ Σχιπ, χωρίς όμως, να κάνει ντεμπούτο με τη “γαλανόλευκη”, αποτελεί πελάτη του agent Βασίλη Τοπίδη…


Σημειολογικά, από αυτές τις κλήσεις του Γκους Πογέτ φαίνεται και η προτίμησή του στους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Είναι οι 15 στους συνολικά 26!

Μία δεύτερη ανάγνωση όμως, βγάζει “είδηση” που έχει να κάνει με τους διεθνείς της ελληνικής Big 4. Kι αυτό αφού για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, βρίσκεται ο Παναθηναϊκός να εκπροσωπείται με 5 παίκτες στη “γαλανόλευκη”.

Η προηγούμενη φορά ήταν το 2004, με τους Μπασινά, Φύσσα, Δ. Παπαδόπουλο, Σεϊταρίδη, Νικοπολίδη (οι δύο τελευταίοι εκείνο το καλοκαίρι είχαν αποχωρήσει για Πόρτο και Ολυμπιακό, αντίστοιχα).

Το οξύμωρο στις κλήσεις του Πογέτ από τον Παναθηναϊκό, πως ο μοναδικός βασικός, με την πλήρη έννοια, στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο δεξιός μπακ. Με τον Αλεξανδρόπουλο βασικό στο ροτέισον του Σέρβου κόουτς, τον Κουρμπέλη μόλις εσχάτως να παίζει και τους άλλους δύο αναπληρωματικούς (ο Χατζηγιοβάνης 4ος στην ιεραρχία πίσω απο Παλάσιος, Αϊτόρ, Βιτάλ, ενώ ο Διούδης είναι η ρεζέρβα του Μπρινιόλι)!

Για την ιστορία, η ΑΕΚ μετράει 3 διεθνείς (Μάνταλος, Ρότα, Τζαβέλλας), ο Ολυμπιακός 2 (κλασικά Μασούρας, Μπουχαλάκης) και ο ΠΑΟΚ μόνο τον Πασχαλάκη


Η είδηση πάντως που έχει γίνει… viral στην πιάτσα των ατζέντηδων, έχει να κάνει με την μετακίνηση – αλλαγή μανατζερικής στέγης του πιο hot ταλέντου στην Ελλάδα κατά των 20 χρόνων, δηλαδή του Γιώργου Κούτσια.

Κι αυτό αφού ο 18χρονος φορ –που για πολλούς σκάουτ και όχι μόνο θεωρείται ανώτερος του Τζόλη, o οποίος πουλήθηκε 12.000.000 ευρώ στην Νόριτς– άφησε το Γραφείο των Μαυρομάρα / Μπακάλη για να γίνει ομόσταβλος του Κώστα Τσιμίκα!

Βέβαια εδώ και δύο / τρεις μήνες κυκλοφορούσαν πληροφορίες πως αρκετοί ατζέντηδες μιλούσαν με τον Κούτσια και την οικογένειά του.

Τελικά, ο Έλληνας μεγαλοατζέντης, όπως φαίνεται, τον “κέρδισε”.

Θυμίζω πως το γραφείο του Τουντούρη έχει να επιδείξει και 6 διεθνείς στην Εθνική του Πογέτ (Τσιμίκα, Αθανασιάδη, Χατζηγιοβάνη, Αλεξανδρόπουλο, Γούτα, Δουβίκα).

Το πρότζεκτ Κούτσια έχει πάντως τις δικές του… ιδιορρυθμίες. Ο άσος θεωρείται ένα “χρυσό” ταλέντο, που με τον Λουτσέσκου όμως, προπονητή στον ΠΑΟΚ, δεν πήρε ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα.

Έτσι, δεν έπιασε συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών (βάσει πλαφόν στο συμβόλαιό του), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μέχρι τέλη Αυγούστου, το μπάι άουτ που υπήρχε σαν ασφαλιστική δικλείδα από την πλευρά του 18χρονου

Δηλαδή, με 2.000.000 ευρώ κασεράτα στον ΠΑΟΚ, οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να κάνει δικό της τον Κούτσια!

Προσοχή: Μέχρι 25 Αυγούστου ισχύει αυτό το μπάι άουτ, παρότι το συμβόλαιό του με τον “δικέφαλο” λήγει τον Ιούνιο του 2023…