Ο εποχικά προσαρμοσμένος HCOB Flash Eurozone PMI Composite Output Index παρέμεινε σε περιοχή επέκτασης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα παρά την πτώση σε σχέση με την ανάγνωση του Απριλίου.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη,

  • Flash Eurozone Composite Output Index στο 53,3 (Απρίλιος: 54,1). Χαμηλό 3 μηνών.
  • Flash ο Δείκτης Δραστηριότητας PMI για τις Υπηρεσίες της Ευρωζώνης στο 55,9 (Απρίλιος: 56,2). Χαμηλό 2 μηνών.
  • Flash μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης στο 44,6 (Απρίλιος: 45,8). χαμηλό 36 μηνών.

Τα στοιχεία σηματοδοτούσαν τη χαλάρωση του ρυθμού ανάπτυξης σε χαμηλό 3 μηνών. Η μείωση από τον περασμένο μήνα δεν αποδυναμώνει το γεγονός ότι η επέκταση παραμένει ισχυρή προς το παρόν και η τρίτη ισχυρότερη ανάγνωση τους τελευταίους 12 μήνες.

Η απόκλιση μεταξύ της μεταποίησης και των υπηρεσιών διευρύνθηκε περαιτέρω, γεγονός που υποδηλώνει άνιση ανάκαμψη. Η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών συνεχίζει να εκπλήσσει, αυξανόμενη με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό το περασμένο έτος. Η μεταποίηση, ωστόσο, παραμένει μια ανησυχία, όπως αποδεικνύεται και από την ύφεση της Γερμανίας, με το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των υπηρεσιών σε σχέση με τη μεταποίηση το μεγαλύτερο από το 2009.

Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά υπάρχουν και σημάδια επιβράδυνσης. Οι παραγγελίες παραγωγής ήταν ενδεικτικές, μειώθηκαν απότομα και υπολειτουργούσαν στον τομέα των υπηρεσιών σε βαθμό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2008.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση της παραγωγής επιταχύνθηκε, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες εκπλήρωσαν παραγγελίες που είχαν υποβληθεί τους προηγούμενους μήνες. Οι καθυστερήσεις εργασίας που συσσωρεύτηκαν μετά την πανδημία του Covid μειώθηκαν με αυξημένο ρυθμό, ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, καθώς οι νέες παραγγελίες παραμένουν αργές.

Οι μέσες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 μηνών, καθώς η τάση χαλάρωσης συνεχίστηκε. Το κόστος των εισροών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα χάρη στις τιμές της ενέργειας, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είδε το κόστος των εισροών να αυξάνεται απότομα καθώς οι μισθοί και το κόστος μισθών συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις τιμές.

Τα στοιχεία PMI της ευρωζώνης βρίσκονται σε σταθερή πτώση από την πιο πρόσφατη κορύφωσή τους τον Ιανουάριο

Ωστόσο, τα στοιχεία PMI είναι απίθανο να αποτρέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν σε δύο ακόμη αυξήσεις 25 bps μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde έχει δράσει με στόχο να καταπνίξει κάθε εικασία για παύση με περαιτέρω σχόλια να αναμένονται. Οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ήταν επίσης επιθετικοί με ορισμένους φορείς χάραξης πολιτικής που ανησυχούν ιδιαίτερα για την άνοδο του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Boris Vujcic μόλις χθες εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι μια ισχυρή τουριστική περίοδος στην Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω.

Διαβάστε περισσότερα