Η μία επιβεβαίωση μετά την άλλη έρχεται για το radar.gr τις τελευταίες μέρες. Πρώτα με το κραχ στην αγορά κρυπτονομισμάτων, και τώρα με ένα ηχηρό καμπανάκι στις διεθνείς αγορές.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Για το «τέρας» του στασιμοπληθωρισμού έχουμε προειδοποιήσει αρκετό καιρό τώρα, όταν σχεδόν όλα τα διεθνή και εγχώρια mainstream media εξακολουθούσαν να αναπαράγουν το παραμύθι του αποπληθωρισμού. Το πόσο κατάπτυστο είναι αυτό από μόνο του δε χρειάζεται να το εξηγήσουμε (πάλι). Δεν υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από τον κακό πληθωρισμό.
Market is always right
Το ετήσιο άλμα 4,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο 2021 μιλά από μόνο του. Το χάος στα βασικά εμπορεύματα, τρόφιμα και μέταλλα επίσης. Και μπορεί η Wall Street να έκανε πως δε βλέπει όσο έρεε το ζεστό χρήμα από Fed, ωστόσο πλέον δε μπορεί να κοιτάξει αλλού.
Πληθωρισμός σημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν (επιτέλους) να προχωρήσουν σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής και άνοδο επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, γεγονός που φυσικά δεν αρέσει στις κεφαλαιαγορές.
Βέβαια οι χαρτογιακάδες της Fed προσπαθούν να μας καθησυχάσουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα τεθούν υπό έλεγχο, όμως η αγορά έχει διαφορετική άποψη. Και παρότι αυτή η φούσκα δεν αναμένεται να σκάσει ακόμη (θα κάνουν ένα τελευταίο πάρτι), το πρώτο καμπανάκι έχει ηχήσει. Από εδώ και πέρα τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Δεν είναι τυχαίο που τα πολύτιμα μέταλλα άρχισαν να τσιμπάνε πάλι, με τον χρυσό στα $1900/ουγγιά.
Fed: «Που πάτε; Μη φεύγετε, θα το φτιάξουμε!»
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί για τις προοπτικές του πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Σε μια τέτοια παρέμβαση ο πρόεδρος της Fed Chicago, Charles Evans δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών δεν αναμένεται να οδηγήσει στο είδος του ανεπιθύμητου υψηλού πληθωρισμού όπως φοβούνται ορισμένοι οικονομολόγοι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του στην ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ράλι των τιμών σε όλα τα επίπεδα
Από την στεγαστική αγορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν τον Μάρτιο το μεγαλύτερο άλμα από τα τέλη του 2005.
Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο κατά 13,2% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2005. Αυτό ακολουθεί το άλμα του Φεβρουαρίου κατά 12%
Οι τιμές των κατοικιών σε 20 αμερικανικές πόλεις αυξήθηκαν κατά 13,3%, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2013.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Amazon.com Inc. είναι κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του κινηματογραφικού στούντιο MGM Holdings έναντι σχεδόν 9 δισ. δολ. μαζί με το χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Μικτά πρόσημα Ευρώπη, κέρδη Ασία
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 445,20 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,2% και σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.465,09 μονάδες μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από τη χώρα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο. Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος οικιστικών ακινήτων Vonovia συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνιστική του Deutsche Wohnen έναντι περίπου 18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Deutsche Wohnen κατέγραψε άλμα 15,7% ενώ της Vonovia υποχώρησε κατά 6,2%. Οι μετοχές τεχνολογίας έκαναν ράλι 1%, με όχημα την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου της Wall Street ύστερα από την εκ νέου επιμονή αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) ότι δεν εξετάζεται αλλαγή της πολιτικής της.
Η ιταλική τράπεζα Aigis Banca, που εδρεύει στο Μιλάνο κατέρρευσε λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance, καθώς τα σοκ από την χρεοκοπία της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας είχαν ένα ακόμη θύμα.
Η Aigis Banca που εδρεύει στο Μιλάνο, ειδικευόταν στον δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όμως η Τράπεζα της Ιταλίας διέταξε την εκκαθάριση της, με την Banca Ifis να αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.
ΜΑΚΡΟ
Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο α΄τρίμηνο 2021
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας στο α΄τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης και αύξηση των καταθέσεων.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση κατά 3,1%. Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 1,7% και 3% αντίστοιχα.
Ρεκόρ καταθέσεων
Tο διαθέσιμο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε ελαφρά λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης.
καθιστούσαν επίσης πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να το ξοδέψουν.
«Η πτώση της κατανάλωσης είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο οικονομολόγος του ομίλου VP Bank Thomas Gitzel. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 5,4% το τρίμηνο, καθώς το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε σε ρεκόρ 23,2%.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% το τρίμηνο, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,8%, πράγμα που σημαίνει ότι το καθαρό εμπόριο μείωσε επίσης τη συνολική ανάπτυξη.
Άλμα στον Ifo επιχειρηματικού κλίματος
Βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον δείκτη Ifo να ενισχύεται στις 99,2 μονάδες τον Μάιο, από 96,8 τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο στις 98,2 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 95,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 102,9 μονάδες.