H εικόνα του σερβιτόρου στη Ρόδο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα μέσα στη θάλασσα κατέστρεψε τον τουριστικό μας παράδεισο καθώς αποκάλυψε μια κόλαση την οποία ζουν οι εργαζόμενοι σε μια χώρα που κατηγορείται για συνθήκες εργασίας μεσαίωνα και επιστροφή στη δουλεία.

Ωστόσο ο εισαγγελέας στον οποίο θα καταθέσουν σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου έχει ένα πρόβλημα να ορίσει για ποιο πράγμα θα ασκήσει δίωξη και σε ποιον: η Επιθεώρηση Εργασίας που ανέλαβε να κάνει έλεγχο στις συνθήκες εργασίας στο beach bar ” δεν διαπίστωσε κάποια παράβαση όσον αφορά στα εργασιακά”.

Αντίθετα ο εργαζόμενος που φαίνεται στο βίντεο, δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Σα να μην έφτανε αυτό σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο beach bar στη Ρόδο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους τονίζουν πως “ούτε εκβιάζονται αλλά ούτε και εξαναγκάζονται για να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν”.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση: «Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου».

Ο υπουργός Εργασίας διαπίστωσε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτε και πρότεινε νομοθετική πρωτοβουλία -μάλλον ειδικά για αυτό το περιστατικό που αφορά σερβίρισμα δια θαλάσσης.

Την λύση για την κυβέρνηση έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας με πρόστιμο γιατί οι πλατφόρμες είναι παράνομες -αλλά μάλλον δεν είναι αυτό το θέμα.

Το Λιμενικό Σώμα μάλιστα ανακοίνωσε πως ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους και είχαν σχηματισθεί οι σχετικές δικογραφίες διαψεύδοντας τον ιδιοκτήτη που έλεγε:

Ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει.

Ο ιδιοκτήτης δηλαδή προεξοφλεί τι θα πουν οι εργαζόμενοι:

Δεν εργαζόμαστε με «συνθήκες μεσαίωνα» όπως ειπώθηκε από μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε «εκβιαζόμαστε» ούτε «εξαναγκαζόμαστε» να κάνουμε πράγματα που δεν επιθυμούμε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αντίθετα το beach bar στο οποίο εργαζόμαστε, στελεχώνεται από νέους ανθρώπους στο οποίο οι περισσότεροι εργαζόμαστε ήδη πολλά χρόνια, έχουμε κέφι και διάθεση για δουλειά, μεταξύ μας επικρατεί φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας για κοινό όφελος, παίρνουμε πρωτοβουλίες και μοιραζόμαστε ιδέες τις οποίες όλοι μαζί πραγματοποιούμε.

Πρόκειται τελικά για εργασιακό “παράδεισο” αφού “λειτουργούμε ως ομάδα, αντιμετωπίζουμε την εργασία μας σαν δική μας δουλειά και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, ακριβώς επειδή έχουμε πολύ καλές συνθήκες εργασίας και καλές οικονομικές απολαβές. Η καλή διάθεσή μας βγαίνει προς τα έξω και την εισπράττουν οι επισκέπτες, πράγμα που προφανώς δεν θα συνέβαινε αν εργαζόμασταν σε «άθλιες συνθήκες» και αν ο εργοδότης μας «εκμεταλλευόταν» και μας «βασάνιζε».

Το βίντεο βέβαια δεν δείχνει ένα εργαζόμενο με “καλή διάθεση”, αλλά έναν άνθρωπο που μοιάζει να δυσκολεύεται και να προσπαθεί να επιπλεύσει και η ανακοίνωση των εργαζομένων μυρίζει εκβιασμό, αφού μέσα στα καθήκοντα του εργαζόμενου είναι να εκθειάζει το αφεντικό του και να δείχνει χαρούμενος.

Η νομοθεσία δεν περιγράφει τι είναι η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου ούτε απαγορεύει το σερβίρισμα δια θαλάσσης, αφού μάλιστα αποτελεί πρωτοβουλία του εργαζόμενου, όπως λέει ο ίδιος και το αφεντικό.

Μια λεπτομέρεια όμως μπορεί να απασχολήσει τον εισαγγελέα: αν ο πελάτης “τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει “ο εργαζόμενος -σε ένα μεμονωμένο περιστατικό και “η στολή αυτή είναι αδιάβροχη” ποιος την σκέφτηκε, την αγόρασε και την επέβαλε και πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε και από πόσους;

Γιατί ο ιδιοκτήτης άθελά του αποκάλυψε πως όχι μόνο υποχρεώνει τους εργαζόμενους στο εξευτελιστικό σερβίρισμα σα να είναι δούλοι -πιθανόν καλοπληρωμένοι, αλλά και να φοράνε αδιάβροχες στολές σε πολλά και όχι σε ένα “μεμονωμένο” περιστατικό.

Διαβάστε περισσότερα