Γράφει ο Νίκος Μπάρδης, πρώην Διευθ. VEOLIA, πρώην Διευθ. Συμβούλου ΕΥΔΑΠ

 

Την τρίτη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του στο ταλαιπωρημένο Ιράκ, ο Πάπας πήγε να συναντήσει τους χριστιανούς στο βόρειο μέρος του Ιράκ, μια περιοχή που κατέστρεψε ο Ισλαμικός Στρατός Daech : την Μοσούλη (Mossoul) μέσα στα ερείπια, την μαρτυρική Καρακός (Qaraqosh) και τέλος το Ερμπίλ (Erbil), πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου έψαλε την Κυριακάτικη Λειτουργία στο στάδιο της πόλης, από όπου υποσχέθηκε στους πιστούς, να τους έχει για πάντα στην καρδιά του.

Το πρωί, αναφερόμενος στην χριστιανική κοινότητα του Ιράκ (μία από τις παλαιότερες στον κόσμο) είπε «πόσο είναι σκληρό γι’αυτήν την χώρα, λίκνο πολιτισμού, να έχει χτυπηθεί τόσο άγρια, από μια απάνθρωπη πολεμική θύελλα, που κατέστρεψε τόσους αρχαίους χώρους λατρείας και σκότωσε ή εκτόπισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με την απειλή της τρομοκρατίας».

Καθ’όλη την διάρκεια της περιοδείας του στο Ιράκ, από την Βαγδάτη στο Ερμπίλ, περνώντας από το Ούρ (Ur), την Μοσούλη (Mossoul) και το Καρακός (Qaraqosh), ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα διπλό μήνυμα: την στήριξη των Χριστιανών της Ανατολής και την προβολή / προτροπή του διαλόγου, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πάπας επισκέφθηκε το Ιράκ και το ταξίδι αυτό σήμανε κόκκινο συναγερμό για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, με τον φόβο κάποιας εχθρικής ή τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον του. Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρη την χώρα και οι μόνοι Ιρακινοί που έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Ποντίφικα, είχαν λάβει ειδικές προσκλήσεις.

Την Κυριακή στην Μοσούλη, ο Πάπας αναφέρθηκε στην «λυπηρή και τραγική μείωση της χριστιανικής κοινότητας, στο Ιράκ και σε όλη την Μέση Ανατολή» και έκανε κάλεσμα «αδελφικότητας» μεταξύ των θρησκειών.

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των χριστιανών μειώθηκε σημαντικά, φθάνοντας από το 6 % στο 1 % του ιρακινού πληθυσμού, την τελευταία εικοσαετία.

Όμως, ο Ποντίφικας δεν είχε σκοπό να απευθυνθεί μόνο στους χριστιανούς, ρισκάροντας να δώσει τροφή στην διαμάχη μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Το μήνυμά του απευθυνόταν σε όλους τους Ιρακινούς, ανεξάρτητα με την θρησκεία τους.
Γι’ αυτό συνάντησε, όχι μόνο τον Πρόεδρο Barham Saleh, αλλά κυρίως τον επικεφαλή των Σιΐτων, Αγιατολάχ Ali al-Sistani στην Ναντζάφ (Nadjaf).

Αγιατολάχ Ali al-Sistani

«Οι Χριστιανοί του Ιράκ πρέπει να ζούν ειρηνικά», είπε ο Σιΐτης αξιωματούχος στον Πάπα, κατά την συνάντησή τους, πράγματικα μια διπλωματική επιτυχία για τον Ποντίφικα.

Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια ο Πάπας Φραγκίσκος μιλούσε κυρίως με τους Σουνίτες. Με αυτούς είχε προχωρήσει τις συζητήσεις μεταξύ των θρησκειών, μέχρι την υπογραφή, τον Φεβρουάριο του 2019, ενός «εγγράφου/συμφωνίας για την αδελφικότητα», με τον Αιγύπτιο αρχί-Ιμάμη Ahmed al-Tayeb, του πανεπιστημίου Al-Azhar του Καΐρου.

Επειδή δεν είχε ελπίδες να επαναλάβει με την ίδια επιτυχία, αυτήν την πρωτοβουλία με τους αυστηρά δογματικούς Ιρανούς Αξιωματούχους, απευθύνθηκε, στο πρόσωπο του Ali al-Sistanî, σε έναν αντίπαλο, μέσα στην Σιϊτική κοινότητα, του Ανώτατου Πολιτικού και Θρησκευτικού Ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Ali Khameini.

Μια έξυπνη διπλωματική πιρουέτα του Ποντίφικα.

Στο Ιράκ, ο Πάπας υποστήριξε ένα νομικό και πολιτικό πλαίσιο, το οποίο παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα με την θρησκεία τους: «Ο θρησκευτικός πλουραλισμός, εθνικός και μορφωτικός, που χαρακτήριζε χιλιετίες την Ιρακινή κοινωνία, είναι μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης και όχι ένα εμπόδιο που πρέπει να εξαλειφθεί».

Κατήγγειλε, επίσης, τις συγκρούσεις μεταξύ των οπλισμένων γκρουπούσκουλων και έκανε κριτική, χωρίς να τις ονομάσει, για την συμμετοχή στις εχθροπραξίες των ΗΠΑ και του Ιράν: «Ας σωπάσουν επιτέλους τα όπλα! Ας σταματήσουν να παρεμβαίνουν τα εξωτερικά συμφέροντα, που ουδόλως ενδιαφέρονται για τους ντόπιους πληθυσμούς! Φτάνουν πια η βία, οι ακρότητες, οι φατρίες, η μισαλλοδοξία!».

Τέλος ευχήθηκε για την Συρία, να «βγεί από τον δρόμο των συγκρούσεων, για να βαδίσει πάλι σε αυτόν της ενότητας».

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.