Συνεχίζεται το ράλι στις αμερικανικές μετοχές, στον απόηχο της κρίσιμης ομιλίας Τζερόμ Πάουελ της Fed.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φρόντισε να πει αυτά που η αγορά θέλει να ακούσει, ότι δηλαδή η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί (QE, stimulus και $120 δισ. τυπωμένου χρήματος κάθε μήνα), κάτι που αποτυπώθηκε και στα ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις υποχώρησαν παρά την αρχική άνοδο την περασμένη εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς, διότι τα φορολογικά κίνητρα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η διάθεση των εμβολίων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σημαντική άνοδο της οικονομίας και σε αύξηση του πληθωρισμού, γεγονός που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει συντομότερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων της.
Αυτό το μήνυμα επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Richmond Federal Reserve, Thomas Barkin σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία είναι κοντά στο επίπεδο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για να αρχίσει να εξετάζει εάν θα μετριάσει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης.
Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της επαναφοράς του σκληρού lockdown στη Γερμανία και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, στον απόηχο της καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη με απόφαση του προέδρου Erdogan. Μεικτά ήταν τα πρόσημα στις αγορές της Ασίας.
Πτώση στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Για τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της γερμανικής οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς τα περιοριστικά για τον κορωνοϊό μέτρα έχουν πλήξει τον τομέα των υπηρεσιών, προειδοποιεί σήμερα η Bundesbank.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεση της, η γερμανική κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι εγκαταλείπει τις προσδοκίες της για ανάκαμψη την άνοιξη. «Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι μεσοσταθμικά πιο αυστηρά αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο» επισημαίνει η Bundesbank και συμπληρώνει «επομένως, η οικονομική παραγωγή το α’ τρίμηνο του 2021 πιθανότατα να υποχωρήσει απότομα… ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών».
Σύμφωνα με τη γερμανική κεντρική τράπεζα, μια αύξηση στο φόρο επί των πωλήσεων, που περικόπηκε προσωρινά τον τελευταίο έτος, πιθανότατα συνέβαλε στη σημαντική υποχώρηση των κατασκευών τον Ιανουάριο.
Στο ταμπλό, πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης με μεγάλη έκθεση στην Τουρκία, όπως οι BBVA, Unicredit, BNP Paribas και ING, με πτώση από -1,6% έως -5,2%. Υποχώρησαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και άλλων ταξιδιωτικών εταιρειών, καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.
Η ιδιοκτήτρια της αεροπορικής εταιρείας British Airways IAG κατέγραψε πτώση -4,9%, ενώ στο άνοιγμα έχανε έως και -15%. Την ίδια ώρα, οι easyJet και Ryanair υποχώρησε -6%.
Ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI υποχώρησε -3,6%.
Έχουν ενταθεί οι ανησυχίες που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει την απαγόρευσή του για μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια και το καλοκαίρι, υπό τον φόβο εισαγωγής μεταλλάξεων στη χώρα.
ΜΑΚΡΟ
Ευρωζώνη: Μειώθηκε στα 30,5 δισ. το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο του 2021
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο λόγω του μεγαλύτερου ελλείμματος στο δευτερογενές εισόδημα, το οποίο περιλαμβάνει εκροές, όπως εμβάσματα και φόρους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 30,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τα 36,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, αλλά υψηλότερα από τα 15,9 δισ. ευρώ που κατέγραψε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία.
Με βάση τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 5,8 δισ. ευρώ από τα 51,9 δισ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες μεταβολές που καταγράφηκαν τον πρώτο μήνα των προηγουμένων ετών.
Στο 12μηνο μέχρι τον Ιανουάριο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, υψηλότερα από το 2,25% στην προηγούμενη 12μηνη περίοδο.
ΗΠΑ: «Βουτιά» 6,6% στις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών τον Φεβρουάριο του 2021
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, «βουτιά» 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Realtors.
Η πτώση του Φεβρουαρίου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες ανόδου. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 9,1%. Παρά τη μηνιαία πτώση, η αγορά υπεραποδίδει των προ πανδημίας επιπέδων.
Chicago Fed: Συρρικνώθηκε η οικονομία τον Φεβρουάριο του 2021 στις ΗΠΑ
Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από την χειρότερη φάση της πανδημίας, τον προηγούμενο Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed. Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη συνολική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, μειώθηκε στις -1,09 μονάδες τον Φεβρουάριο από την αναθεωρημένη μέτρηση των +0,75 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν από την αρχική μέτρηση των 0,66 μονάδων. Ο τρίμηνος κινητός μέσος όρος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εξομαλύνει τη μεταβλητότητα, μειώθηκε σε -0,02 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις +0,46 μονάδες τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης Chicago Fed είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος 85 οικονομικών δεικτών. Μόλις 34 από τις δείκτες είχαν θετική συνεισφορά τον προηγούμενο μήνα. Οι δείκτες που αφορούν στην παραγωγή συνέβαλαν αρνητικά κατά 0,85 μονάδες στον δείκτη τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από τις +0,37 μονάδες τον Ιανουάριο.
Οι κατηγορίες προσωπικής κατανάλωσης και στέγασης συνέβαλαν αρνητικά 0,29% στον δείκτη του περασμένου μήνα, χαμηλότερα από τις +0,27 μονάδες τον Ιανουάριο.